+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Чому електризується волосся

Чому електризується волосся

Якщо ваше волосся часто електризується, не варто засмучуватися. Ви не самотні у своїй проблемі. Від статичної електрики дуже часто страждає сухе, ламке або пошкоджене волосся, але чому волосся електризується, що робити, якщо електризується волосся та як позбутися електризації волосся раз і назавжди? Причина наелектризованого волосся криється не тільки в головних уборах і, всупереч деяким думкам, актуальна в будь-яку пору року. Якщо ви, звісно, не любите, щоб ваше волосся тріщало, як дрова в каміні. Тому сьогодні поговоримо про те, як позбутися волосинок, що стирчать, липнуть до гребінця і б’ють струмом.

Основні причини, чому електризується волосся

Волосся стає «дибки» через утворення на його поверхні статичної електрики. А ось у неї є безліч «джерел», тому причини електризації волосся не можна зводити до банального тертя однієї поверхні об іншу, як це нам часто пояснювали в дитинстві. 

Безперечно статична електрика найчастіше виникає, коли ми:

  • розчісуємо волосся (зокрема неправильним гребінцем),
  • носимо головні убори, що стикаються з волоссям. 

Таке тертя провокує перерозподіл електронів, за якого один предмет отримує позитивний заряд, а інший — негативний. Протилежно заряджені об’єкти притягуються, що пояснює, чому волосся тягнеться до гребінця або інших предметів. А однаково заряджені — відштовхуються один від одного, що, своєю чергою, пояснює ефект неслухняного волосся, що розлітається в різні боки та стирчить.

Причини, чому електризується волосся

При цьому волосся електризується також і під впливом інших зовнішніх і внутрішніх чинників. Тобто електризуватися волосся може в разі:

  • температурних перепадів, 
  • тривалого перебування на морозі,
  • сушіння волосся феном на гарячому режимі, 
  • надмірної сухості повітря довкілля (зокрема в приміщенні),
  • дегідратації волосся,
  • поганого стану волосся (зокрема сильних пошкодженнях),
  • використання занадто гарячої води під час миття голови,
  • тертя волосся об синтетичний одяг (не тільки головні убори),
  • дефіциту вітамінів і мікроелементів в організмі,
  • недостатнього споживання рідини та зневоднення організму,
  • використання неправильно підібраної та неякісної косметики для волосся (особливо стайлінгових засобів).

Що робити, щоб волосся не електризувалося

Якщо ваше волосся електризується, перше, що вам потрібно зробити — виявити можливі причини електризації волосся та постаратися усунути їх. Найчастіше запобігти електризації волосся (навіть у тих випадках, коли причиною є сезонне носіння головних уборів) допомагає:

  • зволоження волосся,
  • підтримання достатнього рівня вологості в приміщенні,
  • використання для миття волосся води кімнатної температури,
  • правильна сушка волосся без гарячого повітря та розтирання волосся (також експерти радять використовувати фени з іонізацією),
  • використання рушників із натуральних матеріалів,
  • обрізка сухих, стоншених і пошкоджених кінчиків волосся,
  • вибір і придбання гребінця під свій тип волосся,
  • дотримання гігієни розчісування — гребінець завжди має бути чистим,
  • правильний харчовий режим і достатнє вживання вітамінів і мінералів (зокрема у формі вітамінно-мінеральних комплексів),
  • носіння головних уборів та одягу з натуральних матеріалів,
  • застосування правильних засобів для догляду та стайлінгу волосся (зокрема не зайвим буде додати в повсякденну рутину захист від сонця, солоної, хлорованої та забрудненої води).
Що робити, щоб волосся не електризувалося

Борючись із цією проблемою, обов’язково підберіть правильні косметичні засоби проти електризації волосся. Серед них можуть бути зволожувальний шампунь, кондиціонер і/або маска (зокрема ті, що підходять для частого застосування), незмивні та змивні засоби додаткового догляду — косметичні олії, спреї-антистатики, сироватки, незмивний догляд. А також обов’язкове використання термозахисту під час кожного укладання. Усю косметику обов’язково потрібно підбирати під свій тип волосся та шкіри голови. Інакше, замість того, щоб усунути проблему наелектризованого волосся, ви наживете собі далеко не одну нову (лущення, сухість, сальність тощо).

Тобто, якщо підсумувати це все, головне ваше завдання в боротьбі з утворенням статичної електрики нормалізувати й підтримувати оптимальний стан гідробалансу та ліпідного шару. А для цього потрібен повноцінний зволожувальний догляд, дбайливе укладання та розчісування.

Питання-Відповідь

Чи може електризація волосся свідчити про нестачу чогось в організмі?

Наелектризованість волосся може виникати через зневоднення організму (зокрема в разі порушення питного режиму), а також дефіцит вітамінів групи B і недостатнє отримання з харчування протеїнів (зокрема колагену).

Якими бувають антистатики для волосся?

Наелектризованому волоссю просто необхідні антистатики. Оскільки вони є найпростішими способами усунення статичної електрики. При цьому, коли йдеться про антистатики для волосся, чомусь багато хто уявляє тільки лаки для волосся та спеціальні спреї, але насправді це досить широка категорія. До неї входять зволожувальні шампуні, бальзами та маски (з керамідами, протеїнами тощо), кондиціонери (майже всі вони дають крутий антистатичний ефект), спреї з антистатичним і розгладжувальним ефектом, лаки й муси.

Чи правда, що ополіскування волосся з оцтом допоможе позбутися його електризації?

В інтернеті можна зустріти поради про те, що, коли сильно електризується волосся, потрібно обполіскувати його оцтом. Так дійсно робили наші бабусі та це дійсно допомагає, але такою процедурою не можна зловживати, навіть якщо ви використовуєте спеціальний косметичний оцет. Більш безпечним варіантом є дерматологічно протестовані косметичні засоби з кислотним pH або з позначкою ANTISTATIC.

Замовити товари на нашому сайті

5 / 5 - 1
5 / 5 - 1

Коментарі (1)

  1. Думала, що це виключно через статику. Але зараз зрозуміла, що є багато причин чому електризується волосся

Схожі статті

4 хвилин

426

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

4 хвилин

16810

Чому пушиться волосся і як це виправити

У своїй уяві кожна жінка бачить своє волосся або ідеально гладким і глянцевим, або укладеним гарними хвилями чи акуратними завитками-пружинками. Реальність дуже часто далека від фантазій. Практично кожна на певному етапі відчувала себе «кульбабкою», а дехто навіть встиг змиритися з цим відчуттям або після незліченних спроб перебуває на порозі цього. Щоб це не було нормою, […]

11.04.2024

5 хвилин

17139

Яким має бути літній догляд за волоссям

Чим літній догляд за волоссям відрізняється від звичного? Як захистити своє волосся від зневоднення, тьмяності та жорсткості в літній сезон? Як зробити так, щоб по завершенню пляжного сезону волосся залишилося здоровим і привабливим? Це саме ті запитання, які кожен має поставити собі вже зараз. Тому сьогодні ми вирішили обговорити деякі тонкощі догляду за волоссям влітку, […]

10.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси