+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щодня з 10:00 до 20:00

Що таке гіалуронова кислота та для чого вона в косметиці

Переймалися питаннями: що таке гіалуронова кислота та чому настільки масштабне маркетингове просування саме цих засобів, а можливо, що й вся її дія теж є маркетинговим міфом?

Швидше за все, так. Оскільки міфів про її марність теж досить багато:

  • велика маса молекули гіалурону не дає їй проникнути в глибину шкіри;
  • прийом гіалуронки всередину неефективний.

І це тільки дві неправди, які розганяють не зовсім чесні люди.

Гіалуронат, гіалуронан, гіалуронова кислота — це споріднена з людським організмом речовина, що відповідає за зволоження шкіри, зв’язування/утримання води та підтримку тканин. Гіалуронка є в більшості тканин нашого організму. Одна з найбільших її концентрацій у сполучних тканинах. А її, своєю чергою, особливо багато в шкірі, суглобах, м’язах, сухожиллях, зв’язках і кровоносних судинах. Тому користь гіалуронової кислоти для організму людини максимальна, якщо ви хочете зберегти не тільки зовнішню красу, а й внутрішнє здоров’я. Хоча, за другого прагнення, косметика не допоможе, потрібні будуть харчові добавки.

Якою буває гіалуронова кислота в косметиці?

Загалом виділяють три фракції гіалуронової кислоти залежно від розміру (довжини) ланцюжка молекул: високомолекулярну, середньомолекулярну та низькомолекулярну. У принципі, це і є саме та класифікація, яка передбачає види гіалуронової кислоти в косметичній промисловості. Водночас у косметиці, як правило, використовують високомолекулярну гіалуронову кислоту та низькомолекулярну гіалуронову кислоту.

Найчастіше перший вид використовують в ін’єкційних методиках, другий — у засобах для догляду за обличчям, тілом і волоссям. Хоча, це не є аксіомою. Оскільки в сегменті професійної косметики досить багато продуктів, формули яких включають обидві речовини. При цьому виробники часто називають їх макро- та мікромолекулярна гіалуронова кислота.

Високомолекулярна гіалуронова кислота практично миттєво повертає шкірі зволоженість і м’якість, розгладжує дрібні зморшки. Низькомолекулярна гіалуронова кислота має принципово інший вплив. Через маленьку вагу вона здатна проникати в глибокі шари шкіри та виконувати більш серйозну роботу. Вона підтримує потрібний для шкіри рівень зволоження, провокує фібробласти, які відповідають за синтез колагену й еластину, паралельно зміцнює шкіру.

Що дає гіалуронова кислота в косметиці 

Гіалуронова кислота в косметиці виконує різні функції. Все залежить від того, про яку фракцію гіалуронки говорити і яку косметику розглядати. 

Високомолекулярна гіалуронова кислота відповідає за пружність, розгладжує шкіру й утримує воду в міжклітинному просторі, створюючи на поверхні шкірного покриву невидиму захисну плівку. Крім цього, вона виконує функцію резервуара для води та дифузора в поверхневих шарах для подальшого зволоження, є бар’єром проти оксидативного стресу, який виникає під впливом зовнішніх стрес-факторів.

Низькомолекулярна гіалуронова кислота, як зазначалося вище, проникає глибше та діє в глибоких шарах шкіри. До її можливостей входить підтримання оптимального рівня зволоження, стимуляція синтезу колагену й еластину, зміцнення тканин шкіри та збільшення її пружності, протистояння запальним процесам, збільшення стійкості шкіри до UV. 

Це більша частина того, що робить гіалуронова кислота для шкіри.

Гіалуронова кислота для волосся насичує шкіру голови та волосяні фолікули живильними речовинами, прискорює синтез колагену й еластину, нормалізує кровообіг і покращує обмін речовин. І, звичайно ж, сприяє нормалізації водного балансу шкіри голови, чим зменшує лущення. Усе це позитивно позначається на рості волосся та зменшує ймовірність виникнення патологічного випадіння волосся.

Залишилися запитання? Експерти інтернет-магазину «Japan Shampoo»‎ завжди прийдуть на допомогу та проконсультують щодо вибору засобів догляду та гігієни.

Питання-Відповідь

У якому віці можна використовувати креми з гіалуроновою кислотою?

Раніше вважалося, що гіалурон можна застосовувати, починаючи з 25 років і далі без обмежень. Зараз косметологи можуть рекомендувати такі засоби й в підлітковому віці (тобто з 14 років). Головне показання до використання догляду з гіалуроновою кислотою — зневоднення, тьмяність, в’ялість шкіри, а в старшому віці також дряблість і зморшки.

Чи можна користуватися косметичними засобами з гіалуроновою кислотою щодня?

Як правило, косметика з гіалуроновою кислотою є частиною рутинного (повсякденного догляду). Тому, її можна та навіть потрібно застосовувати щодня. Оскільки такі засоби компенсують дефіцит гіалуронової кислоти в шкірі, допомагають запобігти зневодненню та ранньому старінню.

Як зрозуміти, що організму не вистачає гіалуронової кислоти?

Нестача гіалуронової кислоти в організмі призводить до зневоднення та зменшення вироблення колагену та еластину. Тому її дефіцит легко визначити візуально: шкіра стає сухою, в’ялою, тьмяною та землистою, утворюються заломи, а потім і глибші зморшки.

Що краще від зморшок гіалуронова кислота чи колаген?

Тут важливо визначити проблему. Якщо шкіра зневоднена та передчасно з’являються зморшки, то потрібно дивитися в корінь проблеми та обирати засоби з гіалуронкою, а якщо поява зморшок пов’язана з віковими змінами — з колагеном. Крім того, зараз на ринку є досить широкий асортимент засобів, у яких присутні обидві речовини.

Наскільки безпечна гіалуронова кислота?

Користь гіалуронової кислоти не затьмарена жодними прихованими небезпеками для здоров’я. Вона безпечна як при зовнішньому, так і при внутрішньому застосуванні. Хоча, за останнього протипоказання до застосування все-таки є. Тому, якщо є сумніви, обговоріть їх з косметологом або дерматологом.

Замовити товари на нашому сайті

5 / 5 - 2
5 / 5 - 2

Коментарі (1)

  1. Чудовий огляд на гіалуронову кислоту для обличчя. Все зрозуміло і лаконічно. Дуже корисна інформація, що змусила ретельніше придивитися до косметики з цим компонентом.

Схожі статті

4 хвилин

1401

Як уникнути подразнення після гоління

А ви знали, що подразнення після гоління англійською звучить як razor burn? Тобто, якщо перекласти дослівно — опік від бритви. І треба визнати, що за рівнем неприємних відчуттів, це справді дуже схожі пошкодження. І, як і з опіком, уникнути подразнення після гоління легше, ніж лікувати його наслідки (зокрема вросле волосся). Тому в цій статті ми […]

18.09.2024

6 хвилин

2010

Як відновити волосся після літа

Ось і закінчилося літо… Зізнавайтеся, воно пройшло у вас активно: море, купання в озері або річці, сонячні ванни на піщаному пляжі? Тоді з першим ароматом осені в повітрі, у вас точно виникне питання: як відновити волосся після літа, щоб воно знову мало шикарний вигляд. А все через те, що велика кількість сонця, високих температур, солоної, […]

17.09.2024

5 хвилин

19799

Що таке емоленти та нащо вони у складі косметики

Для вибору косметики не за красою упаковки та рекламою, а за властивостями та дією, які повинні відповідати потребам шкіри, потрібно розбиратися в категоріях речовин. Попри всю свою корисність для багатьох, одна з найбільш незатертих в обговореннях категорій, — емоленти. Сьогодні спробуємо простими словами розібратися в тому, що таке емоленти, навіщо вони потрібні в косметиці, як […]

30.08.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси