+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Що таке бакучіол

Що таке бакучіол

Зараз найпопулярнішими anti-age й антиакне компонентами в косметиці є ретиноїди (похідні вітаміну А). При цьому ретинол, ретиналь та інші підходять далеко не всім, навіть у найменшій концентрації. Найчастіше до ретиноїдів потрібна адаптація, яка може проходити через підвищену чутливість, подразнення, лущення тощо. Навіть при тому, що при використанні нових трансформацій вітаміну А такий ризик нижчий, багато хто не хоче ризикувати. Саме через це на ринку косметики з’являються нові речовини, такі як бакучіол. Його ще дуже часто називають рослинним ретинолом, фіторетинолом, рослинним ботоксом. Сьогодні якраз і поговоримо про те, що таке бакучіол, з чого його отримують, чим цінний бакучіол у догляді за шкірою, як використовувати бакучіол у догляді тощо.

Що таке рослинний ретинол

Бакучіол — це речовина, екстрагована з рослини Psoralea Corylifolia (Babći, індійської бабчі), що є поширеним компонентом у рецептах традиційної китайської та індійської медицини (зокрема, застосовувалася для лікування запальних процесів та екземи).

Експерти стверджують, що бакучіол у косметиці має ті самі властивості, що й ретиноїди (ретинол, ретиналь тощо). Клінічно доведено, що бакучіол забезпечує стимуляцію вироблення колагену та сприяє загальному омолодженню шкіри, як і ретиноїди. При цьому дія бакучіолу на шкіру не супроводжується такими ж побічними ефектами. 

Що таке рослинний ретинол

Чим відрізняється бакучіол від ретинолу та що він дає в складі косметики

Щоб поговорити про відмінності бакучіолу та ретинолу, варто почати з їхньої схожості. Лабораторні дослідження довели, що і ретинол, і бакучіол:

  • підвищують експресію гена AQP 3, який відповідає за мембранне транспортування води та гліцерину в базальні шари епідермісу, підвищуючи зволоженість шкірних покривів;
  • прискорюють процес відлущування клітин шкіри;
  • регулюють вироблення шкірного сала;
  • стимулюють синтез природного колагену й еластину;
  • є найпотужнішими антиоксидантами (а це означає, що вони усувають ознаки старіння, включно з тонкими лініями та зморшками, підвищують пружність шкіри, освітлюють її);
  • мають протизапальну та противугрову дію (зокрема пригнічують ріст Propionibacterium acnes, Streptococcus aureus) — тому косметологи дуже часто радять бакучіол для догляду за шкірою в рамках програм лікування вугрових висипань у разі непереносимості вітаміну А.

При цьому найбільші переваги бакучіолу полягають саме у відмінностях від ретиноїдів. Засоби з бакучіолом для обличчя мають низку важливих якостей, які роблять бакучіол чудовою заміною похідних вітаміну А.

ДІЯБАКУЧІОЛРЕТИНОЛ
Фотосенсибілізація (чутливість до UV)НіТак
Імовірність побічних ефектів (подразнення, почервоніння, сухість, лущення, печіння, свербіж)НіТак
Тератогенність (здатність викликати порушення процесу ембріогенезу,
що призводять до виникнення вроджених вад)
НіТак

Тобто, на відміну від ретиноїдів, бакучіол для догляду за шкірою можна застосовувати влітку і в денний час (доведено, що бакучіол навіть пом’якшує шкідливий вплив сонця), за вагітності, за гіперчутливої шкіри.

Як використовувати бакучіол у догляді за шкірою

Косметичних продуктів з бакучіолом у складі зараз не так вже й багато. Серед нашого асортименту найбільший відсоток речовини міститься в пептидній сироватці з бакучіолом (містить найбільшу на ринку концентрацію бакучіолу — 1,25 %) і кремі для нейтралізації почервоніння. Крім того, потрібно зробити акцент на тому, що деякі бренди поєднують у складах звичайний ретинол із бакучіолом. Тому, якщо ви хочете додати бакучіол у догляд саме через непереносимість похідних вітаміну А, обов’язково уважніше вивчайте склад продукту, який хочете купити.

Бакучіол у догляді за шкірою

Крім того, попри всі переваги та безпеку засобів з бакучіолом, у нього, як і в інших речовин, є правила застосування, яких потрібно дотримуватися. Інакше в деяких випадках можна зіткнутися з непередбаченою реакцією шкіри або недоотримати користі в догляді.

Основні правила використання косметики з бакучіолом такі:

  • Його можна поєднувати з кислотами, пептидами та вітамінами. (І навіть ретинолом!) Він не конфліктує з ними, навіть у рамках однієї формули.
  • Може використовуватися в денний час (дуже часто виробник рекомендує використовувати засоби двічі на день) і в літній період. При цьому все одно не забувайте про використання санскрінів.
  • Застосовується в догляді за шкірою будь-якого типу. Тому, вибираючи препарат, ви зможете керуватися суто потребами шкіри.
  • За рекомендацією косметолога та під його контролем косметика з бакучіолом може застосовуватися раніше 18-річного віку.
  • Перед початком застосування рекомендується отримати консультацію косметолога (це правило діє щодо будь-якої косметики).
  • Наносити косметику з бакучіолом потрібно на очищену шкіру обличчя та шиї. Важливо пам’ятати про те, що такі засоби наносяться в порядку від найтоншого до найтовстішого. Тобто, якщо продукт — сироватка, наносьте її перед зволожувальним / живильним / зміцнювальним кремом.

Що вибрати: косметику з бакучіолом або ретинолом

Вибрати косметику з бакучіолом або ретинолом

Тут потрібно відразу сказати, що саме питання такого вибору некоректне. Оскільки наразі немає жодних лабораторних досліджень, які б підтверджували безперечну перевагу ретинолу або бакучіолу. Просто у рослинного ретинолу (бакучіолу) є переваги, які дають йому жовту футболку лідера за певних умов і для певних людей. Як уже йшлося вище, це — непереносимість форм вітаміну А, гіперчутливість шкіри (зокрема за наявності куперозу), вагітність, літній період. Також бакучіол підійде тим, хто віддає перевагу натуральному догляду.

Питання-Відповідь

З якого віку можна використовувати косметику з бакучіолом?

Практично будь-який косметичний засіб, якщо це лінійки для юніорів, бакучіол рекомендується застосовувати з 18 років. При цьому його використання допускається і в більш ранньому віці — за рекомендацією косметолога.

Чи можуть бути побічні ефекти під час використання косметичних засобів з бакучіолом?

Косметика з бакучіолом вважається абсолютно безпечною для шкіри. При цьому людям зі специфічними алергіями, надчутливістю та шкірними хворобами все-таки варто проводити пробні тести перед її використанням.

Коли буде помітний результат від використання косметичних продуктів з бакучіолом?

За умови регулярного використання бакучіол зазвичай дає результат (помітне поліпшення стану шкіри) вже за 4 тижні, а за 8 тижнів уже видно суттєві зміни. Водночас у прогнозах варто враховувати початковий стан шкіри, вік, а також інші особливості та зовнішні чинники.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

7 хвилин

12283

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

12532

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

13335

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси