+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щодня з 10:00 до 20:00

Чому з’являється лупа і як її позбутися

Згідно зі статистикою, понад 30 % жителів земної кулі, незалежно від віку, страждають від лупи та проблем, пов’язаних із нею. (Серед них 40-60 % усього дорослого населення). Лусочки відмерлої шкіри, що обсипаються з голови, не залишаються непоміченими оточуючими та завдають людині чималого психологічного дискомфорту. При цьому, всупереч розхожій думці, лупа на голові є не тільки косметичною, а й медичною проблемою.

Якщо ви, хоча б раз, задавалися питаннями: що таке лупа, чому з’являється лупа, як позбутися лупи — то ця стаття для вас.

Що таке лупа і якою вона буває

Лупа — це дрібні та великі лусочки, що відлущуються на волосистій частині голови. Високу швидкість такого лускатого відшарування (у нормі життєвий цикл клітин 28 днів, але за наявності проблеми може знизитися до 7) найчастіше провокують дріжджові грибки роду Malassezia, які присутні на шкірі голови у всіх. При цьому тільки близько 50 % людей чутливі до їхніх ферментів, та й для розмноження їм потрібні певні умови. Тому, щоб підібрати ефективне лікування від лупи, потрібно визначити проблему, через яку вона з’явилася, і вирішити її.

Також варто зазначити, що існує два види лупи:

  • Жирна лупа (себорейний дерматит) проявляється сальними жовтуватими пластівцями або лусочками, що налипають шарами та скупчуються на поверхні шкіри голови. Однією з умов її виникнення є надмірне вироблення шкірного сала.
  • Суха лупа — це сухі білі або сіруваті пластівці чи лусочки, які максимально легко обсипаються зі шкіри голови та волосся.

Основні причини появи лупи

На думку трихологів, лупа має 14 основних причин-умов появи:

  1. Дисбаланс мікрофлори (збільшення патогенних бактерій).
  2. Відхилення в кислотно-лужному балансі шкіри та її гідроліпідній мантії.
  3. Генетична схильність.
  4. Порушення вироблення гормонів в організмі.
  5. Ослаблення захисних механізмів шкіри.
  6. Захворювання шлунково-кишкового тракту та порушення обмінних процесів.
  7. Відхилення в роботі сальних залоз.
  8. Порушення метаболізму клітин шкірного покриву.
  9. Негативний вплив агресивних чинників зовнішнього середовища.
  10. Алергічні реакції.
  11. Психоемоційне перенапруження та порушення графіка сну.
  12. Неправильний догляд за шкірою голови та волоссям (зокрема пересушування шкіри голови та недостатньо часте миття).
  13. Шкірні захворювання (зокрема грибкового, паразитарного походження).
  14. Незбалансоване харчування (зокрема недостатня вітамінізація).

Потрібно сказати, що лупа найчастіше виникає в чоловіків. Оскільки їхня шкіра голови більш схильна до жирності, чоловічий епідерміс щільніший, має відмінний від жіночого кислотно-лужний баланс. З цих же причин чоловіки більш схильні не тільки до лупи, а й до випадіння волосся.

Що робити, якщо з’явилася лупа на голові

Якщо з’явилися ознаки виникнення лупи, не потрібно намагатися усунути її самостійно. Точкові дії за нез’ясованої причини не допоможуть ефективно позбутися лупи. Так, самостійно, без професійної підготовки, можна на якийсь час придушити симптоми лупи, але при цьому через якийсь час вони виникнуть знову.

Щоб ефективно усунути лупу, потрібно:

  • звернутися до трихолога або дерматолога, який виявить чинники-провокатори та призначить комплексне лікування лупи (і це не тільки косметичні засоби проти лупи);
  • виконувати всі приписи фахівця.

Серед призначень може бути:

  • виключення зовнішніх стрес-факторів (зокрема холоду, пересушеного приладами обігріву повітря, зловживання приладами термічного стайлінгу, фарбування та будь-який інший хімічний вплив);
  • зміна харчових звичок (перехід на більш збалансоване харчування, а іноді й дієту з багатьма обмеженнями);
  • додатковий прийом вітамінів і мінералів;
  • правильний домашній рутинний догляд;
  • ефективні салонні процедури тощо.

До речі, до фахівця варто звернутися ще й тому, що лупа може бути зовсім не тим, чим здається на перший погляд. Так може проявлятися псоріаз, атопічний дерматит, оперізуючий лишай тощо.

Салонні процедури

Серед салонних процедур, які можуть допомогти усунути лупу, варто виділити пілінг, ультразвукову чистку, біоревіталізацію та мезотерапію шкіри голови. Що саме буде найефективнішим у кожному конкретному випадку, має підібрати фахівець, спираючись на фактори виникнення та тип лупи. До жирної та сухої лупи застосовуються різні підходи.

Домашній догляд

Косметика від лупи для домашнього догляду зараз не поступається тій, яку використовують в салонах або в косметологічних кабінетах. Крім того, у вільному доступі є професійні засоби (зокрема шампуні від лупи). Тож, у разі виникнення проблеми, буде досить легко забезпечити волоссю та шкірі голови якісний домашній догляд, що включає спеціалізовані засоби для очищення та лікування шкіри голови.

За наявності лупи рекомендуються засоби, засновані на компонентах із фунгістатичними властивостями (продукти для затримки росту грибів). 

Крім речовин з протигрибковою та антибактеріальною активністю, до засобів косметики проти лупи мають входити кератолітики (відлущувальні компоненти), регулятори синтезу себума (зокрема, саліцилова кислота), протисвербіжні та протизапальні компоненти (це може бути гліцерин, термальна вода, рослинні екстракти), антиоксиданти (зокрема, токоферол), живильні речовини

Також у таких засобах (особливо шампунях) часто використовують охолоджувальні та освіжальні речовини — ментол, олію чайного дерева.

Поради щодо профілактики виникнення лупи

  • Відвідайте фахівця для визначення типу волосся та шкіри голови та підбору правильного комплексу домашнього догляду.
  • Використовуйте тільки якісні засоби, які відповідають типу та потребам волосся та шкіри голови (краще, якщо вони будуть м’якими та/або безсульфатними — SLS/SLES FREE).
  • Мийте голову тільки в міру забруднення.
  • Не зловживайте стайлінговими засобами та сушінням волосся на гарячому режимі. Також варто уважно обирати фарбу для волосся.
  • Наносьте маску і кондиціонер, відступаючи від коренів волосся приблизно на 5 см, якщо іншого не вказано в інструкції.
  • Не використовуйте для миття голови гарячу воду.

Питання-Відповідь

Як визначити тип лупи?

Жирна лупа — сальні жовті, суха — білі або сіруваті пластівці та/або лусочки, що легко обсипаються. На самому початку статті ми вже описали їх більш детально. Якщо ви сумніваєтеся та не можете визначити тип, покладіться на рівень знання фахівця (трихолога, дерматолога).

Чи можна позбутися лупи сіллю?

Можна, але тільки в тому разі, якщо це буде вже готовий засіб, який використовуватиметься в комплексі з іншими продуктами. Наприклад, пілінг або скраб із сіллю дуже добре борються з проявами лупи та свербінням.

Чи можна заразитися лупою?

Ні, лупа не вважається заразною. Оскільки грибки, які її спричиняють, є на голові у всіх людей. Значення мають чинники-провокатори.

Чи допомагають народні рецепти з содою проти лупи на голові?

Ні, сода тільки пересушить шкіру. Якщо ви дійсно хочете позбутися проблеми, використовуйте тільки якісні засоби від лупи, перевірені та схвалені дерматологами, з доведеною ефективністю.

Замовити товари на нашому сайті

5 / 5 - 1
5 / 5 - 1

Коментарі (0)

Схожі статті

4 хвилин

1394

Як уникнути подразнення після гоління

А ви знали, що подразнення після гоління англійською звучить як razor burn? Тобто, якщо перекласти дослівно — опік від бритви. І треба визнати, що за рівнем неприємних відчуттів, це справді дуже схожі пошкодження. І, як і з опіком, уникнути подразнення після гоління легше, ніж лікувати його наслідки (зокрема вросле волосся). Тому в цій статті ми […]

18.09.2024

6 хвилин

2003

Як відновити волосся після літа

Ось і закінчилося літо… Зізнавайтеся, воно пройшло у вас активно: море, купання в озері або річці, сонячні ванни на піщаному пляжі? Тоді з першим ароматом осені в повітрі, у вас точно виникне питання: як відновити волосся після літа, щоб воно знову мало шикарний вигляд. А все через те, що велика кількість сонця, високих температур, солоної, […]

17.09.2024

5 хвилин

19792

Що таке емоленти та нащо вони у складі косметики

Для вибору косметики не за красою упаковки та рекламою, а за властивостями та дією, які повинні відповідати потребам шкіри, потрібно розбиратися в категоріях речовин. Попри всю свою корисність для багатьох, одна з найбільш незатертих в обговореннях категорій, — емоленти. Сьогодні спробуємо простими словами розібратися в тому, що таке емоленти, навіщо вони потрібні в косметиці, як […]

30.08.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси