+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Азелаїнова кислота в косметиці

Що таке азелаїнова кислота

Якщо зробити опитування про те, які кислоти використовують у косметичних цілях, більшості людей спадають на думку саліцилова, гіалуронова, гліколева, молочна та фруктові кислоти. Тим часом на них міць косметології не зосереджена. Крім них у всьому світі набирає популярності косметика з азелаїновою кислотою. Вона досить універсальна, ефективна та делікатна в боротьбі за чистоту та гладкість шкіри. Тому сьогодні ми вирішили поговорити про те, що таке азелаїнова кислота, який результат можна отримати, використовуючи косметику з азелаїновою кислотою, які проблеми розв’язати та кому азелаїнова кислота показана тут і зараз.

Що таке азелаїнова кислота та які її переваги

Насичена дикарбонова кислота, азелаїнова кислота — це водорозчинна речовина, що найчастіше виробляється із зерен пшениці та ячменю (але також міститься в деяких фруктах та овочах), а ще міститься в мікробіомі нашої шкіри. 

Експерти вважають азелаїнову багатофункціональним дивом: вона має антибактеріальні, антиоксидантні, сильні протизапальні та кератолітичні властивості, розв’язує широкий спектр проблем зі шкірою (акне, надмірний синтез шкірного сала, пігментні плями, зморшки тощо), діє на поверхні та в середині верхніх шарів шкіри, не належить до кислот AHA, PHA та BHA, на відміну від них — дуже м’яка та безпечна, тому застосовується для шкіри з підвищеною чутливістю (зокрема з розацеа) і під час вагітності (після консультації з гінекологом).

Основні переваги азелаїнової кислоти полягають у тому, що вона не тільки максимально м’який ексфоліант, а й має антиоксидантні властивості, діє проти акне та інших видів запалень, а також ефективна проти пігментації — швидко вирівнює тон шкіри, оскільки перешкоджає зайвому виробництву меланіну. 

Що робить азелаїнова кислота в косметиці

Косметика з азелаїновою кислотою

Найвідоміша властивість азелаїнової кислоти — вона діє як дуже ніжний пілінг, який абсолютно не подразнює шкіру, а навіть навпаки. 

Крім того, азелаїнова кислота в косметиці:

  • діє як антиоксидант, захищаючи шкіру від передчасного старіння та тимчасових подразнень;
  • має антибактеріальні властивості (зокрема активна проти P. acnes);
  • знижує синтез меланіну в шкірі, чим зменшує пігментацію;
  • блокує аномальні меланоцити, що спричиняють гіперпігментацію;
  • покращує текстуру (рельєфність) і колір шкірного покриву;
  • надає пом’якшувальний і ліфтинг ефект;
  • регулює синтез шкірного сала та знижує ймовірність закорковування пор (зокрема перешкоджає утворенню чорних цяток);
  • зменшує запалення шкіри (зокрема запобігає появі нових запальних елементів);
  • зменшує візуальний прояв дрібних зморщок;
  • нормалізує процеси зроговіння тканин у фолікулах сальних залоз;
  • зменшує прояв постакне;
  • стимулює ріст волосся на голові (використовується не часто);
  • застосовується в комплексному лікуванні акне, розацеа (зокрема регулює активність місцевого імунітету шкіри) тощо.

Найефективнішою косметикою з азелаїновою кислотою експерти називають відновлювальні та антивікові сироватки для шкіри обличчя та шиї, концентрати для нормалізації мікробіома, ампульну продукцію (зокрема проти почервоніння та запалень), засоби проти акне, заспокійливий догляд, креми проти пігментації.

Косметичні засоби з азелаїновою кислотою дуже рідко, але можуть викликати алергію або побічні ефекти. Тому перед використанням ніколи не зайве проводити шкірний тест продукту на переносимість.

Як правильно використовувати косметику з азелаїновою кислотою

  • Косметичний засіб з азелаїновою кислотою можна застосовувати разово, короткими та тривалими курсами.
  • Для домашнього догляду азелаїнову кислоту найкраще використовувати в концентрації від 5 до 10 %, а починати застосовувати в найменшій з доступних концентрацій (зазвичай це засоби з 1 % азелаїну). 
  • Насичена дикарбонова кислота може застосовуватися в денному та нічному догляді.
  • Косметичні продукти з азелаїновою кислотою потрібно наносити на попередньо очищену шкіру та дотримуватися інструкції з упаковки.
  • Насичена дикарбонова кислота не підходить для лікування гормональних прищів.
  • Після використання азелаїнової кислоти в догляді (незалежно від форми засобу) обов’язково потрібно захищати шкіру від сонця. Тому, закінчивши ранковий догляд, не забудьте нанести на шкіру сонцезахисний засіб з SPF не нижче 30.

Перший виражений ефект від засобів з азелаїновою кислотою зазвичай помітний тільки після кількох тижнів регулярного застосування.

Як правильно використовувати косметику з азелаїновою кислотою

З чим можна використовувати азелаїнову кислоту

Азелаїнова кислота поєднується з AHA та BHA кислотами, вітаміном С, ретинолом і багатьма іншими активними компонентами, але їх не використовують у формулі одного засобу або продуктах, які наносять послідовно. Під час лікування акне, пігментації та інших проблем зі шкірою азелаїнову кислоту з іншими речовинами, що мають ексфолювальні властивості, найкраще комбінувати, розділивши їхнє застосування на різний час доби. Такий підхід вбереже шкіру від подразнення та сухості, а також посилить загальний ефект. 

А ось цинк і B6 часто додають у косметичні продукти з азелаїновою кислотою. Вони підсилюють її дію та в комплексі дають помітний ефект.

Сподіваємося, що наші поради та інформація допоможуть вам не помилитися з доглядом!

Питання-Відповідь

Як знайти азелаїнову кислоту в складі косметики?

Азелаїнову кислоту в складі косметичних засобів зазвичай можна знайти за маркуванням INCI — Azelaic Acid. Це її назва англійською мовою.

Чим відрізняється азелаїнова кислота від AHA, PHA та BHA кислот?

У принципі, AHA, PHA, BHA й азелаїнова кислота мають загальну спрямованість дії. Всі вони є ексфоліантами різної інтенсивності та працюють із запаленнями. При цьому, на відміну від AHA, PHA та BHA кислот (хоча б, якщо взяти для порівняння популярну саліцилову), азелаїнова кислота відлущує набагато м’якше, помітно вирівнює тон шкіри та забезпечує антиоксидантну дію (зокрема знімає подразнення). Тому саме її рекомендують застосовувати для чутливої шкіри.

Які є показання до застосування азелаїнової кислоти?

Найчастіше косметику з азелаїновою кислотою радять за наявності таких проблем, як Acne vulgaris (вугрі звичайні), себорейний дерматит, гіперпігментація, розацеа, хлоазма та мелазма. Також її можна використовувати для шкіри без особливих проблем для м’якої ексфоліації.

За якої концентрації азелаїнова кислота відбілює?

Для досягнення вираженого відбілювального ефекту косметологи зазвичай використовують 20 % азелаїнову кислоту. Саме така її концентрація руйнує активні меланоцити та знебарвлює наявний пігмент.

Для якого типу шкіри підходить азелаїнова кислота?

Азелаїнову кислоту можна застосовувати тривалий час за будь-якого типу шкіри. Вона легко виводиться та не містить глютену, попри походження.

Замовити товари на нашому сайті

5 / 5 - 1
5 / 5 - 1

Коментарі (1)

  1. Класна стаття! Дізналася так багато нового про азелаїнову кислоту. Раніше я і не знала, що вона має такі круті властивості для шкіри. Здається, що це саме те, що мені потрібно спробувати для боротьби з акне. Дякую за інформацію!

Схожі статті

4 хвилин

391

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

4 хвилин

16775

Чому пушиться волосся і як це виправити

У своїй уяві кожна жінка бачить своє волосся або ідеально гладким і глянцевим, або укладеним гарними хвилями чи акуратними завитками-пружинками. Реальність дуже часто далека від фантазій. Практично кожна на певному етапі відчувала себе «кульбабкою», а дехто навіть встиг змиритися з цим відчуттям або після незліченних спроб перебуває на порозі цього. Щоб це не було нормою, […]

11.04.2024

5 хвилин

17104

Яким має бути літній догляд за волоссям

Чим літній догляд за волоссям відрізняється від звичного? Як захистити своє волосся від зневоднення, тьмяності та жорсткості в літній сезон? Як зробити так, щоб по завершенню пляжного сезону волосся залишилося здоровим і привабливим? Це саме ті запитання, які кожен має поставити собі вже зараз. Тому сьогодні ми вирішили обговорити деякі тонкощі догляду за волоссям влітку, […]

10.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси