+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Кераміди (цераміди) у косметиці

Що таке кераміди

В останні 10-15 років з’явилося досить багато компонентів косметики, про які раніше ми навіть не чули. Виявилося, що крім гліцерину, гіалуронової кислоти, вітаміну С і коензиму Q10, є чимало речовин, які здатні поліпшити стан нашої шкіри в рази — уповільнити старіння, зміцнити, захистити від негативного впливу, усунути почервоніння, лущення тощо. Один із таких компонентів — кераміди. Тож сьогодні ми вирішили обговорити: що таке кераміди, у чому різниця між керамідами та церамідами, для чого кераміди використовують у косметиці, як кераміди діють на шкіру та волосся, коли їх краще використовувати влітку й узимку, а головне — коли вже час починати.

Що таке кераміди та чим вони відрізняються від церамідів

Кераміди — це ліпіди, що являють собою сполуки жирної кислоти та сфінгозину — основних складових клітинної мембрани (зокрема, частина епідермального бар’єру шкіри). Незважаючи на те, що вони містяться в клітинах, волосся та шкіра додатково потребують їх, незалежно від типу та віку. При цьому кераміди нічим не відрізняються від церамідів. Це одна й та сама речовина, а всі відмінності полягають у тонкощах перекладу «Ceramides».

Що дають цераміди в косметиці

Кераміди заповнюють клітини та запобігають формуванню пустот, а це означає, що вони одні з тих активних компонентів косметики, які:

  • відповідають за стан гідроліпідного бар’єру (зокрема утримують вологу у волоссі та шкірі, не дають змоги шкідливим речовинам проникати в організм),
  • створюють бар’єр проти зовнішніх стрес-факторів (несприятливий клімат, UV, міський смог, пил тощо),
  • нормалізують стан шкіри в разі екземи, псоріазу та дерматиту,
  • уповільнюють процес старіння (зокрема утворення зморщок),
  • допомагають відновити шкіру (особливо після пілінгу та ретинолу),
  • запобігають виникненню запалень і дискомфортних відчуттів (свербіння, печіння, стягнутості та подразнення).

Причому з віком потреба в керамідах значно зростає. Оскільки орієнтовно після 30 років відтворення керамідів падає на 40 %, а після 40 років — вони практично не синтезуються.

Кераміди для шкіри

Кераміди для шкіри

Кераміди в косметиці підходять для всіх типів шкіри (зокрема чутливої, реактивної, схильної до акне), помітно впливають на стан шкіри та її стійкість до зовнішніх агресивних чинників (стресорів і патогенів). Крім того, завдяки косметичним засобам із церамідами шкіра:

  • зміцнюється, стає більш пружною та зволоженою;
  • відновлюється на молекулярному рівні;
  • може уповільнити хронологічне старіння (але тут потрібно врахувати, що косметика з керамідами має профілактичні anti-age властивості, тому її потрібно включити в регулярний догляд за шкірою вже після 30);
  • отримує додатковий захисний бар’єр проти вільних радикалів, різних шкідливих мікроорганізмів і алергенів.

Також цераміди широко використовуються не тільки для догляду за шкірою обличчя, голови й тіла, а й у продуктах для шкіри навколо очей. Вони усувають темні кола, втому, набряклість і надмірну сухість у цій зоні.

Кераміди для волосся

Кераміди для волосся

Найефективнішу дію на волосся чинять маски, незмивний догляд і кондиціонери з керамідами. Вони сприяють швидкій регенерації пошкоджених ділянок волосяних волокон — відновлюють клітинні зв’язки по всій довжині волосини й водночас захищають волосся за умови частих фарбувань і укладок стайлерами. (При цьому потрібно розуміти, що ніхто не відміняв використання спеціалізованого термозахисту!)

Крім цього, косметика для волосся з керамідами:

  • піклується про шкіру голови та волосяні цибулини, посилюючи захисний бар’єр від зневоднення та зовнішніх впливів;
  • повертає волоссю м’якість, міцність, блиск, гладкість;
  • захищає від ламкості та не дає волозі активно випаровуватися, навіть під час сушіння феном і гарячих укладок (але додатково не зволожує);
  • сприяє усуненню проблем із лупою, свербінням тощо.

Якщо ж стан волосся критичний, перед використанням косметики з керамідами, експерти рекомендують пройти професійну салонну процедуру реставрації волосся керамідами.

Як правильно використовувати засоби з керамідами

  • Використовуйте зволожувальний продукт з керамідами відразу ж після висушування шкіри, без великого проміжку. Це допоможе утримати вологу в структурі шкіри та вбереже її від зневоднення.
  • Не наносити на вологу шкіру. Оскільки, як і при нанесенні засобів з ретинолом і кислотами, можливий розвиток подразнення від контакту керамідів і вологи. Тому акуратно промочіть шкіру перед нанесенням крему, сироватки тощо та сильно не тріть її рушником.
  • Косметичні засоби з керамідами, як правило, можна використовувати в будь-який час доби, якщо іншого не вказує виробник продукту.
  • Косметика з церамідами рекомендується для цілорічного догляду для чутливої та сухої шкіри та зимового догляду, незалежно від типу шкіри до 30 років. Також її потрібно застосовувати практично постійно для всіх типів шкіри після 30 років. Оскільки в цьому віці синтез керамідів зменшується та ліпідний бар’єр стає більш вразливим.
Косметика з керамідами

З чим не можна комбінувати косметику з церамідами

Експерти заявляють, що кераміди (цераміди) сумісні з будь-якими компонентами косметики, включно з кислотами, похідними вітаміну А (ретинол, ретиналь тощо), ніацинамідом, вітаміном С. Тому косметику з ними можна наносити після використання ексфоліантів, а також поверх продуктів з AHA, BHA, PHA, ретинолових сироваток і кремів. Ба більше, комбінації цих засобів дають чудовий ефект від домашнього догляду.

Підбираючи косметику для догляду, пам’ятайте: головний показник того, що вона підійде саме вам, — це не її цінник, а те, наскільки вона відповідає типу, особливостям (зокрема й віковим) і потребам вашої шкіри.

Коли не можна обійтися без косметики з керамідами

Обов’язково варто звернути увагу на косметику з керамідами, якщо:

  • у догляді використовуються косметичні засоби з ретинолом,
  • шкіра стала реактивною, сухою або посилилася чутливість,
  • з’явилися ознаки зневоднення (зокрема лущення),
  • було проведено агресивну косметологічну процедуру,
  • необхідний якісний anti-age догляд (навіть у 25-30 років),
  • шкіра схильна до алергій, атопії, псоріазу тощо.

Питання-Відповідь

Як визначити наявність керамідів у косметиці?

За INCI цераміди у складі косметики мають позначення «Ceramide Complex» або ж «Ceramide» з додатковим буквеним або цифровим маркуванням — AP, EOP, EOS, NG, NP, NS, 1, 3, 6-II. Рейтинг ефективності серед цієї групи активних речовин у косметиці очолюють Ceramide NS, Ceramide NP, Ceramide AP, Ceramide EOP, Ceramide EOS.

Чи можна використовувати косметику з керамідами за наявності чутливої шкіри обличчя?

Експерти найчастіше радять косметику з керамідами саме тим людям, у кого чутливий або/та сухий тип шкіри. Оскільки в них набагато менше природних церамідів у роговому шарі епідермісу, ніж у людей з нормальною шкірою. І ефект від догляду з керамідами буде більш помітним.

Чи є протипоказання до застосування косметики з церамідами?

Клінічні тестування не виявили жодних протипоказань до застосування церамідів. Винятком є індивідуальна реакція на компоненти, які входять до косметичних засобів разом із церамідами.

Замовити товари на нашому сайті

5 / 5 - 1
5 / 5 - 1

Коментарі (1)

  1. Не думала, що кераміди мають такий важливий вплив на здоров’я волосся і шкіри. Тепер зрозуміло, чому деякі мої засоби для догляду не працювали на повну котушку – вони просто не містять цих речовин. А ось про те, з чим не можна поєднувати кераміди, я не знала. Дякую за цю корисну інформацію, тепер знатиму, на що звертати увагу, обираючи засоби для свого догляду.

Схожі статті

4 хвилин

381

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

4 хвилин

16765

Чому пушиться волосся і як це виправити

У своїй уяві кожна жінка бачить своє волосся або ідеально гладким і глянцевим, або укладеним гарними хвилями чи акуратними завитками-пружинками. Реальність дуже часто далека від фантазій. Практично кожна на певному етапі відчувала себе «кульбабкою», а дехто навіть встиг змиритися з цим відчуттям або після незліченних спроб перебуває на порозі цього. Щоб це не було нормою, […]

11.04.2024

5 хвилин

17094

Яким має бути літній догляд за волоссям

Чим літній догляд за волоссям відрізняється від звичного? Як захистити своє волосся від зневоднення, тьмяності та жорсткості в літній сезон? Як зробити так, щоб по завершенню пляжного сезону волосся залишилося здоровим і привабливим? Це саме ті запитання, які кожен має поставити собі вже зараз. Тому сьогодні ми вирішили обговорити деякі тонкощі догляду за волоссям влітку, […]

10.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси