+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Догляд за шкірою обличчя в домашніх умовах: 10 помилок, яких можна уникнути

Догляд за шкірою обличчя в домашніх умовах

Красива та здорова шкіра вимагає зусиль, а не дива. Навіть купуючи якісну дорогу доглядову та декоративну косметику, можна зіткнутися з серйозними дерматологічними проблемами, причиною яких будуть помилки домашнього догляду за шкірою обличчя. У сьогоднішній статті обговоримо 10 помилок під час догляду за шкірою, які є найпричиннішими, але для більшості, судячи з їхньої поширеності, не найочевиднішими. 

Помилка №1: Не очищати шкіру перед сном

Саме в нічний час доби відбувається активне оновлення та регенерація шкіри, а шар косметики (особливо декоративної) заважає цьому процесу. У результаті з’являються запалення, лущення та закорковані пори. Вночі на обличчі має бути тільки косметика призначена для нічного догляду.

Очищення шкіри від макіяжу

Помилка №2: Використовувати косметику, що не підходить

Здебільшого «домашні» помилки в догляді за шкірою починаються з неправильного визначення типу шкіри та її потреб. У деяких випадках неправильно підібрана доглядова косметика може не просто бути не дієвою, а й завдати чималої шкоди. Тому найправильнішим рішенням, якщо ваш догляд не дає очікуваного результату, буде звернутися до косметолога. 

Помилка №3: Не наносити сонцезахисні засоби

Помилкою в домашньому догляді, яка несе найстрашнішу пролонговану небезпеку, є відсутність на шкірі сонцезахисного засобу. Причому в деяких випадках косметичний продукт з SPF обов’язково потрібно наносити повторно. Причинами необхідності повторного нанесення є надмірна пітливість, купання в басейні або відкритій водоймі, тривале перебування на відкритому повітрі тощо.

Помилка №4: Часто торкатися обличчя руками

Наші руки, навіть за частої обробки, є джерелом величезної кількості мікробів. Тому часті дотики до обличчя можуть спричинити подразнення шкіри та навіть появу вугрових висипань.

Умивання холодною водою

Помилка №5: Умиватися крижаною водою

Існує величезна кількість міфів про користь крижаної води та про те, що вона подовжує молодість. Насправді дуже холодна вода спричиняє спазм судин, внаслідок якого погіршується живлення шкіри, порушується ліпідний шар і водний баланс, руйнується захисний бар’єр, підвищується чутливість шкіри. Температура води для вмивання має бути від 15 °C до 25 °C.

Помилка №6: Порушувати поетапність догляду

Щоб догляд за шкірою приносив очікуваний ефект, необхідно дотримуватися правильної етапності використання засобів: очищення — тонізація — зволоження та/або живлення — захист (вдень). Крім того, спочатку наносять менш щільні за консистенцією засоби, і тільки після їхнього повного вбирання наступний щільніший шар косметики.

Помилка №7: Зловживати відлущувальною косметикою

Пілінги, скраби, відлущувальні лосьйони, жорсткі засоби для вмивання та інша косметика для видалення скупчень клітин, що відмерли, за частого й неправильного використання може зруйнувати природний захисний бар’єр шкіри, зокрема її гідроліпідну мантію. Це робить шкіру сприйнятливішою до інфекцій, проникнення алергенів, зневоднення, впливу UV, через що поступово погіршується загальний стан шкірного покриву.

Помилка №8: Виключати зволоження при жирному типі шкіри

Домашній догляд за шкірою жирною, проблемною та комбінованою обов’язково має включати зволожувальні засоби. Найкраще для цих типів шкіри використовувати легкі флюїди, які швидко поглинаються та не містять олій. Особливу увагу потрібно звернути на зволожувальні засоби, які містять саліцилову та гіалуронову кислоту, L-карнітин.

Чи можна використовувати косметику не за призначенням

Помилка №9: Використовувати косметику не за призначенням

Якщо засоби для обличчя можна використовувати для рук, тіла тощо, то навпаки — ні.  У разі використання косметики не за призначенням можна зіткнутися з такими проблемами, як закорковування пор, вугрові висипання, сальність тощо. Також не варто застосовувати для очищення обличчя кускове мило, а для зволоження — кокосову олію, яку багато хто вважає панацеєю догляду. 

Помилка №10: Використовувати багаторазові рушники

Багаторазові рушники є ідеальним «інкубатором» для бактерій. Найкращим варіантом є використання після вмивання одноразового паперового рушника. Результат такого підходу ви побачите досить швидко — стан шкіри покращиться, висипань стане набагато менше.

Питання-Відповідь

Що обов’язково має входити в базовий домашній догляд за шкірою обличчя?

Базовий догляд за шкірою має включати чотири етапи — очищення, тонізація, зволоження (в деяких випадках додатково живлення) і захист (у денному догляді). Для цього не потрібно мати величезну кількість засобів, навіть навпаки — чим менше їх буде, тим краще (так набагато легше визначити, що саме «заходить» вашій шкірі). У деяких випадках у денному догляді два останні етапи — зволоження та захист — можна об’єднати, підібравши зволожувальний засіб із фільтром SPF.

Чи можна в догляді за обличчям використовувати дитячий крем?

Ні. У дитячої та дорослої жіночої шкіри абсолютно різна фізіологія. Дитячі креми розробляються з урахуванням того, що потові та сальні залози ще не до кінця розвинені. Тому на дорослій шкірі такий косметичний продукт створить плівку, яку ще називають «ефектом парника». Навіть якщо після використання дитячого крему ви помітите якісь поліпшення, знайте, що це тимчасово. Поступово використання дитячого крему призведе до порушення водно-ліпідного шару та передчасного старіння.

Яких інгредієнтів у косметиці для домашнього догляду варто уникати?

Щоб помилки домашнього догляду за шкірою обличчя не мали серйозних довготривалих наслідків, насамперед варто почати вивчати склад косметики, якою ви користуєтеся. У безпечному та ефективному догляді не повинно бути парабенів, пропіленгліколю, формальдегіду, етаноламінів, синтетичних ароматизаторів і барвників, гідрохінону тощо. Крім того, деякі засоби можуть не підходити та бути небезпечними для певного типу шкіри (наприклад, саліцилова кислота для сухої шкіри).

Замовити товари на нашому сайті

5 / 5 - 1
5 / 5 - 1

Коментарі (1)

  1. Поради щодо уникнення помилок у догляді за обличчям в домашніх умовах виявилися для мене надзвичайно корисними. Зараз знаю, на що треба звернути увагу, щоб моя шкіра завжди виглядала на висоті. Дякую за такий докладний та інформативний матеріал.

Схожі статті

7 хвилин

12419

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

12667

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

13471

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси