+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щодня з 10:00 до 20:00

Коензим Q10 у косметиці

Коензим Q10 у косметиці

Коензим Q10 —  це актив, який складно назвати новинкою. Речовина на слуху вже не перший рік, причому не тільки в косметології. Водночас далеко не всім відомо, що таке коензим Q10, як коензим Q10 діє на шкіру в складі косметики, чи може коензим Q10 застосовуватися для волосся тощо. Тому саме про це ми вирішили поговорити в сьогоднішній статті, відповісти на максимальну кількість актуальних запитань про коензим Q10 і те, чи забезпечує він такий чудовий ефект, як обіцяють у рекламі.

Що таке коензим Q10

Коензим Q10 — це вітаміноподібна речовина, фермент, який є в клітинах нашого організму, його призначення — регуляція обмінних процесів (зокрема енергетичних). Також його називають CoQ10, убіхіноном, вітаміном Q. Про роль коензиму Q10 в окисно-відновних процесах, що відбуваються в клітинах, уперше заговорили в 1978 році. За доказ незамінної ролі коферменту CoQ10 в енергетичному балансі американець Пітер Мітчелл навіть отримав Нобелівську премію.

Традиційним джерелом коензиму Q10 для косметики є водорості, що видобуваються в Японському морі. Унаслідок їхнього висушування, промивання, випарювання та подрібнення отримують грубозернистий порошок оранжевого кольору без запаху. Тому більшість косметичних засобів, які містять убіхінон, мають специфічний жовтуватий відтінок.

Що таке коензим Q10

Коензим Q10 — один із тих антиоксидантних компонентів, які регенеруються організмом і відновлюють антиоксидантну активність вітаміну Е. У разі дефіциту та прикордонних станів CoQ10 можливе зниження захисних бар’єрів і виникнення комплексних проблем, зокрема активації процесів старіння.

Як правило, в молодості людський організм виробляє достатню кількість коензиму Q10 і компенсує його витрати. Однак з віком синтез сповільнюється, і його нестачу потрібно заповнювати косметикою та дієтичними добавками. При цьому дефіцит убіхінону можливий і в молодості. Найчастіше це відбувається через дефіцит вітаміну В, сильні окислювальні процеси, побічні реакції на препарати, що знижують рівень холестерину, деякі генетичні дефекти тощо.

Що дає коензим Q10 у складі косметики

Останнім часом коензим Q10 у косметиці став використовуватися трохи рідше, але при цьому не втрачає своєї перспективності. А все тому, що убіхінон:

✔ є найпотужнішим антиоксидантом;

✔ бере участь у синтезі клітинної енергії, колагену та еластину;

✔ефективно захищає від хронологічного та фотостаріння;

✔стимулює процеси, від яких залежить швидкість регенерації (зокрема при сонячних опіках), спалювання жирів, нормалізацію водного балансу тощо;

✔ знижує вираженість запальних процесів;

✔ підтримує імунітет — допомагає справлятися з атаками зовнішніх інфекцій і покращує процеси поглинання кисню клітинами;

✔ безпечний для шкіри, схильної до підвищеної чутливості.

Коензим Q10 для шкіри

Коензим Q10 для шкіри

Найчастіше коензим Q10 у косметології використовують в anti-age косметиці для шкіри, рекомендованій після 30 років. Однак є косметичні засоби з коензимом Q10, які можна використовувати й до 30 років. В обох вікових категоріях, щоб отримати реальний результат, потрібно розуміти, що:

  • використання косметики з коензимом Q10 має бути тривалим (щонайменше 30 днів, оскільки періодичність оновлення шкіри — 30 днів);
  • коензим Q10 не діє на глибокі шари епідермісу — убіхінон розгладжує тільки дрібні зморшки (саме тому його радять на початкових етапах старіння та для їхнього запобігання в разі стресів шкіри — забезпечує захист від таких чинників старіння, як вплив вільних радикалів і ультрафіолетового випромінювання).

При цьому приємним бонусом цього вільного радикала є те, що він не лише запобігає ушкодженню шкіри, а й стимулює процеси синтезу природного колагену та еластину (через вироблення фібробластів), підтримує активність вітаміну Е, посилює здатність клітин до регенерації тощо, чим забезпечує пружність і молодість шкіри зсередини.

Також коензим Q10 має протизапальні властивості, допомагає боротися з наслідками окиснювальних ушкоджень, зменшує шкоду від сонця (зокрема, загоює сонячні опіки, захищає від руйнування білків, запобігає появі та зменшує вираженість пігментних плям — інгібує активність тирозину, що перешкоджає виробленню меланіну).

Коензим Q10 для шкіри має накопичувальний і пролонгований ефект.

Коензим Q10 для волосся

Коензим Q10 для волосся

Трохи рідше, але все-таки досить часто коензим Q10 використовують у складі косметики для волосся. На волосся коензим Q10 чинить дію, схожу з впливом на шкіру, — підтримує та сприяє відновленню гідроліпідного балансу волосся та шкіри голови, робить волосся слухняним, еластичним і блискучим (зокрема, завдяки зміцненню й розгладженню кератинових лусочок кутикули), живить волосяні цибулини тощо.

Проте головною цінністю косметичних засобів із коензимом Q10 для волосся є те, що убіхінон у складі такої косметики:

✔ подовжує життєвий цикл клітин, зокрема захищаючи їхні стінки від руйнування вільними радикалами та забезпечуючи енергією (зокрема для росту),

✔ бере участь у стимуляції синтезу еластину та колагену, які роблять волосся еластичним, міцним, сильним, зволоженим, слухняним тощо.

Оскільки коензим Q10 жиророзчинний, косметичні засоби для шкіри та волосся з убіхіноном у ролі активу можуть бути трохи маслянистими. Тому за наявності жирного типу шкіри та волосся використовувати їх варто акуратно, зменшуючи дозу.Ефективність від застосування коензиму Q10 багато в чому залежить від виробника: якість сировини та процес отримання = якість результату. Тому, вибираючи косметику з коензимом Q10, зупиняйтеся на професійній або елітній косметиці від відомих брендів.

Питання-Відповідь

З яким активом найкраще поєднується коензим Q10?

Найчастіше можна зустріти поєднання коензиму Q10 з похідними вітаміну А. Такі комплекси є максимально ефективними проти процесів старіння. Однак косметика з ретиноїдами підходить далеко не всім. Ідеальною альтернативою є поєднання коензиму Q10 з бакучіолом, який часто називають «рослинним ретинолом» через його схожий вплив. При цьому в цього поєднання будуть безперечні переваги, інформацію про які можна знайти тут.

Чи існує побічний ефект застосування коензиму Q10 у косметиці для шкіри?

Коензим Q10 у косметиці не викликає жодних побічних ефектів, якщо косметичний засіб було підібрано правильно — відповідно до типу, чутливості, потреб та інших особливостей шкіри.

З чого можна отримати коензим Q10?

Крім косметичних засобів (зовнішнє застосування), коензим Q10 можна отримувати через харчування (найбільше убіхінону містить яловичина, соєва олія, райдужна форель, арахіс, фісташки) і біодобавки. При цьому варто подумати про те, що організму можна допомогти менше втрачати коензим Q10. Для цього потрібно відмовитися від куріння та збалансувати харчування.

Для якого типу шкіри підходить косметика з коензимом Q10?

Косметика з коензимом Q10 підходить для всіх типів шкіри. Особливо в тих випадках, коли почали проявлятися перші ознаки старіння шкіри (зокрема зморшки, втрата пружності та сухість шкіри), є постійний стрес і вплив вільних радикалів (наприклад, через сильно забруднене повітря або UV-випромінювання), відчувається сильна сухість, стягнутість тощо.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

4 хвилин

1355

Як уникнути подразнення після гоління

А ви знали, що подразнення після гоління англійською звучить як razor burn? Тобто, якщо перекласти дослівно — опік від бритви. І треба визнати, що за рівнем неприємних відчуттів, це справді дуже схожі пошкодження. І, як і з опіком, уникнути подразнення після гоління легше, ніж лікувати його наслідки (зокрема вросле волосся). Тому в цій статті ми […]

18.09.2024

6 хвилин

1964

Як відновити волосся після літа

Ось і закінчилося літо… Зізнавайтеся, воно пройшло у вас активно: море, купання в озері або річці, сонячні ванни на піщаному пляжі? Тоді з першим ароматом осені в повітрі, у вас точно виникне питання: як відновити волосся після літа, щоб воно знову мало шикарний вигляд. А все через те, що велика кількість сонця, високих температур, солоної, […]

17.09.2024

5 хвилин

19753

Що таке емоленти та нащо вони у складі косметики

Для вибору косметики не за красою упаковки та рекламою, а за властивостями та дією, які повинні відповідати потребам шкіри, потрібно розбиратися в категоріях речовин. Попри всю свою корисність для багатьох, одна з найбільш незатертих в обговореннях категорій, — емоленти. Сьогодні спробуємо простими словами розібратися в тому, що таке емоленти, навіщо вони потрібні в косметиці, як […]

30.08.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси