+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щодня з 10:00 до 20:00

Гліцерин у косметиці

Гліцерин у косметиці

Гліцерин у косметиці — це далеко не новинка. Він використовується протягом багатьох десятиліть, і протягом усього цього часу його супроводжує хейт. Попри те, що гліцерин у складі косметики по праву називають одним із найпопулярніших косметичних інгредієнтів (звісно ж, після води), його критикують, називають некорисним та навіть небезпечним для шкіри та волосся. Тому ми вирішили розібратися з тим, що таке гліцерин, що робить гліцерин у складі косметичних засобів для обличчя, тіла та волосся, яким буває гліцерин і чи справді такий страшний чорт, як його малюють.

Що таке гліцерин

Гліцерин — це вологоутримувальна речовина з класу найпростіших трьохатомних спиртів, яку часто використовують у складі зволожувальної, пом’якшувальної та anti-age косметики. Його дія ґрунтується на здатності поглинати молекули води з повітря (може притягувати воду в кількості до 40 % від власної маси), накопичувати їх у клітинах і одночасно перешкоджати трансепідермальній втраті вологи. При цьому робить він це нітрохи не гірше за гіалуронову кислоту, сечовину тощо. Також у косметиці гліцерин виступає як розчинник, регулятор в’язкості та емульгатор.

Що таке гліцерин

У косметиці використовується два основних види гліцерину:

➤  органічний (рослинний),

➤ побічний продукт харчової промисловості — синтетичний, який синтезується з пропілену хлорним і безхлорним методом.

У якісній косметиці використовується тільки рослинний гліцерин. Він має високий ступінь очищення — від 95 % до 99,5 %, не токсичний, не спричиняє подразнень, не канцерогенний, не впливає на репродуктивні функції та не потрапляє до легень при випадковому вдиханні. Крім того, він схвалений організаціями сертифікації, контролю якості та безпеки косметики, зокрема за стандартами ECOCERT (тільки для органічного гліцерину).

Що робить гліцерин у складі косметики

Попри весь хейт від недоброзичливців про те, що гліцерин даремний і навіть сушить шкіру, його ефективність у косметиці клінічно доведена. До того ж зустріти його можна у складах натуральної та аптечної продукції, зокрема у поєднанні з вітамінами А, Е, С і групи B, гіалуроновою кислотою, пептидами, натуральними оліями та екстрактами, гідрокислотами.

Є чимало досліджень, які порівнюють зволожувальні властивості компонентів косметики, що мають найбільший попит, — гліцерин, гіалуронова кислота, сечовина та серин. І косметика з 10-15 % гліцерину не програє цій компанії. Бонусом йде приємна ціна рослинного гліцерину. Головна умова — косметика з гліцерином має бути якісною. Якщо в складі косметичного засобу гліцерин нічим не збалансований, він буде липким, не дасть шкірі та/або волоссю «дихати», може викликати небажані реакції.

З темних сторін цього зволожувача можна виділити те, що:

➤ зволоження одним гліцерином дає тільки тимчасовий результат;

➤ за певних умов за низької вологості повітря (нижче 50 %) гліцерин може спричиняти зворотний ефект — витягати вологу з клітин;

➤ велика кількість гліцерину в складі косметики може призвести до сухості —  вибирайте засоби, в яких він не перебуває на перших позиціях;

➤ контакт гліцерину зі слизовою або сильно пошкодженим шкірним покривом може викликати небажану (навіть алергічну) реакцію.

Гліцерин для шкіри

✔ Забезпечує транспортування вологи в клітину й утримує її там.

✔ Створює на поверхні шкіри плівку, яка зміцнює та відновлює оптимальний стан гідроліпідної мантії.

✔ Чинить пом’якшувальну (дерматопротекторну) дію.

✔ Бере участь у процесі загоєння ушкоджень і оновленні клітин.

✔ Знімає запалення та подразнення.

✔ Покращує природну здатність шкіри протистояти патогенним мікроорганізмам і стресовим факторам довкілля (зокрема холодному та гарячому вітру, морозу, сонячним променям).

✔ Знижує агресивність косметичних продуктів з SLS і SLES у складі.

✔ Розгладжує заломи, що виникли через зневоднення та активну міміку.

✔ Сприяє зменшенню ознак алергічного дерматиту тощо.

Гліцерин для шкіри

Гліцерин для волосся

✔ Чинить зволожувальну, утримувальну вологу та пом’якшувальну дію.

✔ Сприяє підтримці прикореневої пишності зачіски.

✔ Робить волосся гладкішим по довжині.

✔ Бере участь у відновленні та підтримці пружності.

✔ Перешкоджає розшаровуванню та ламкості волосся по довжині та на кінчиках.

✔ Забезпечує дзеркальне сяйво.

✔ Нейтралізує статичну електрику, а отже — небажану пухнастість, схильність до утворення вузликів тощо.

✔ Знижує подразнювальну дію інших косметичних засобів.

✔ Усуває жорсткість волосся тощо.

Гліцерин для волосся

Які є особливості застосування косметики з гліцерином для різних типів шкіри

За наявності жирної та проблемної шкіри косметика з гліцерином застосовується для усунення тимчасової сухості шкіри, викликаної агресивними компонентами.

За наявності сухої шкіри гліцерин є максимально відповідним компонентом. Він повністю розкриває свої можливості — допомагає нормалізувати водний баланс, скоротити лущення, усунути відчуття стягнутості, поліпшити бар’єрні функції, пом’якшити тощо.

За наявності нормальної та чутливої шкіри догляд із гліцерином допомагає запобігти зневодненню, тьмяності, лущенню. Також він заспокоює, сприяє швидшим процесам регенерації та чинить антисептичну дію. При цьому косметику з гліцерином потрібно з обережністю застосовувати для реактивної гіперчутливої шкіри.

Для комбінованої шкіри продукти з гліцерином та іншими емолентами можуть допомогти зволожити та захистити від зневоднення U-зону.

Для зрілої шкіри косметика з гліцерином сприяє зволоженню, зміцненню дермальної структури, підвищенню еластичності, розгладженню видимих заломів і зморщок, а також має мінімальний ліфтинговий ефект і підсилює захисні бар’єри проти зовнішніх стрес-факторів. Як бачите, боятися гліцерину в косметиці для шкіри та волосся точно не варто, якщо він рослинний, використовується в допустимих концентраціях. А також якщо сам косметичний засіб якісний і містить інші зволожувальні та пом’якшувальні компоненти. У нашому інтернет-магазині «Japan Shampoo» можна підібрати та придбати кращу косметику з гліцерином зі зручним варіантом оплати та швидким відправленням замовлень по Україні.

Питання-Відповідь

У яких косметичних засобах зазвичай міститься гліцерин?

Найчастіше гліцерин використовується у складі кремів, масок (для шкіри та волосся), флюїдів, молочка, лосьйонів, гелів, «вмивалок», деяких шампунів і кондиціонерів для волосся та інших продуктах. Дуже рідко у складі концентрованих сироваток (зокрема проти вікових змін).

Чи можна змащувати волосся гліцерином?

Не рекомендується використовувати гліцерин у чистому вигляді, незалежно від зони нанесення. Він принесе користь тільки в тому разі, якщо буде збалансований іншими косметичними речовинами. Використання чистого гліцерину може призвести до низки небажаних ефектів, зокрема до пересушування структури, пошкодження клітин, подразнення шкіри, порушення кровообігу.

Як гліцерин позначається у складі косметики?

За INCI гліцерин у складі може позначатися як Glycerin або Glycerine.

Гліцерин дійсно може сушити шкіру?

За певних умов гліцерин може спричиняти зневоднення шкіри. Зазвичай це відбувається під час використання гліцерину в чистому вигляді, за зниженої вологості повітря (<50 %), за великої концентрації гліцерину в складі та у разі незбалансованої формули косметичного продукту.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

5 хвилин

7262

Що таке емоленти та нащо вони у складі косметики

Для вибору косметики не за красою упаковки та рекламою, а за властивостями та дією, які повинні відповідати потребам шкіри, потрібно розбиратися в категоріях речовин. Попри всю свою корисність для багатьох, одна з найбільш незатертих в обговореннях категорій, — емоленти. Сьогодні спробуємо простими словами розібратися в тому, що таке емоленти, навіщо вони потрібні в косметиці, як […]

30.08.2024

5 хвилин

8076

Як боротися з целюлітом у домашніх умовах

Поява «апельсинової кірки» хоч і є, можна сказати, природним процесом для жіночого організму, але завдає величезного психологічного дискомфорту. Причому до певного моменту багато хто має хибну думку про те, що целюліт — це проблема тільки людей із зайвою вагою. Що зовсім не так. Він може розвинутися у жінок різного віку та комплекції. І, крім візуальних […]

29.08.2024

5 хвилин

11926

Що таке мікробіом шкіри та як йому не нашкодити

Кожен з нас точно чув про мікробіом кишківника та що його потрібно підтримувати в нормі. А чи знаєте ви, що у нашої шкіри теж є своя мікрофлора? Шкіра — найбільший орган людини, який є ідеальним живильним середовищем для різних мікроорганізмів. Згідно з науковими даними, на її поверхні в середньому мешкає понад 5 тис. видів найрізноманітніших […]

24.08.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси