+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щодня з 10:00 до 20:00

10 поширених помилок у догляді за волоссям

помилки у догляді за волоссям

Волосся — це болюча тема, якщо не кожної людини, то точно багатьох. Як правило, його краса, якщо й дається від природи, то багато в чому залежить саме від наших дій. І навіть ті, хто купує найякіснішу косметику для волосся, не застраховані від помилок у догляді за волоссям. Тож сьогодні обговоримо 10 найпоширеніших помилок у догляді за волоссям, яких ми припускаємося свідомо (через брак часу) або через незнання. Як би там не було, кожна з цих помилок у догляді критично впливає на його стан.

1. Неправильно розчісувати сплутане волосся

Якщо ви помічали за своїм волоссям, що воно сильно плутається та схильне до утворення вузликів, то ніколи не розчісуйте його відразу по всій довжині. Завжди починайте розчісувати сплутане волосся знизу, повільно просуваючись вгору. У деяких випадках для цього краще взяти гребінець із широкими зубцями або той, що був спеціально розроблений для мінімізації механічного ушкодження волосяних стрижнів (зокрема Janeke).

Поступово рухаючись від низу до верху, ви не тільки не порвете волосся на місцях сплутування, а й попередите нестачу ліпідів по довжині волосся. Оскільки шкірний жир під час розчісування розподілиться більш рівномірно.

Однак і занадто часто розчісувати волосся не потрібно. Часта стимуляція шкіри голови призводить до надмірного виділення себума й зажирення волосся.

2. Допускати контакт волосся з високими температурами

Тут існує кілька обмежень. Головні з них:

  • не мийте голову гарячою водою — найкраще на всіх етапах замінити її на теплу, а у фіналі обполоснути волосся прохолодною водою,
  • мінімізуйте контакт волосся з гарячою парою (зокрема в душі),
  • найкраще використовувати найхолодніший режим і направляти потік повітря зверху вниз (це допоможе закрити кератинові лусочки кутикули після миття),
  • не перегрівати волосся під головними уборами,
  • не використовуйте інструменти для термоукладки частіше двох разів на тиждень (і навіть при цьому не забувайте про термозахист!).
Інструменти для термоукладки

3. Наносити шампунь на всю довжину волосся

Здавалося б, цей факт має бути відомий уже всім, але з якоїсь причини багато хто за звичкою продовжує мити волосся по довжині, а не шкіру голови та прикореневу зону. Одна з найбільших і найвпливовіших дерматологічних асоціацій — American Academy of Dermatology — рекомендує мити голову, м’яко втираючи шампунь у шкіру голови, оскільки його нанесення на всю довжину призводить до зневоднення волосся. Щоб очистити волосся від забруднень по довжині, достатньо дати піні стекти по волоссю або розтягнути по довжині піну.

Крім того, що стосується шампуню, не можна постійно використовувати один і той самий засіб. І далеко не через звикання, як, зазвичай, аргументують необхідність зміни шампуню. А через те, що наше волосся змінює свій стан (зокрема через рівень гормонів) і потребує різного догляду.

4. Не забезпечувати волоссю повний базовий догляд

До базового догляду за волоссям входить не лише миття, а і його живлення, зволоження та зміцнення кондиціонером та/або маскою за типом волосся після кожного миття голови. Також не зайвим буде використовувати й додатковий догляд (сироватки, креми, олії, есенції тощо). Однак, варто зазначити, що зайва любов до волосся — це така ж проблема, як і брак догляду. Наприклад, кератин, якого часто бракує волоссю та який часто є основою додаткового догляду за ним, у великій кількості має зворотний ефект — призводить до підвищеної крихкості та розшарування волосся.

Як сушити мокре волосся

5. Неправильно сушити мокре волосся

Ніколи не сушіть мокре волосся тертям або феном.

Якщо ви хочете прибрати зайву вологу з волосся рушником, то щоб не спровокувати його підвищену ламкість та/або випадіння, потрібно його акуратно промокнути максимально м’яким і гладким рушником.

А фен можна використовувати тільки після того, як волосся висохне на 50-60 %. При цьому не варто весь час між миттям і сушінням феном кутати волосся в рушник або тюрбан, це також може пошкодити волосся. Краще його промокнути рушником і дати підсохнути до потрібної стадії природним шляхом.

6. Занадто часто мити волосся

Для кожного типу волосся існує свій режим догляду. Комусь достатньо помити голову раз на тиждень, а для когось потрібно не менше трьох разів.

Однак, підбираючи графік для себе, пам’ятайте, що щоденного миття голови не потребує жодна людина, хіба що через умови праці. Шампунь призначений для видалення зайвого шкірного сала, пилу, залишків стайлінгу та забруднювальних речовин з волосся та шкіри голови, а, видаляючи їх щодня (навіть засобом для частого миття), ви пошкоджуєте гідроліпідну мантію та мікрофлору. Це призводить до величезної кількості неприємних наслідків — підвищеної жирності, зневоднення, лущення (зокрема загострення шкірних захворювань), свербіння, печіння тощо.

Як часто мити волосся

7. Не зістригати пошкоджені кінчики регулярно

Регулярні стрижки не означають, що кожні два місяці ви будете змушені зістригати по 5 см довжини. Щоб відростити довге волосся в такому стані, що всі проситимуть у вас поради щодо правильного догляду за волоссям і шкірою голови, потрібно дослухатися до рекомендацій експертів і вибрати професійну чистку волосся ножицями. Робити її потрібно кожні 2-3 місяці (тут за станом кутикули), вона максимально зберігає довжину волосся й усуває ризик його розшарування по всій довжині (не тільки на кінчиках).

8. Не стежити за станом гребінця

Тут усе просто:

  • Якщо зубчики гребінця пошкоджені — викинути та придбати новий. Як правило, така необхідність виникає раз на 3-6 місяців. Все за аналогією із зубною щіткою, її ж ви періодично міняєте.
  • Якщо гребінець брудний — почистити та помити. Сухе чищення потрібно робити після кожного розчісування, а ретельне — за потреби, але не рідше ніж один раз на тиждень. Це необхідно не тільки тому, що гребінець має неестетичний вигляд через залишки на його поверхні стайлінгу та пилу. А й через те, що на зубчиках накопичуються та розвиваються цілі колонії патогенів, здатних порушити мікрофлору шкіри голови та нашкодити волоссю. З цієї ж причини, не можна давати свій гребінець, навіть найкращій подрузі.

9. Розчісувати мокре волосся

Ніколи не розчісуйте волосся відразу ж після миття!

Мокре волосся — це найвразливіше волосся.

Єдине, що ви можете зробити для нього — не порушувати правила сушіння та дати йому трохи просохнути перед використанням гребінця (навіть якщо він призначений для мокрого волосся). Для цього промокніть волосся м’яким рушником, «прочешіть» пальцями, ще трохи зачекайте (можна в цей час повторно використати рушник) і розчешіть гребінцем з рідкими та широкими зубцями. При цьому найкраще використовувати засоби для розплутування волосся. Так ви точно захистите волосся від пошкоджень.

Хвилясте та сильно кучеряве волосся можна розчісувати у вологішому стані (зокрема з використанням косметичних засобів для догляду за кучерями) — це необхідно для структурування завитків.

Як розчісувати мокре волосся

10. Жорстко стягувати волосся у хвіст, пучок або коси

Туге плетіння та резинки здатні механічно пошкодити волосся та порушити кровообіг у шкірі голови з подальшим випадінням волосся. Зрозуміло, що від них важко відмовитися повністю, але можна значно зменшити ризики:

  • обрати якісні аксесуари,
  • дотримуватися техніки зняття резинок, шпильок тощо,
  • не використовувати тугі зачіски на постійній основі,
  • не носити нарощене волосся та афрокосички понад 2-3 місяці на рік.

Крім того, зверніть увагу й на свій стайлінг. Засоби тривалої та жорсткої фіксації шкодять волоссю, зокрема сильно пересушують його структуру. А які шкідливі звички в догляді за волоссям ви помічали за собою та як ви їх позбулися? Діліться своїм досвідом у коментарях і ставте лайк ↓

Питання-Відповідь

Чи можна часто доторкатися до волосся протягом дня?

Експерти радять уникати зайвих торкань до волосся протягом дня. Під час будь-якого торкання до волосся ви передаєте на нього натуральні ліпіди або компоненти косметичних засобів із поверхні рук.

Як часто можна фарбувати волосся без шкоди?

У цьому питанні думки експертів розділяються. Одні кажуть, що волосся не можна фарбувати (зокрема використовувати складні техніки фарбування) частіше одного разу на 4-6 місяців. Інші стверджують, що цілком допустимо робити це кожні 1,5-2 місяці, а коріння можна фарбувати навіть частіше. Щоб не сперечатися з ними, скажемо так: припустима частота зміни кольору волосся багато в чому залежить від складу використовуваного під час фарбування засобу та якості догляду після фарбування, знебарвлення тощо.

Який вплив чинить тонік на волосся?

Якісні тоніки та відтінкові бальзами не чинять на волосся жодного агресивного впливу. Фарбувальні пігменти засобів працюють на поверхні та не проникають углиб структури. Однак ми рекомендуємо завжди вибирати відтінкові засоби, у складі яких є доглядові компоненти.

Які БАДи потрібні для волосся?

Звичайно, найкраще отримувати вітаміни, мінерали та жири з раціону. Однак дуже часто, з різних причин, цього зробити не виходить. Тому, щоб ваше волосся сяяло, періодично приймайте профілактичні вітамінно-мінеральні комплекси для волосся. Найчастіше до них входять вітаміни групи B (а саме — піридоксин, біотин, холін, ціанокобаламін, фолієва та пантотенова кислоти, тіамін тощо), залізо, кальцій, вітамін А, вітамін С, вітамін D, Omega-3, вітамін Е тощо.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

4 хвилин

1694

Як уникнути подразнення після гоління

А ви знали, що подразнення після гоління англійською звучить як razor burn? Тобто, якщо перекласти дослівно — опік від бритви. І треба визнати, що за рівнем неприємних відчуттів, це справді дуже схожі пошкодження. І, як і з опіком, уникнути подразнення після гоління легше, ніж лікувати його наслідки (зокрема вросле волосся). Тому в цій статті ми […]

18.09.2024

6 хвилин

2303

Як відновити волосся після літа

Ось і закінчилося літо… Зізнавайтеся, воно пройшло у вас активно: море, купання в озері або річці, сонячні ванни на піщаному пляжі? Тоді з першим ароматом осені в повітрі, у вас точно виникне питання: як відновити волосся після літа, щоб воно знову мало шикарний вигляд. А все через те, що велика кількість сонця, високих температур, солоної, […]

17.09.2024

5 хвилин

19904

Що таке емоленти та нащо вони у складі косметики

Для вибору косметики не за красою упаковки та рекламою, а за властивостями та дією, які повинні відповідати потребам шкіри, потрібно розбиратися в категоріях речовин. Попри всю свою корисність для багатьох, одна з найбільш незатертих в обговореннях категорій, — емоленти. Сьогодні спробуємо простими словами розібратися в тому, що таке емоленти, навіщо вони потрібні в косметиці, як […]

30.08.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси