+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то санскрін має входити до цілорічного базового догляду. Чому протисонцеві засоби так важливі для шкіри обличчя, як підібрати правильний санскрін для обличчя, на що звернути увагу під час купівлі тощо — саме про це поговоримо в сьогоднішній статті.

На що звернути увагу під час купівлі протисонцевого засобу для обличчя

При виборі сонцезахисних засобів для обличчя є кілька важливих аспектів, які обов’язково потрібно врахувати:

✔ яка форма протисонцевого засобу вам зручна (спрей, молочко, крем, олівець-стік, пудра тощо — адже захист доведеться оновлювати протягом дня),

✔ від якого типу випромінювання захищає санскрін,

✔ який ступінь захисту потрібен під ваш фототип шкіри та пору року,

✔ який тип фільтра використовується в складі сонцезахисного засобу,

✔ які речовини входять до складу захисту від сонця (крім фільтра),

✔ хто виробив сонцезахисний засіб.

І якщо з формою сонцезахисного засобу все зрозуміло. Тут як кому зручно. То з усім іншим варто розібратися докладніше.

На що звернути увагу під час купівлі протисонцевого засобу для обличчя

Як зрозуміти від яких променів захищає протисонцевий засіб

Якщо ви розглядали упаковку із сонцезахисним засобом, то помічали, що на одних із них є просто маркування SPF, а на інших — SPF і PA. В ідеалі потрібно купувати другий варіант санскріну. Оскільки це означає, що перед вами сонцезахисний засіб широкого спектра дії.

Напевно, зі школи ви знаєте, що існує три типи сонячних променів — UVA, UVB і UVC. Останній — короткохвильовий ультрафіолет — не несе жодної небезпеки для шкіри, поки наша планета захищена атмосферою. А ось UVA (довгохвильовий ультрафіолет, 315-400 нм) і UVB (середньохвильовий ультрафіолет, 280-315 нм) доходять до шкіри та впливають на неї негативно. 

UVB-промені — найбільш «токсичне» випромінювання, яке доходить до поверхні планети. Вони не просто залишають опіки на шкірі, які ми називаємо засмагою, а й негативно впливають на наше ДНК, провокують процеси мутації клітин, є одним із чинників росту ракових пухлин. Від UVB захищає сонцезахисний фактор, маркований як SPF. Про концентрацію сонцезахисного фактора в косметичному засобі можна зрозуміти за числом поруч із маркуванням SPF. Що більша концентрація, то триваліший захист шкіри від опіків, які провокує сонячне випромінювання типу В.

UVA-промені — 90 % ультрафіолету, що потрапляє на шкіру. Вони провокують фотостаріння (один з наслідків атрофії шкіри — скорочення синтезу колагену в матриксі та зниження клітинного обороту) і гіперпігментацію. Зрозуміти, на скільки сонцезахисний засіб здатний протистояти UVA-випромінюванню, можна за індексом PA. Ступінь захисту та ефективності формули сонцезахисного засобу проти UVA позначається не цифрами, як у SPF, а знаком «+». Чим більше плюсів, тим сильніший захист. 

Який ступінь захисту від сонця потрібен саме вашій шкірі

Який ступінь захисту від сонця потрібен саме вашій шкірі

Визначити необхідну інтенсивність сонцезахисного засобу для шкіри обличчя не складно. Для цього потрібно знати свій фототип шкіри. Також потрібно зважати на рівень сонячної активності, кліматичний пояс, місце перебування (пляж, солярій, прогулянка в парку чи щоденне застосування).

Тип I — кельтський тип шкіри — потребує максимального захисту (SPF 50 і вище), починаючи з другої половини весни та закінчуючи серединою осені. У всі інші сезони людям із цим фототипом шкіри також не варто перебувати вдень на вулиці без захисту від сонця більше ніж 60 хвилин. Якщо планується тривале перебування на вулиці, потрібно наносити санскрін з SPF 15-30.

Тип II — нордичний тип шкіри — шкіра, якій в активну фазу сонця в теплий весняно-літній сезон підійдуть засоби з SPF 30 і вище. У другу половину осені, взимку та ранньою весною — з SPF 15.

Тип III — темний європейський тип шкіри — шкіра, для якої також у сезон активного сонця потрібна сонцезахисна косметика з SPF не нижче 30. А з жовтня, взимку та ранньою весною вистачить санскріну з SPF 10-15. При цьому перебувати без нього на вулиці в сезон неактивного сонця можна до 200 хвилин.

Тип IV — середземноморський тип шкіри — у сезон активного сонця люди з такою шкірою можуть обійтися сонцезахисним засобом з SPF 20-30. А в другу половину осені, взимку та ранньою весною перебувати на вулиці без нанесення санскріну достатньо тривалий час — 300 хвилин.

Тип V — індонезійський тип шкіри — хоч люди з таким типом шкіри засмагають дуже рідко, але ніхто не скасовував для них використання захисту від сонця. З тією різницею, що їм буде достатньо SPF 10-20, навіть при активному сонці.

Тип VI — афроамериканський тип шкіри — вважається, що така шкіра не засмагає, ризик розвитку пігментації та фотостаріння для неї мінімальний, тому сонцезахисні засоби можна не використовувати. Однак є невеликий нюанс. Йдеться про розумну інсоляцію — 500 хвилин перебування на вулиці в неактивну фазу сонця та не більше 50 хвилин в активну.

Які є сонцезахисні фільтри і який кращий

Вибираючи сонцезахисний засіб для обличчя, ви маєте зрозуміти, що немає якоїсь певної речовини, що виконує роль сонцезахисного фільтра, про яку можна сказати, що вона краща або гірша. А ось підходить чи не підходить вона саме вашій шкірі  — можна.

Як правило, сонцезахисні фільтри поділяються на дві групи — хімічні та фізичні. Також є косметичні засоби, які поєднують у собі їхню комбінацію. І деякі експерти також виокремлюють рослинні фільтри — оливкова, конопляна, кунжутна, соєва, кокосова олія тощо. Однак рослинні фільтри не варто розглядати як щось супер дієве, якщо ви не хочете обгоріти. Лише як корисне доповнення до складу.

Фізичні (найчастіше мінерали — діоксид титану та оксид цинку) Хімічні (бензофенони, саліцилати, циннамати тощо)
Інертні, непрозорі, нерозчинні пудри з високою покривною здатністюРозчинні синтетичні молекули з подвійними ланцюжками
Відбивають і розсіюють променіПоглинають і розщеплюють промені
Хороша переносимість (підходять для чутливої шкіри та дітей)Можуть викликати подразнення та не підходять для дитячої шкіри
Тривала миттєва дія після нанесення на шкіруПочинають діяти тільки після повного вбирання в шкіру
Хороша фотостабільністьВідносна фотостабільність і можуть викликати активність вільних радикалів
Можуть залишати білясті слідиХороша косметичність
Слабкий захист від UVA-променівНадійний захист від UVA-променів
Не мають водостійкостіСтійкі до поту та води

І тут повинен кожен розставити пріоритети для себе.

Крім того, не зайвим буде вивчити саме ту речовину-фільтр, яку містить вибраний сонцезахисний засіб для обличчя. Особливо якщо вибір припав на санскрін з хімічним фільтром. У деяких з них є проблеми з токсичністю, а ваша шкіра буде як губка.

Чому важливо звернути увагу на додаткові речовини в складі протисонцевого засобу

Додаткові речовини в складі протисонцевого засобу

Тут ми повертаємося до «рослинних» факторів. Нічого поганого в рослинних оліях і екстрактах немає, крім того, що в сонцезахисному засобі для обличчя (та й тіла теж) вони не повинні виконувати основну функцію. А ось як доповнення до хімічного та/або фізичного фільтра як доглядові компоненти вони не замінні. Оскільки посилюють захисний бар’єр (зокрема антиоксидантний), зберігають у клітинах вологу, живлять. Крім рослинних компонентів, цю роль на себе можуть узяти й інші речовини натурального походження, зокрема гіалуронова кислота.

Яким має бути виробник

Ніша сонцезахисної косметики охоплює бюджетні продукти, засоби середнього цінового сегмента, а також продукцію преміальної якості. І тут буде наївно вважати, що дешевший засіб може забезпечити вашій шкірі безпеку й ефект краще, ніж дорожчий. Хоча, безперечно, і всередині кожної категорії є фаворити й аутсайдери.

Сподіваємося, що ми допомогли вам вибрати. Однак, щоб ви не заплуталися, повторимо ще раз. Для вибору ідеального санскріну для обличчя, потрібно:

  • визначити фототип шкіри та рівень її чутливості,
  • вибрати між фізичним і хімічним фільтрами (а, можливо, для вас ідеальною виявиться їхня комбінація?),
  • підібрати ступінь захисту на кожен день і для відпочинку,
  • оцінити додаткові доглядові властивості протисонцевого засобу,
  • зробити замовлення в нашому інтернет-магазині.

Питання-Відповідь

Як розрахувати тривалість захисту від сонця?

Якщо зробити розрахунок для світлої шкіри та санскріну з SPF 50, то його потрібно оновлювати не рідше, ніж кожні 250 хвилин. Тут усе просто: 5 хвилин (це час перебування на активному сонці, після якого I фототип відчуває печіння) х 50 = 250 хвилин.

Чи можна наносити декоративну косметику поверх санскріну?

Замість сечогінних краще випити трав’яний чай (зокрема зелений з мелісою). Найчастіше тут без обмежень. Однак потрібно врахувати, що декоративний засіб без сонцезахисного фільтра може розбавити захист від сонця.

Сонцезахисний засіб може перешкодити виробленню вітаміну D?

Досліджень, які підтверджували б небезпеку сонцезахисних засобів для синтезу вітаміну D організмом, не існує. А от таких, які підтверджують небезпеку сонячних променів для шкіри (зокрема те, що вони викликають меланому), хоч відбавляй. Тому зважуйте ризики розсудливо.

Чи правда, що чоловікам не потрібен сонцезахисний крем?

Ні, це справжнісінька брехня. Чоловіки хоч і мають більш грубу шкіру, але це не означає, що вона не схильна до негативного впливу сонячних променів. Тому відмовлятися від використання санскрінів у сезон активного сонця небезпечно, незалежно від гендеру та віку.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

6 хвилин

14645

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

15447

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

4 хвилин

18161

Чому пушиться волосся і як це виправити

У своїй уяві кожна жінка бачить своє волосся або ідеально гладким і глянцевим, або укладеним гарними хвилями чи акуратними завитками-пружинками. Реальність дуже часто далека від фантазій. Практично кожна на певному етапі відчувала себе «кульбабкою», а дехто навіть встиг змиритися з цим відчуттям або після незліченних спроб перебуває на порозі цього. Щоб це не було нормою, […]

11.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси