+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щодня з 10:00 до 20:00

Скраб чи пілінг: що вибрати

Скраб чи пілінг

Найімовірніше, існує дуже мало людей, які не погодяться з тим, що зовнішня краса — це не просто анатомічно правильні риси обличчя та пропорційна фігура. Це ще й чиста шкіра. Саме тому засоби для вмивання, «скатки», скраби та пілінги є одними з найбільш популярних косметичних засобів. Однак, якщо говорити про скраб і пілінг, то, на превеликий жаль, багато споживачів просто не відрізняють їх, зводячи все до їхньої основної мети — відлущування ороговілих частинок шкіри. А різниця є і від неї залежить результат догляду. Тому сьогодні ми вирішили обговорити, що таке скраб і пілінг, чим відрізняється скраб від пілінгу, як використовувати пілінг і скраб, для чого в принципі потрібна ексфоліація.

Навіщо потрібна процедура ексфоліації

Наша шкіра дихає, у ній відбуваються вікові зміни, вона регулярно оновлюється. Усе це супроводжується відмиранням клітин.

Ексфоліація — це додатковий етап очищення шкіри від мертвих (ороговілих) клітин. Вона важлива в будь-якому віці. Оскільки саме від регулярності та якості оновлення верхнього шару шкіри залежить:

  • чи готова вона до подальшого догляду — як шкірний покрив поглинатиме активи з косметики, нанесеної на наступних етапах;
  • наскільки добре вона насичується киснем;
  • яким буде її стан — колір, ширина пор, лущення тощо;
  • наскільки будуть можливі активні регенераційні процеси тощо.

При цьому значення відлущування зростає пропорційно з тим, який відрізок життя після 30 років ви вже пройшли. Наприклад, якщо до 30 років клітини оновлюються в нормі приблизно один раз на місяць, то після цього це відбувається рідше — один раз на півтора місяця та рідше. Крім віку, на частоту оновлення клітин епідермісу також впливають такі чинники, як:

  • генетична схильність,
  • клімат = погодні умови,
  • функціонування сальних залоз,
  • наявність дерматологічних проблем (акне, псоріаз тощо).

Що таке скраб

Скраб — це засіб, який відлущує ороговілі частинки шкіри механічним способом. До його складу входять абразивні елементи, які допомагають видалити мертві клітини разом з іншими забрудненнями.

Що таке скраб

Зазвичай у якісних косметичних засобах використовують абразиви натурального походження — кристали цукру та морської солі, перлову пудру, мелені шкаралупки горіхів, кісточки ягід і фруктів, каву тощо. При цьому скраб може містити глину, натуральні екстракти та олії, кремоутворювальну та гелеутворювальну основу тощо.

Крім того, скраб:

  • обов’язково має підбиратися під тип шкірного покриву,
  • не використовують для запаленої шкіри, зокрема при вугрових висипаннях.

Що таке пілінг

Пілінг — це продукт, який не просто очищає шкіру від ороговілих частинок шкіри та інших забруднень, а й працює з процесами старіння — розгладжує мімічні та вікові зморшки, видаляє пігментні плями, вирівнює колір і текстуру шкіри, а також зменшує пори. І робить він це не завдяки абразиву. До складу пілінгу можуть входити такі ексфоліанти, як гідроксикислоти (α-, β-, полігідроксикислоти), трихлороцтова кислота, фенол (дуже рідко), ферменти, карбонат кальцію, ензими тощо. Кожен актив пілінгу проникає на свою глибину та взаємодіє зі шкірою по-різному (зокрема викликає різний ступінь подразнення).

Що таке пілінг

І тут не без недоліків, навіть якщо не брати застереження, які є у кожного активного компонента пілінгу окремо:

  • підходить не всім типам шкіри — з особливою обережністю потрібно вибирати пілінг для тонкої, чутливої, атопічної тощо шкіри;
  • не можна використовувати деякі активи (зокрема трихлороцтову кислоту) і пілінги з високою концентрацією кислот у домашньому догляді;
  • підвищує фоточутливість шкіри;
  • діє глибоко — шкіра потребує відновлювального періоду тощо.

Як і в скрабах, додатково до складу пілінгу можуть входити натуральні екстракти та олії (зокрема водоростей), мінерали, вітаміни (зокрема антиоксидантної дії), коралова пудра, протеїни тощо.

Чим відрізняється скраб і пілінг у використанні

➤ Скраби можна використовувати цілий рік, а багато пілінгів (особливо кислотних) тільки в період неактивного сонця.

➤ Скраби дають моментальний ефект, а кінцевий результат після деяких пілінгів доводиться чекати від двох тижнів до місяця.

➤ Після використання скрабу шкіра досить швидко регенерується без перегляду звичного догляду. Після процедури пілінгу для успішної регенерації шкіра потребує інтенсивного зволоження, відновлення ліпідного шару та надійного захисту від ультрафіолетових променів. Крім того, в нормі під час хімічної ексфоліації на шкірі можуть з’являтися почервоніння та лущення, які є частиною процесу оновлення.

➤ Найчастіше скраби застосовують на обличчі й тілі [при цьому вони забезпечують масажний ефект і поліпшення лімфо- та кровообігу], а пілінги — на обличчі, шиї, зоні декольте, кистях рук і стопах.

➤ Незалежно від розмірів абразивних частинок, скраби добре справляються з обробкою загрубілих ділянок шкіри (зокрема на ліктях, колінах і ступнях). Що стосується пілінгу, все залежить від активної речовини та її концентрації.

➤ За умов правильного застосування курсами пілінги зберігають тривалий ефект, а процедуру скрабування потрібно проводити від двох разів на тиждень до двох разів на місяць (залежно від складу та рекомендацій виробника).

➤ Не кожен пілінг безпечно використовувати в домашніх умовах.

➤ Обидва засоби потрібно наносити тільки на добре очищену шкіру та не перевищувати час впливу, рекомендований в інструкції. При цьому скрабування супроводжується легкими рухами по масажних лініях.

Чим відрізняється скраб і пілінг у використанні

Якому ексфоліанту віддати перевагу: пілінгу чи скрабу

Тут все залежить не просто від ваших уподобань і цілей, а й від типу шкіри.

Тонка, суха та/або чутлива шкіра

Для тонкої, сухої та/або чутливої шкіри є два варіанти — домашнє скрабування засобом з дрібнодисперсними абразивними частинками та ніжною текстурою або максимально ніжний пілінг з використанням мінімальної концентрації активу. Водночас для такої шкіри підійдуть далеко не всі активи, вони обов’язково мають забезпечувати глибоке зволоження. Як варіант, це можуть бути ензими, гіалуронова, мигдальна або молочна кислоти. Тому в ідеалі потрібна консультація у фахівця.

Нормальний тип шкіри

Це, як не крути, ідеальний тип шкіри, якому підходить практично все. Головне — підібрати найбільш ефективний для себе склад, орієнтуючись на конкретні потреби шкірного покриву в моменті. При цьому в рамках домашнього догляду все ж краще зупинитися на щадних продуктах.

Комбінований (змішаний) тип шкіри

Для комбінованої шкіри чудово підійдуть скраби з натуральними дрібнодисперсними та середньодисперсними абразивами та пілінги (особливо на фруктових ферментах і кислотах). Більш жорсткі засоби можна використовувати тільки локально — тобто в T-зоні, інакше можна пересушити шкіру.

Жирний тип шкіри

Для жирної шкіри чудово підійде скраб із середніми та великими абразивними частинками та пілінги з активами, які звужують пори (наприклад, це може бути саліцилова кислота або натуральна глина).

Зріла шкіра

Для зрілої шкіри не особливо підходить абразив, через нездатність до регенерації. А що стосується пілінгів, то найкращий результат покаже саме професійна процедура з високою концентрацією активу. А домашній догляд може стати крутою підтримкою її ефекту. Як правило, чудово себе показують ретиноїди та гліколевий поверхневий і серединний пілінг (особливо в разі пігментації). Гліколева кислота є одним з найкрутіших пілінгів у домашніх умовах, тому що має мінімум протипоказань. Такі об’єктивні реалії, до яких можна додати лише те, що експерти вважають пілінг ефективнішим і безпечнішим, попри етапність ефекту та відновлення після процедури. Головне при виборі засобу усвідомлювати особливості своєї шкіри та звертати увагу на склад. Порада від нас: починайте своє знайомство з будь-яким пілінгом з низької концентрації активної речовини. Так буде легше зрозуміти, наскільки він підходить вам.

Питання-Відповідь

Чи можна поєднувати пілінг і скраб для обличчя?

Усе залежить від того, про який пілінг ідеться. Якщо поєднувати скрабування та домашній пілінг з низькою концентрацією діючої речовини допустимо, то під час планування професійної процедури варто відмовитися від застосування скрабу та складів для домашнього пілінгу.

Чи може скраб допомогти позбутися пігментних плям?

У боротьбі з пігментацією скраб — не найкращий помічник. Щоб прибрати пігментні плями, потрібний глибший вплив на шкіру, а це вже компетенція пілінгу та доглядової освітлювальної косметики (зокрема масок).

Коли не можна використовувати ні пілінг, ні скраб?

Абсолютними протипоказаннями до використання скрабів і пілінгів (до домашнього так точно) є такі чинники, як дуже висока чутливість шкіри, реактивна шкіра, дерматологічні захворювання в зоні впливу (особливо в активній фазі), будь-які пошкодження шкіри. Навіть у разі акне, за якого хімічний пілінг (особливо на саліциловій кислоті) рекомендується як частина комплексного лікування, перед глибоким очищенням шкіри необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

5 хвилин

7259

Що таке емоленти та нащо вони у складі косметики

Для вибору косметики не за красою упаковки та рекламою, а за властивостями та дією, які повинні відповідати потребам шкіри, потрібно розбиратися в категоріях речовин. Попри всю свою корисність для багатьох, одна з найбільш незатертих в обговореннях категорій, — емоленти. Сьогодні спробуємо простими словами розібратися в тому, що таке емоленти, навіщо вони потрібні в косметиці, як […]

30.08.2024

5 хвилин

8073

Як боротися з целюлітом у домашніх умовах

Поява «апельсинової кірки» хоч і є, можна сказати, природним процесом для жіночого організму, але завдає величезного психологічного дискомфорту. Причому до певного моменту багато хто має хибну думку про те, що целюліт — це проблема тільки людей із зайвою вагою. Що зовсім не так. Він може розвинутися у жінок різного віку та комплекції. І, крім візуальних […]

29.08.2024

5 хвилин

11923

Що таке мікробіом шкіри та як йому не нашкодити

Кожен з нас точно чув про мікробіом кишківника та що його потрібно підтримувати в нормі. А чи знаєте ви, що у нашої шкіри теж є своя мікрофлора? Шкіра — найбільший орган людини, який є ідеальним живильним середовищем для різних мікроорганізмів. Згідно з науковими даними, на її поверхні в середньому мешкає понад 5 тис. видів найрізноманітніших […]

24.08.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси