+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Особливості догляду за кучерявим волоссям

Особливості догляду за кучерявим волоссям

Завитки — це другі відбитки пальців. Кожен з них неповторний. Однак кучерявому волоссю (незалежно від вираженості завитків) потрібен особливий догляд. Тільки за умови правильного та регулярного догляду кучеряве волосся викликатиме захоплення оточення, не матиме вигляду мочалки з люфи або копиці сіна, а ваша рука не буде тягнутися до стайлерів для його вирівнювання.

Насправді це дуже важлива й об’ємна тема, яка включає такі питання: яким буває кучеряве волосся, як правильно доглядати за завитками (зокрема як мити кучеряве волосся, як сушити кучеряве волосся, як укладати кучеряве волосся), яка косметика потрібна для кучерявого волосся. У цій статті ми постараємося розкрити найважливіші деталі догляду за кучерявим волоссям, які потрібно знати, щоб зберегти його красу.

Типи кучерявого волосся та їхні особливості

Кучеряве волосся — це досить розпливчаста характеристика, хоча умовно його поділяють на три типи, які мають ще по три підтипи:

  • Хвилясте волосся (також відоме як тип 2) — це таке волосся, яке має навіть незначну хвилю:
    • — тонке хвилясте волосся (завитки слабкі та м’які)
    • — хвилясте волосся, яке має виражені хвилі та може завиватися за підвищеної вологості повітря
    • — жорстке з сильно вираженими хвилями, що максимально наближаються до форми завитка.
  • Кучеряве волосся (також відоме як тип 3) — це таке волосся, яке має яскраво виражені, пружні завитки середнього розміру:
    • — це волосся із завитками, що нагадують букву «S», зазвичай вони щільні (не пористі) і мають природний блиск,
    • — волосся із середніми чіткішими завитками (ніж у типу 3А)
    • — волосся із завитками-пружинками.
  • Дуже кучеряве волосся (так званий тип 4) — це волосся, яке має дуже тугі завитки, що можуть нагадувати зиґзаґ або спіральку (його ще називають афро кучерями):
    • — це волосся з тугими, об’ємними S-подібними завитками,
    • — волосся з жорсткими (найчастіше) і тугими Z-подібними завитками,
    • — волосся, яке за структурою схоже на тип В, але на відміну від нього не має вираженої форми, часто завиток неможливо побачити.

*До типу 1 належить абсолютно пряме волосся, яке часто не має об’єму та погано піддається навіть термічній завивці на кругові щипці.

Ступінь кучерявості волосся більшою мірою залежить від успадкованих генів, які визначають форму та розмір волосяних фолікулів, а також вироблення кератину (білка, з якого «будується» волосся). У меншій  — від внутрішніх (стан здоров’я) і зовнішніх (харчування, клімат тощо) чинників. Вони можуть вплинути на розпрямлення та на утворення завитка.

Дуже важливо визначити ступінь своєї кучерявості та розбиратися в особливостях кучерявого волосся. Оскільки догляд за кучерявим волоссям і за волоссям, яке має слабко та навіть сильно виражену хвилю, хоч і складатиметься зі схожих етапів, але кожен тип кучерявого волосся потребує різної інтенсивності догляду. Річ у тім, що у нього будуть свої індивідуальні особливості — ступінь сухості шкіри голови й волосся, стан кінчиків, ступінь жорсткості й пористості структури волосся, а також наявність такої проблеми, як втрата форми й пружності завитка, солом’яна пухнастість, ламкість — під які й потрібно підбирати догляд, попри те, що найчастіше причина одна — нестача вологи. Далеко не факт, що той догляд, який підійшов твоїй колезі, подрузі тощо, підійде твоєму волоссю.

Як правильно доглядати за кучерявим волоссям

Як правильно доглядати за кучерявим волоссям

Правильний догляд за кучерявим волоссям, а також дуже кучерявим і просто хвилястим волоссям, обов’язково включає:

  1. Інтенсивне зволоження. Сухість — головний ворог завитків, який є причиною більшості інших проблем.
  2. Миття голови тільки в тих випадках, коли це дійсно необхідно. Часте миття кучерявого волосся робить його неслухняним, сухим, пористим, жорстким, тьмяним тощо.
  3. «Вологе» укладання. Кращого способу підкреслити красу натуральних завитків ще не придумали. При цьому потрібно використовувати стайлінгові засоби — мус (1), фіксувальний спрей (2).
  4. Правильне розплутування та розчісування кучерявого волосся. Щоб не пошкодити волосся під час розплутування, найкраще на мокре волосся нанести незмивний кондиціонер і допомогти собі пальцями або спеціальним гребінцем, призначеним для кучерявого волосся. Важливо рухатися поступово, розділивши волосся на секції.
  5. Захист волосся від сонця, холоду та солоної води. Тут усе за стандартом — використовуйте головні убори та спеціальні спреї, які зволожують і захищають волосся від UV, солі, холоду тощо.
  6. Догляд за волоссям під час сну. Тут уже кожен діє шляхом своїх проб і помилок, оскільки багато що залежить від довжини волосся та того, чи ворочаєтеся ви уві сні. При цьому факт залишається фактом: багато хто радить перед сном збирати волосся у вільний хвіст на маківці або заплітати вільну косу. Вважається, що це нібито зменшить тертя волосся об наволочку та тим самим вбереже його від ламкості та пухнастості.
  7. Використання косметики для кучерявого волосся. Про це ми поговоримо трохи нижче. До речі, також не завадить обзавестися рушником з мікрофібри, який не травмує волосся та допомагає його швидше висушити, оскільки фен використовувати небажано.
  8. Стрижку та фарбування волосся тільки у майстра, який знайомий з його особливостями. Інакше, результат може бути плачевним.

Етапи догляду за кучерявим волоссям

Особливості догляду за кучерявим волоссям вимагають від вас:

  • обрати правильний шампунь під тип волосся (без агресивних компонентів, які сушать волосся, тобто сульфати потрібно виключити);
  • використовувати правильну техніку миття, яка у випадку з доглядом за кучерявим волоссям охоплює не тільки акцентування на очищенні шкіри голови, а й додаткове зволоження волосся по всій довжині — «кондиціонер-миття-кондиціонер», «кондиціонер-миття», а іноді й миття волосся без використання шампуню, тільки з кондиціонером;
  • змивати шампунь, кондиціонер і маску тільки прохолодною (але не холодною!) водою, яка стимулює мікроциркуляцію в шкірі;
  • додатково зволожувати волосся (благо зараз косметологічний ринок пропонує величезну кількість засобів і процедур);
  • розплутувати, розчісувати й укладати мокре волосся.

Які косметичні засоби використовувати для догляду за кучерявим волоссям

Які косметичні засоби використовувати для догляду за кучерявим волоссям
Shampoo, hair mask and comb with fresh green leaves. Natural hair care cosmetics with copy space

Для догляду за кучерявим волоссям у домашніх умовах, крім перерахованих вище правил, потрібна якісна косметика для кучерявого волосся. Крім базових засобів — шампуню, кондиціонера (зокрема для посилення завитка), маски, це ще й незмивний кондиціонер, миттєвий засіб для ультраблиску та пом’якшення волосся, зволожувальна есенція, зволожувальний крем, засоби для укладання локонів тощо. Інтенсивність засобів залежить від початкового стану волосся та його типу.

Питання-Відповідь

Чи потрібно розчісувати кучеряве волосся?

Правильний догляд за кучерявим волоссям включає його розчісування у вологому вигляді спеціальним гребінцем. Так воно менш схильне до механічних пошкоджень і ризику утворення копиці на голові. Також кучеряве волосся можна розчесати в сухому вигляді за допомогою пальців. Винятком із правил є хвилясте волосся, яке можна розчісувати в будь-якому стані (крім типу 2С).

Які стрижки більше підходять для кучерявого волосся?

До стрижок на кучерявому та хвилястому волоссі потрібен індивідуальний підхід. Точно сказати, яка стрижка вам підійде, може тільки фахівець, який бачить ваше волосся та може оцінити його стан (зокрема жорсткість).

Чим шампуні для кучерявого волосся відрізняються від звичайних?

Якісні шампуні для кучерявого волосся, як правило, не містять сульфатів (або в них присутні їхні м’які форми). Також у них обов’язково мають бути речовини, які глибоко зволожують волосся, але при цьому не обтяжують його, зберігаючи максимальну легкість.

Чого не повинно бути в косметичних засобах для кучерявого волосся?

У засобах для кучерявого волосся не повинно бути силіконів, спиртів (Isopropyl Alcohol, Alcohol Denat, Ethanol, Isopropanol, Propyl Alcohol тощо), парабенів, сульфатів, восків (Bees Wax, Candelilla Wax, Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum тощо) тощо, речовин, що обтяжують і пересушують волосся. В ідеалі варто замінити всю косметику для волосся на натуральну.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (1)

  1. Вельми вдячна за цю статтю! Вона дійсно допомогла мені краще зрозуміти особливості догляду за курчавим волоссям, бо, якщо чесно, вже втомилася боротися з тим кучерями. Тепер буду знаходити нові способи підтримувати здоров’я і красу своїх кучерів. До речі, вже знайшла декілька цікавих засобів у каталозі на цьому сайті. Буду пробувати. Ще раз дякую за таку корисну інформацію!

Схожі статті

7 хвилин

12397

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

12645

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

13449

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси