+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Дезодорант або антиперспірант: що краще та як вибрати

Дезодорант або антиперспірант: що краще та як вибратиж

Будь-яка людина, хоча б раз у житті, замислювалася над тим, що краще дезодорант чи антиперспірант… або дезодорант-антиперспірант. І взагалі, що це таке, чим відрізняється тощо. Аби зрозуміти, що більше підходить вам — дезодорант чи антиперспірант, а може дезодорант-антиперспірант, давайте розберімося: у чому різниця між антиперспірантом і дезодорантом, коли й що вибрати дезодорант чи антиперспірант, як правильно користуватися й тим, і іншим. Адже вдала боротьба із запахом поту — вибір надійного засобу — завдання не з простих. Особливо, якщо врахувати, що це не тільки чистота одягу, а й упевненість у собі. А під час вивчення асортименту з величезним розмаїттям позначок — «без алюмінію», «без харчової соди», «безпечно» тощо виникає більше запитань, ніж відповідей.

Чим відрізняється дезодорант від антиперспіранту

Антиперспірант — це засіб, який блокує потовиділення. Як правило, його дія ґрунтується на властивостях солей алюмінію, які формують у потових залозах гелеподібні «пробки». Внаслідок цього пахви та тіло (якщо наноситься) з антиперспірантом залишаються сухими.

Дезодорант — це засіб, який маскує запах поту без впливу на потовиділення. Дезодорант нейтралізує неприємний запах, який є нічим іншим як наслідком розмноження мікроорганізмів, завдяки антибактеріальним компонентам. Водночас ви не перестаєте пітніти.

Саме механізм дії — маскування поту та блокування потовиділення — є головною відмінністю дезодоранту від антиперспіранту.

Якщо дезодоранти й антиперспіранти не покривають ваші потреби, ви не можете вибрати між перебити запах на кілька годин і тривалим відчуттям свіжості, але з блокуванням потових залоз, на допомогу прийде дезодорант-антиперспірант. Він поєднує в собі властивості дезодоранту та антиперспіранту, допомагає досягти подвійного ефекту — одночасно зменшує потовиділення та надає шкірі приємного аромату.

Що краще дезодорант чи антиперспірант

Що краще дезодорант чи антиперспірант: практичні поради

Кожен, хто вже намагався розібратися у відмінностях дезодоранту від антиперспіранту, знайомий практично з гамлетівськими муками дезодорант чи антиперспірант? Водночас відповісти на запитання антиперспірант чи дезодорант досить просто: вибір залежить від ваших цілей, фізичної активності та рясності потовиділення. Так дезодоранти підійдуть для людей з помірним потовиділенням, а антиперспіранти для тих, хто сильно пітніє. 

І, до речі, роблячи вибір, не варто вірити в міф, що під час використання засобів проти поту з солями алюмінію вони накопичуються в організмі. Це не правда: вони працюють поверхнево протягом 24, 48, 72 або 96 годин.

При цьому про безпеку вибору все-таки потрібно пам’ятати, тому вся увага не на яскравість упаковання, а на склад засобу. У ньому не повинно бути:

  • шкідливих елементів, які руйнують мікрофлору (зокрема Citric Acid),
  • комедогенних компонентів.

А якщо у вас чутлива шкіра, потрібно звернути увагу на засоби з гіпоалергенними, зволожувальними та доглядовими формулами. І тоді так краще користуватися засобами без солей алюмінію. Оскільки, попри безпечність — солі алюмінію не призводять до раку, екземи чи важкої алергії, за певних умов (наприклад, якщо нанести засіб на свіжопоголену шкіру) вони можуть спричинити печіння, почервоніння та свербіж. Також не варто експериментувати з дезодорантами-антиперспірантами та антиперспірантами, якщо у вас є непереносимість солей алюмінію.

Як правильно користуватися дезодорантами й антиперспірантами

Дезодорант і антиперспірант потрібно наносити правильно. Тільки тоді вони будуть ефективними та не викличуть подразнень на шкірі та плям на одязі.

Як правильно користуватися дезодорантами й антиперспірантами

Кілька важливих нюансів використання засобів від поту:

  • Наносити можна тільки на чисту та суху шкіру.
  • Не можна наносити на свіжопоголену шкіру — варто почекати не менше 30 хвилин, для початку процесу регенерації потрібен час.
  • Кулькові та стікові засоби краще проводити по шкірі кілька разів. А спрей розпорошується протягом 2-3 секунд на відстані щонайменше 15 см після струшування флакона, з ним не працює правило «чим більше, тим краще».
  • Після нанесення не надягайте одяг одразу ж, дайте засобу вбратися. Залежно від форми на це потрібен різний час.
  • Не можна використовувати антиперспіранти від поту під час тренувань.

Питання-Відповідь

Чи правда, що антиперспіранти шкідливі для здоров’я?

На сьогодні немає жодного наукового дослідження, яке б підтверджувало, що антиперспіранти шкідливі для здоров’я. А ось зворотне було опубліковано в березні 2020 року Науковим комітетом Європейської Комісії з безпеки споживачів (Scientific Committee on Consumer Safety). Згідно з їхнім дослідженням солі алюмінію в певних концентраціях ніяк не впливають на стан здоров’я.

У складах дезодорантів і антиперспірантів часто можна знайти похідні етанолу, чи шкідливі вони для шкіри?

Дезодорант і антиперспірант може містити спирт. Він є універсальним дозволеним консервантом. Як правило, це Phenoxyethanol і Ethylhexylglycerin. Їх додають у засоби від поту (частіше в антиперспіранти) для запобігання розмноженню мікроорганізмів на поверхні шкіри та у флаконі. Здебільшого вони не сушать шкіру та не викликають подразнень, але завжди існує ризик індивідуальної негативної реакції.

В інтернеті можна знайти безліч рецептів натуральних дезодорантів, які можна приготувати в домашніх умовах, чи можуть вони дійсно допомогти?

Саморобний дезодорант може допомогти від поту, а може й призвести до величезної кількості небажаних проблем (зокрема сильного подразнення). Реакцію шкіри на подібні засоби досить складно передбачити. Загалом, якщо ви вирішите поекспериментувати, то будьте готові до свербіння, печіння, запалень, зміни кольору шкіри в пахвових западинах, жовтих або коричневих плям на одязі тощо.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

7 хвилин

11246

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

11498

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

12305

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси