+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щодня з 10:00 до 20:00

Що таке мікробіом шкіри та як йому не нашкодити

Кожен з нас точно чув про мікробіом кишківника та що його потрібно підтримувати в нормі. А чи знаєте ви, що у нашої шкіри теж є своя мікрофлора? Шкіра — найбільший орган людини, який є ідеальним живильним середовищем для різних мікроорганізмів. Згідно з науковими даними, на її поверхні в середньому мешкає понад 5 тис. видів найрізноманітніших бактерій, грибів, вірусів, мікробів. Згідно з науковими даними, на її поверхні в середньому мешкає понад 5 тис. видів найрізноманітніших бактерій, грибів, вірусів, мікробів. Яка ж їхня роль та як вони впливають на стан шкіри, що таке та з чого складається мікрофлора шкірного покриву, як забезпечити собі здоровий мікробіом шкіри та як зрозуміти, що з ним щось не так, — ці та інші питання обговоримо нижче.

Що таке мікробіом шкіри

Як зрозуміло зі вступу, мікробіом — це сукупність мікроорганізмів, що живуть на поверхні шкіри людини. Що цікаво, склад мікробіому шкіри відрізняється не просто в різних зонах тіла, а й у представників різних професій та етносів. При цьому чим збалансованіший склад мікробіому на всій поверхні шкіри — тим кращі її бар’єрні функції.

Мікробіом шкіри іноді навіть називають другим ДНК. І не з проста.

Клітини мікрофлори > Власні клітини організму людини

Крім того, їхнє поєднання таке ж неповторне, як у ДНК.  

Попри те, що мікробіом шкіри може змінюватися під дією різних зовнішніх і внутрішніх чинників, починає він формуватися під час народження, а стабільнішим стає до зрілого віку.

Що входить у нормальний мікробіом шкіри

Мікробіом шкіри складається з бактерій, кліщів, дріжджів, грибків тощо, які діляться на корисні, нейтральні та патогенні.

За збалансованої мікрофлори шкіри корисні мікроорганізми стримують можливу небезпеку, яка походить від шкідливих мікроорганізмів мікрофлори та навколишнього середовища

Крім того, мікробіом шкіри часто поділяють на:

Резидентні (постійні) мікроорганізми — непатогенні коринебактерії, стафілококи, мікрококи тощо, здатні до швидкого самостійного відновлення. ➤ Транзиторні (тимчасові) мікроорганізми — патогенні або умовно-патогенні бактерії, цвілеві гриби, гриби роду Candida, золотистий стафілокок, сарцини, які за порушення резидентної популяції швидко займають їхнє місце та погіршують стан шкіри.

Які функції має мікробіом шкіри

➤ Запобігає трансепідермальній втраті вологи.

➤ Допомагає підтримувати фізіологічний рівень pH шкіри.

➤ Підтримує оптимальний стан захисного (ліпідного) бар’єру шкіри, оберігаючи її від колонізації патогенами (зокрема й тими, що спричиняють акне), забруднень довкілля, UV, вітру, перепадів температур тощо.

➤ Сприяє регенерації та подовженню життя клітин шкіри.

➤ Стимулює швидше загоєння пошкоджень шкірного покриву.

➤ Бере участь у процесах оновлення шкіри. ➤ Частково захищає шкіру від оксидативного стресу.

Чи можна пошкодити мікробіом шкіри

Пошкодити мікробіом шкіри, як і ліпідний шар, досить легко.

Запорука доглянутого вигляду епідермісу — баланс спільноти мікроорганізмів (бактерій, грибів, архей тощо), що входять до мікробіому шкіри. Якщо шальки терезів хитаються в бік патогенних мікроорганізмів, починаються проблеми, у яких є чіткі шкірні прояви. Про них ми поговоримо нижче.

Серед головних небезпек для збалансованості мікрофлори шкіри:

  • агресивні кліматичні та екологічні чинники,
  • шкідливі звички,
  • незбалансоване харчування (особливо надмірна кількість цукру),
  • часті стресові ситуації,
  • помилки в догляді за шкірою (зокрема надмірне очищення, косметика, склад якої не відповідає типу та потребам шкіри, використання агресивних ПАР і високої концентрації кислот і ретинолу),
  • прийом антибактеріальних препаратів (особливо тривалим курсом).

Також не варто скидати з рахунків генетику, стан гормонального фону, спосіб життя та дотримання циркадних ритмів (зокрема норм сну).

Порушення мікробіому шкіри

Як зрозуміти, що мікробіом шкіри порушений

Порушення мікробіому шкіри може спричиняти:

  • підвищення чутливості (зокрема до сонця) — появу нових пігментацій, почервоніння, лущення тощо,
  • загострення акне, екземи, псоріазу, розацеа, себорейного дерматиту,
  • зневоднення (за будь-якого типу шкіри),
  • надмірне виділення шкірного сала та пошкодження ліпідного шару,
  • активізацію запальних процесів,
  • довгі процеси загоєння ушкоджень із рубцюванням,
  • погіршення загального стану шкіри.

Як відновити мікробіом шкіри

➤ Підібрати правильний комплексний догляд на основі натуральних компонентів (зокрема пребіотиків, пробіотиків, гіалуронової кислоти, полісахаридів, амінокислот, церамідів, сквалану, пептидів, ніацинаміду).

➤ Привести в норму свій спосіб життя (зокрема нормалізувати сон).

➤ Збалансувати харчування — дотримуватися норм КБЖВ (тут не варто забувати, що стан мікробіому кишківника безпосередньо пов’язаний з красою шкіри), мінімізувати споживання швидких вуглеводів тощо.

➤ Відмовитися від шкідливих звичок (особливо куріння). ➤ Уникати або навчитися мінімізувати шкоду від стресу, а також будь-якого психологічного напруження, з яким ми стикаємося щодня.

Як підтримувати здоровий мікробіом шкіри доглядом

Більшість експертів наполягає на тому, що для підтримання балансу мікрофлори шкіри достатньо дотримуватися трьох основних правил догляду:

  • не забувати про достатнє зволоження шкіри (незалежно від типу);
  • відмовитися від частого відлущування шкіри й агресивних косметичних продуктів, що очищають шкіру до скрипу;
  • підтримувати рівень кислотно-лужного балансу (pH) між 5.2 і 5.4 упродовж дня для оптимального функціонування мікрофлори та вночі в межах 4.7 і 5.0 для підтримання процесів оновлення.
Як підтримувати здоровий мікробіом шкіри

Також дуже важливо максимально спростити систему догляду та звести кількість сильнодіючих активів до мінімуму. Визначтеся з базою. Тепер ви знаєте головні факти про мікробіом шкіри людини та зможете розпорядитися ними з розумом — ми впевнені в цьому. А вам коли-небудь доводилося відновлювати мікробіом шкіри? Діліться своїм досвідом у коментарях, він обов’язково буде важливим для когось із наших читачів. І замовляйте правильну косметику в правильному інтернет-магазині. ↓

Питання-Відповідь

У чому різниця між мікробіомом, мікробіотою та мікрофлорою шкіри?

Мікробіом, мікробіота та мікрофлора — це три рівноцінних поняття, які позначають сукупність мікроорганізмів, що взаємодіють з клітинами епідермісу та впливають на його стан.

Чому важливо доглядати за мікробіомом у разі проблемної шкіри (акне, атопії тощо)?

Дисбаланс мікрофлори шкіри найчастіше призводить до загострення атопічного дерматиту або акне. Ступінь тяжкості захворювань залежить від надлишку стафілококів і дефіциту стрептококів на поверхні шкіри. Крім того, пошкодження мікробіому призводить до порушення гідроліпідного шару, а отже, і зневоднення, підвищення чутливості та подразнення шкіри.

Як перевірити мікрофлору шкіри?

Потрібно здати аналіз на мікробіоту шкіри. Як досліджуваний матеріал використовують зішкріб із поверхні шкіри (шкірні лусочки та шкірне сало).

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

5 хвилин

16763

Що таке емоленти та нащо вони у складі косметики

Для вибору косметики не за красою упаковки та рекламою, а за властивостями та дією, які повинні відповідати потребам шкіри, потрібно розбиратися в категоріях речовин. Попри всю свою корисність для багатьох, одна з найбільш незатертих в обговореннях категорій, — емоленти. Сьогодні спробуємо простими словами розібратися в тому, що таке емоленти, навіщо вони потрібні в косметиці, як […]

30.08.2024

5 хвилин

17577

Як боротися з целюлітом у домашніх умовах

Поява «апельсинової кірки» хоч і є, можна сказати, природним процесом для жіночого організму, але завдає величезного психологічного дискомфорту. Причому до певного моменту багато хто має хибну думку про те, що целюліт — це проблема тільки людей із зайвою вагою. Що зовсім не так. Він може розвинутися у жінок різного віку та комплекції. І, крім візуальних […]

29.08.2024

6 хвилин

7453

Чому з’являються розтяжки на шкірі та чи можна їх позбутися за допомогою косметики

А ви знали, що протягом життя тіло людини кардинально змінюється щонайменше дев’ять разів? Найбільші зміни (зокрема маси тіла) припадають на період пубертату та вагітності. У цей час на тілі дуже часто з’являються стриї, або як ще їх називають — розтяжки. І саме тому вони частіше зустрічаються у жінок, ніж у чоловіків. За статистикою, смужки на […]

21.08.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси