+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щодня з 10:00 до 20:00

Олія ши в косметиці

Олія ши в косметиці

Олія дерева ши (інша назва олія каріте) — це косметичний компонент, який на слуху не просто не перше десятиліття, є припущення, що як косметику для шкіри та волосся її використовували ще цариці Давнього Єгипту Клеопатра та Нефертіті. В Африці її традиційно використовують у складах ранозагоювальних мазей і в чистому вигляді для масажу немовлят, а також під час вагітності для масажу живота. Тому не дивно, що левова частка світового виробництва олії каріте призначена саме для косметичної промисловості. 

Попри це, мало хто знає, чому олія ши частий компонент догляду за шкірою та волоссям, яку цінність несе хімічний склад олії ши в косметиці, чому олію каріте так люблять косметологи і як її правильно використовувати в догляді. Тож про це й поговоримо сьогодні.

Що таке олія ши

➤ Олія ши — це рослинна олія, яку отримують із серцевини кісточок плодів дерева ши, по-науковому — Vitellaria Paradoxa або Butyrospermum Parkii. Також його часто називають «олійним деревом» або «жіночим золотом». Оскільки традиційно збором плодів займаються жінки. Назва ши пішла з Малі й означає «життя», а каріте олійне дерево називають у Сенегалі. 

1 кг олії каріте = 20 кг плодів дерева ши

Для розуміння цінності, в середньому одне дерево ши дає від 15 до 20 кг плодів, схожих на горішки, і починає плодити у віці 20-30 років. 

Що таке олія ши

І тут цікаво те, що чим старше дерево Vitellaria Paradoxa тим краща олія каріте, отримана з його плодів. 

Олія ши досить тверда, має приємний легкий ненасичений горіховий запах, білий, кремовий або жовтуватий колір. За кімнатної температури консистенція олії ши стає схожою на топлене масло.

Як знайти олію ши в складі косметики

У складі косметичних засобів для догляду та гігієни, а також декоративної продукції олія ши позначається Shea Butter Oil Glycereth-8 Esters, Butyrospermum Parkii Butter, Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Oil. Іноді використовуються й інші маркування.

У якій формі випускається олія ши

Залежно від ступеня та способу обробки виділяють 5 класів олії ши: 

  • А — нерафінована, яку отримують з ядра за допомогою води,
  • B — рафінована (очищена від домішок і запахів),
  • C — високого ступеня очищення,
  • D — з мінімальною кількістю домішок,
  • E —  з домішками (зокрема ефірними оліями).

Для косметичних цілей найчастіше використовують олію класів А, В і С, причому отриману шляхом холодного пресування, набагато рідше — екстракції.

➤ При цьому олію ши в косметиці використовують як у чистій формі, так і в складі різних косметичних засобів (кремів, лосьйонів, гелів для душу, масок для волосся, бальзамів для губ, кремів проти розтяжок, шампунів, лосьйонів після засмаги тощо) — найчастіше як актив. Загалом олія каріте зустрічається приблизно в 1700 видах косметичних засобів для догляду за обличчям, тілом, нігтями та волоссям, а також у декоративній косметиці.

У якій формі випускається олія ши

За що цінується олія дерева ши

Олія ши здебільшого складається з тригліцеридів, у складі яких є незамінні жирні кислоти: олеїнова (від 40 до 55 %), стеаринова (від 35 до 45 %), пальмітинова (від 3 до 7 %), лінолева (від 3 до 8 %) і ліноленова (близько 1 %). Також у ній міститься багато неомильних речовин — до 17 % (у середньому 8 %). Це більше, ніж у какао-маслі. Вони являють собою знежирену фракцію, що складається з фенолів, токоферолів, тритерпенів, стероїдів і вуглеводнів. А ще терпенові спирти, вітаміни A, E, D, F, PP і специфічні ліпіди, схожі на кераміди (фітостероли).

Це усереднений хімічний склад олії ши. Він може змінюватися залежно від регіону походження, методу збору та обробки олії.

За що цінується олія дерева ши

Яка в цьому цінність для косметології?

➤ У комплексі ці речовини забезпечують олії каріте антиоксидантні, захисні, ранозагоювальні, живильні, пом’якшувальні (зокрема, завдяки розм’якшенню рогового шару епідермісу, що допомагає уникнути розтяжок під час вагітності й у підлітковому віці), зволожувальні, гігроскопічні, протизапальні, відновлювальні, зміцнювальні, заспокійливі, регенерувальні, anti-age властивості, зокрема для епідермісу, волосяних цибулин і стрижнів по всій довжині.

Як діє олія ши в косметиці

До вже перерахованих властивостей олії ши в косметиці для догляду за шкірою та волоссям можна додати такі переваги активу, як:

✔ не викликає алергічних реакцій,

✔ не має протипоказань (крім індивідуальної непереносимості),

✔ не закорковує пори — має нульову комедогенність,

✔ може використовуватися для шкіри та волосся будь-якого типу,

✔ позитивно впливає на синтез колагенових та еластинових волокон,

✔ мінімально захищає від ультрафіолету — SPF 6,

✔ підходить для щоденного використання,

✔ застосовується в чистому вигляді та складі зволожувальних, відновлювальних, живильних та антивікових косметичних засобів.

Однак це тільки ази. Детальніше про те, як олія каріте впливає на волосся та шкіру обличчя та тіла поговоримо нижче — буде цікаво. 

Олія ши в косметиці для шкіри обличчя

Олія ши в косметиці для шкіри обличчя

✔ Може застосовуватися за будь-якого типу шкіри обличчя (зокрема чутливого, жирного та проблемного), а також для зони навколо очей і для шкіри губ.

✔ Допомагає позбутися зморщок, розгладити тонкі заломи тощо.

✔ Нормалізує та підтримує оптимальний стан гідроліпідного шару (зокрема усуває ознаки зневоднення — лущення, стягнутість тощо).

✔ Сприяє прискореній регенерації, оновленню та відновленню шкіри.

✔ Вирівнює рельєфність і відтінок шкірного покриву.

✔ Нейтралізує окислювальні процеси та захищає шкіру від старіння.

✔ Розгладжує рубці та шрами.

✔ Усуває почервоніння, пом’якшує та інтенсивно живить.

✔ Підвищує резистентність шкіри до погодних умов (вітру, морозу, UV).

✔ Допомагає прибрати неглибокі зморшки та пом’якшити виражені складки.

✔ Ущільнює і робить яскравішими волоски брів і вій.

✔ Може застосовуватися перед нанесенням макіяжу, навіть як база.

Олія ши в догляді за шкірою тіла

Олія ши в догляді за шкірою тіла

✔ Підходить для будь-якого типу шкіри (зокрема жінкам, які годують і вагітним).

✔ Зменшує розтяжки та бореться з утворенням «апельсинової кірки».

✔ Нормалізує та підтримує оптимальний стан гідроліпідного шару. Олія каріте відмінно показує себе на найбільш сухих, схильних до негативного зовнішнього впливу та подразнених ділянках тіла, особливо на руках, п’ятах, ліктях і колінах. Швидко усуває сухість і лущення.

✔ Сприяє загоєнню шрамів і рубців.

✔ Максимально пом’якшує огрубілу шкіру (зокрема ступень).

✔ Зменшує появу попрілостей (зокрема при носінні підгузка у дітей).

✔ Полегшує стан шкіри при дерматозах, псоріазі, екземі, вугровій висипці, зокрема шляхом дезінфекції та прискореного загоєння верхнього шару шкіри.

✔ Заспокоює чутливу та подразнену шкіру.

✔ Може застосовуватися для зняття м’язових болів, зокрема у процесі масажу.

✔ Робить шкіру м’якшою та еластичнішою, зокрема у складі косметики для ванн.

✔ Може наноситися на депільовані ділянки шкіри одразу ж після процедури — зволожує, заспокоює та загоює пошкоджену шкіру.

Олія ши в догляді за шкірою рук і нігтями

Олія дерева ши в догляді за шкірою рук і нігтями забезпечує їхній захист від шкідливих атмосферних чинників і впливу різних агресивних середовищ (мила, мийних засобів, порошку для прання та іншої хімії, яку ми використовуємо в побуті), живить кутикулу та зміцнює нігтьову пластинку.

Олія ши в косметиці для волосся

Олія ши в косметиці для волосся

✔ Підходить для всіх типів волосся (зокрема для хвилястого та кучерявого). Однак при кожному типі допустиме своє дозування, інакше олія каріте може обтяжувати волосся. Наприклад, за наявності тонкого волосся краще використовувати суміші.

✔ Захищає волосся від ламкості та розшарування по довжині та на кінчиках.

✔ Повертає м’якість, гладкість і природний блиск.

✔ Допомагає розгладити кератинові лусочки кутикули та заповнити пористість.

✔ Покращує стан шкіри голови, не засальнюючи її.

✔ Нормалізує та підтримує оптимальний стан гідроліпідного шару. 

✔ Сприяє відновленню шкіри та структури волосся.

✔ Зміцнює структуру волосяних стрижнів.

✔ Заспокоює свербіж і печіння шкіри голови.

✔ Допомагає позбутися лупи.

✔ Знижує активність вільних радикалів і уповільнює старіння.

✔ Запобігає небажаній пухнастості та наелектризованості.

✔  Підвищує резистентність шкіри до погодних умов (зокрема UV), солоної та хлорованої води, фарбування синтетичними фарбами, впливу високої температури (зокрема від фена та інших стайлінгових приладів).

✔ Може використовуватися за наявності псоріазу, екземи та дерматозів.

Сподіваємося, що знайомство з олією каріте допоможе вам перестати боятися олій у догляді. Адже не всі олії мають підводні камені — підвищують небезпеку комедонів, подразнень, сонячних опіків тощо. Багато — досить дешевий спосіб підтримувати свіжість краси.

Питання-Відповідь

Як правильно зберігати олію ши?

Зберігати олію ши потрібно в темному прохолодному місці, можна в холодильнику. Термін придатності (зокрема з моменту відкриття) найкраще дивитися на пакованні.

Якої шкоди може завдати використання олії ши?

Олія каріте не має абсолютних протипоказань. За шкалою комедогенності олій їй присвоєно 0. Це означає, що олія ши не закорковує пори та може використовуватися для шкіри та волосся будь-якого типу. Тому при дотриманні дози для певного типу волосся та шкіри не повинно виникнути жодних проблем. Виняток — індивідуальна непереносимість.

Як правильно вибирати олію ши?

Найкращим і найбільш ефективним варіантом є органічна 100 % олія ши без домішок, отримана традиційним способом або способом холодного пресування. Саме вона найбільш насичена активними компонентами. Така олія ши тверда, має блідо-жовтий колір і легкий горіховий запах. Менш корисний рафінований варіант, який отримано шляхом екстрагування, має білий колір і нічим не пахне.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

7 хвилин

145

10 поширених помилок у догляді за волоссям

Волосся — це болюча тема, якщо не кожної людини, то точно багатьох. Як правило, його краса, якщо й дається від природи, то багато в чому залежить саме від наших дій. І навіть ті, хто купує найякіснішу косметику для волосся, не застраховані від помилок у догляді за волоссям. Тож сьогодні обговоримо 10 найпоширеніших помилок у догляді […]

19.09.2024

4 хвилин

1643

Як уникнути подразнення після гоління

А ви знали, що подразнення після гоління англійською звучить як razor burn? Тобто, якщо перекласти дослівно — опік від бритви. І треба визнати, що за рівнем неприємних відчуттів, це справді дуже схожі пошкодження. І, як і з опіком, уникнути подразнення після гоління легше, ніж лікувати його наслідки (зокрема вросле волосся). Тому в цій статті ми […]

18.09.2024

6 хвилин

2252

Як відновити волосся після літа

Ось і закінчилося літо… Зізнавайтеся, воно пройшло у вас активно: море, купання в озері або річці, сонячні ванни на піщаному пляжі? Тоді з першим ароматом осені в повітрі, у вас точно виникне питання: як відновити волосся після літа, щоб воно знову мало шикарний вигляд. А все через те, що велика кількість сонця, високих температур, солоної, […]

17.09.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси