+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щодня з 10:00 до 20:00

Що таке емоленти та нащо вони у складі косметики

Що таке емоленти

Для вибору косметики не за красою упаковки та рекламою, а за властивостями та дією, які повинні відповідати потребам шкіри, потрібно розбиратися в категоріях речовин. Попри всю свою корисність для багатьох, одна з найбільш незатертих в обговореннях категорій, — емоленти. Сьогодні спробуємо простими словами розібратися в тому, що таке емоленти, навіщо вони потрібні в косметиці, як емоленти діють на шкіру, як ними користуватися тощо.

Що таке емоленти

Слово «емолент» походить від латинського дієслова «emollire» — пом’якшувати.

І це підказує одну з основних властивостей емолентів. Попри те, що їх часто називають зволожувачами, що не є абсолютною правдою.

Отже, розберемося…

Емоленти це косметичні речовини, які справді мають пом’якшувальну дію (зокрема усувають лущення та стягнутість). Механізм дії емолентів полягає у впливі на поверхневий (роговий) шар епідермісу та створенні захисної плівки, яка запобігає втраті природної вологи. Як правило, такі властивості мають жирні речовини — ліпіди, незалежно від їхнього походження (природного, синтетичного тощо).

Попри те, що емоленти не проникають всередину шкіри, а тільки працюють із захисним бар’єром, вони добре допомагають у разі шкірних проблем.

Навіщо потрібна та кому підходить косметика з емолентами

Емоленти в косметиці мають кілька функцій. З основних:

  • полегшують розподіл косметичного засобу поверхнею шкіри (зокрема забезпечують приємні відчуття гладкості та шовковистості),
  • дають змогу косметиці легко вбиратися,
  • захищають шкіру від зовнішніх впливів,
  • утримують вологу в дермальних структурах.

Завдяки цьому, емоленти ідеально підходять для догляду за:

  • сухою шкірою (саме сухим типом, а не зневодненою),
  • зневодненою шкірою (але не з підвищеною жирністю та тільки тоді, коли до складу входять натуральні зволожувальні фактори — гіалуронова кислота, сечовина тощо),
  • епідермісом з порушенням цілісності ліпідного бар’єра,
  • шкірою з дерматитом, екземою, псоріазом та/або іншими порушеннями,
  • шкірою з підвищеною чутливістю,
  • віковою шкірою (40+),
  • шкірою з сонячними опіками.

Усі ці показання об’єднує потреба шкіри у відновленні захисної ліпідної мантії та вологоутримувальних властивостей, а також яскраво виражений дискомфорт — сильна сухість, лущення, стягнутість, свербіж.

Як діють емоленти на шкіру

Як діють емоленти на шкіру

Головна дія емолентів у косметиці для шкіривідновлення ліпідного шару. Якщо уявити клітини епідермісу цеглинками, то ліпіди виконують роль міцного цементу. Тобто за нестачі власних ліпідів ваші цеглинки будуть скріплені піском. Це порушує цілісність гідроліпідної мантії та призводить до величезної кількості неприємних наслідків. Серед них сухість, лущення, шорсткості, огрубіння, висипання, свербіж тощо.

Тому емоленти, які є жирними речовинами, сприяють:

  • відновленню та зміцненню гідроліпідної мантії,
  • зниженню свербежу та будь-якого іншого дискомфорту,
  • пом’якшенню та розгладженню текстури шкіри,
  • підвищенню рівня зволоженості (завдяки створенню вологоутримувального бар’єра),
  • зменшенню лущення (зокрема при наявності шкірних захворювань),
  • підвищенню резистентності до зовнішнього стресу (зокрема занадто сухого або морозного повітря, сонячних променів),
  • зниження чутливості та реактивності,
  • усуненню тонких ліній,
  • уповільненню процесів старіння тощо.

Завдяки цьому, емоленти досить швидко покращують зовнішній вигляд шкіри.

Які є види емолентів у косметиці

Емоленти в косметиці мають різне походження:

Натуральні емолентице найбільш популярна категорія, яка представлена речовинами рослинного походження (рицинова, обліпихова, оливкова, арганова, мигдальна та інші рідкі рослинні олії, батери — каріте, какао, кокосовий, макадамії тощо, рослинний віск — олія жожоба, рослинний сквалан, тригліцериди, цераміди тощо) і тваринного (бджолиний віск, акулячий сквалан, ланолін тощо) походження.

Хімічні емолентице речовини, отримані шляхом нафтоперероблення, які утворюють на шкірі недихаючу плівку, що погано пропускає повітря (мінеральні олії, парафін, вазелін). Їх краще не використовувати за жирного типу шкіри, навіть у разі сильного зневоднення.

Синтетичні емолентиплівкоутворювальні компоненти, які чудово працюють у комбінації з іншими видами емолентів. Найчастіше в косметичних засобах можна зустріти диметикон і циклометикон.

Косметичні засоби з емолентами представлені в різних формах. Серед них густа лікувальна косметика, бальзами, креми, лосьйони, умивалки тощо.

Як вибрати косметику з емолентами

Для правильного вибору косметики з емолентами потрібно:

  • оцінити стан шкіри;
  • врахувати сезон (взимку для утримання вологи потрібні щільні засоби);
  • не забути про наявність шкірних захворювань, якщо вони є емоленти хоч і не працюють із причиною їхньої появи, але допомагають зняти або хоча б зменшити неприємні симптоми.

Якщо у вас немає бажання заглиблюватися в ці особливості, то краще звернутися за консультацією до хорошого косметолога або дерматолога.

Як вибрати косметику з емолентами

Як використовувати емоленти

  • Обов’язково провести шкірний тест перед тим, як почати використовувати новий засіб. Нанесіть продукт на невелику ділянку шкіри (наприклад, на зап’ясті) і залиште мінімум на 15-20 хвилин. Якщо небажаної реакції не виникло, можете додавати емолент у догляд.
  • Точно дотримуватися рекомендацій виробника, зазначених на упакованні. Це допоможе швидше досягти бажаного ефекту. Наприклад, є косметика з емолентами, яку можна наносити тільки на уражені ділянки шкіри, оскільки вона має дуже щільну структуру.
  • Для щоденного застосування потрібно вибирати легкі форми. Найкраще підійдуть лосьйони, які містять більше води, ніж жирів.
  • Деякі емоленти краще наносити одразу після водних процедур на чисту, розпарену та ще злегка вологу шкіру.

Тепер ви точно знаєте, що таке емоленти, для чого вони потрібні та головне чи доречні вони у вашому догляді за шкірою. А у вас є досвід у використанні косметичних засобів з емолентами? Діліться в коментарях↓

Питання-Відповідь

У яких продуктах присутні емоленти?

Емоленти в різних пропорціях входять до складу практично всіх косметичних продуктів, що сприяють зволоженню шкіри та відновленню ліпідного шару епідермісу (мазі, креми, лосьйони тощо).

Як знайти емоленти в складі косметики?

Найпопулярніші емоленти у складах косметики можна знайти за назвами у форматі INCI. Серед них Ceresin, Paraffinum Liquidum, Vaseline, Sodium Lauryl Sulfate, Mineral Oil, Beeswax, Cetyl / Cetostearyl / Stearyl Alcohol, Propylene Glycol, Castor Oil, Dimethicone, Lanolin, Jojoba Oil, Olive Oil тощо.

Чи можуть емоленти чинити негативну дію?

Як і будь-яка інша речовина, емолент може не підійти шкірі. Тоді він може викликати небажану шкірну реакцію, закоркувати пори та спровокувати загострення акне, пошкодити захисний бар’єр шкіри тощо.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

5 хвилин

17575

Як боротися з целюлітом у домашніх умовах

Поява «апельсинової кірки» хоч і є, можна сказати, природним процесом для жіночого організму, але завдає величезного психологічного дискомфорту. Причому до певного моменту багато хто має хибну думку про те, що целюліт — це проблема тільки людей із зайвою вагою. Що зовсім не так. Він може розвинутися у жінок різного віку та комплекції. І, крім візуальних […]

29.08.2024

5 хвилин

21408

Що таке мікробіом шкіри та як йому не нашкодити

Кожен з нас точно чув про мікробіом кишківника та що його потрібно підтримувати в нормі. А чи знаєте ви, що у нашої шкіри теж є своя мікрофлора? Шкіра — найбільший орган людини, який є ідеальним живильним середовищем для різних мікроорганізмів. Згідно з науковими даними, на її поверхні в середньому мешкає понад 5 тис. видів найрізноманітніших […]

24.08.2024

6 хвилин

7452

Чому з’являються розтяжки на шкірі та чи можна їх позбутися за допомогою косметики

А ви знали, що протягом життя тіло людини кардинально змінюється щонайменше дев’ять разів? Найбільші зміни (зокрема маси тіла) припадають на період пубертату та вагітності. У цей час на тілі дуже часто з’являються стриї, або як ще їх називають — розтяжки. І саме тому вони частіше зустрічаються у жінок, ніж у чоловіків. За статистикою, смужки на […]

21.08.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси