+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Гліколева кислота в косметиці

Гліколева кислота в косметиці

Гліколева кислота в косметиці для домашнього догляду останніми кількома роками набуває дедалі більшої популярності, хоча ще нещодавно її використовували тільки в рамках професійної косметології. Чим обґрунтована така популярність, що таке гліколева кислота та для чого вона потрібна в косметичних засобах, яку користь несе гліколева кислота для шкіри та волосся, як користуватися косметикою з гліколем і чи така вона універсальна, як це обіцяють багато експертів, — саме ці питання постараємося розкрити в сьогоднішній статті нашого блогу.

Що таке гліколева кислота

Гліколева кислота — це найпростіша водорозчинна AHA-кислота, яка найчастіше міститься у фруктах і цукрових рослинах (зокрема у цукровій тростині). Також для косметологічних потреб кислота може синтезуватися штучно в лабораторних умовах.

Завдяки дрібним молекулам і низькій кислотності гліколева кислота максимально швидко та легко проникає в клітини, швидко реагує на потреби шкіри та волосся, реалізує низку позитивних функцій.

Що таке гліколева кислота

Під час вибору косметики з гліколевою кислотою немає такого прямого взаємозв’язку, як: що більша концентрація — то краще. Для домашнього застосування, як правило, використовується косметика з концентрацією 0,5-5 %. А засоби вище 10 % — це суто професійні фішки.

При цьому ефективність гліколевої кислоти (зокрема те, наскільки глибоко проникає компонент) залежить не тільки від концентрації речовини в косметиці. Величезне значення має рівень pH: чим нижче його значення (тобто чим середовище більш кисле), тим яскравіше проявляються корисні властивості кислоти.

Як гліколеву кислоту знайти в складі косметики

INCI: Glycolic Acid

Саме так гліколева кислота позначається в складах косметики згідно з Міжнародною номенклатурою косметичних інгредієнтів. 

Виробники косметики використовують гліколеву кислоту в кислотному моно та в комбінації з іншими кислотами. За вдалої синергії інші кислоти допомагають повніше розкрити корисні властивості гліколевої кислоти.

Що дає гліколева кислота в складі косметики

Щоб зрозуміти, що дає та навіщо потрібна гліколева кислота в косметиці, досить ознайомитися з коротким списком її корисних властивостей. 

Серед переваг косметики з гліколевою кислотою:

✔ виражена здатність до м’якого відлущування (без подразнень і лущення, які властиві для сильніших кислот),

✔ запобігання формуванню ороговілих шарів шкіри (ця властивість особливо корисна для жирної шкіри, схильної до гіперкератозу),

✔ потужний омолоджувальний ефект (зокрема стимулює синтез колагену), 

✔ стимуляція внутрішньоклітинних процесів регенерації,

✔ запобігання появі вугрового висипу та допомагає боротися з постакне (зокрема усуває рубці від акне та вирівнює шкіру на пігментованих зонах),

✔ себорегуляція та ефективне звуження пор,

✔ здатність до вирівнювання кольору та мікрорельєфу шкіри,

✔ зволоження та пом’якшення шкіри та волосся (зокрема завдяки збільшенню рівня гіалурону в клітинах і утриманню природної вологи в них),

✔ зменшення прояву розтяжок,

✔ запобігання ламкості волосся тощо.

Гліколева кислота для шкіри

Гліколева кислота для обличчя та тіла найчастіше використовується в засобах для вмивання, масках, сироватках, пілінгах і скрабах, кремах, тоніках. При цьому, попри заявлену косметологами універсальність гліколевої кислоти, найкраще використовувати засоби, які її містять, для вікової, нормальної, жирної та комбінованої шкіри. Для чутливого та сухого типу шкіри її застосовувати можна, але з обережністю та з обов’язковою шкірною пробою (як і будь-яку іншу кислоту). Оскільки на кислотний догляд шкіра може цілком передбачувано відреагувати лущенням. 

Гліколева кислота для шкіри

Також, як і під час використання косметики з іншими кислотами або ретинолом, потрібно враховувати сезонність. Осінь і зима — це оптимальний період для введення в догляд гліколевої кислоти: можна забезпечити максимальний позитивний вплив гліколевої кислоти на шкіру. 

А ось влітку косметику з гліколевою кислотою потрібно застосовувати обережно. Гліколева кислота допомагає розв’язати безліч проблем зі шкірою, але підвищує її чутливість до UV — збільшує ймовірність розвитку сонячних опіків і пігментації (за наявності світлої шкіри навіть за умови застосування SPF-захисту).

Гліколева кислота для волосся

Функції гліколевої кислоти з усієї косметики для волосся найбільше доречні в пілінгах, скрабах, шампунях, масках. А все тому, що волоссю та шкірі голови часто не менш важливий кислотний догляд, ніж шкірному покриву обличчя та тіла. Якщо ви шукаєте косметику для догляду за волоссям, яка ефективно очищатиме від різних видів забруднень (зокрема надлишків шкірного сала та мертвих клітин), стимулюватиме оновлення, протистоятиме лупі, забезпечуватиме кондиціювання та розгладжуватиме кератинові лусочки, не допускатиме колонізації шкіри патогенними бактеріями, нормалізуватиме мікроциркуляцію в зоні волосяних цибулин, зміцнюватиме волосся, мінімізуватиме наслідки негативного впливу ззовні (зокрема частого використання стайлерів), то гліколева кислота в складі косметики — це саме те, на що не просто варто, а потрібно звернути увагу, щоб забезпечити волоссю красу.

Гліколева кислота для волосся

Як правильно використовувати засоби з гліколевою кислотою

  • Вивчити рекомендації виробника косметичного засобу та обирати косметику тільки під свій тип шкіри та/або волосся.
  • Починати «знайомство» з гліколевою кислотою потрібно з продуктів, які містять її мінімальну концентрацію, з меншою частотою застосування, ніж зазначено виробником. Концентрацію та/або частоту застосувань рекомендується збільшувати поступово. 
  • Наносити гліколеву кислоту можна тільки на попередньо очищену та висушену шкіру. З вологою вона «не дружить» так само як ретинол і багато інших жорсткіших кислот.
  • Використовувати на ніч або задовго до виходу на вулицю. При цьому в денному догляді обов’язково потрібно застосовувати сонцезахисний засіб з високим рівнем SPF (незалежно від кольоротипу шкіри та сезону).
  • Після використання косметики з гліколевою кислотою обов’язково потрібно забезпечити шкірному покриву інтенсивне зволоження.
  • Не використовувати продукти з високою концентрацією гліколевої кислоти (вище 10 %) для домашнього догляду. Така косметика призначена для професійних процедур і має застосовуватися тільки косметологами з медичною освітою (не самоучками!).
  • Ідеально — перед використанням гліколю проконсультуватися з фахівцем, щоб саме він підібрав догляд.

З чим не можна комбінувати косметику з гліколевою кислотою

Щоб уникнути небажаних реакцій (зокрема сильних подразнень), гліколеву кислоту не варто комбінувати з іншими компонентами, що мають відлущувальні властивості. Особливо варто уникати поєднання в одному догляді гліколевої та саліцилової кислоти (INCI: Salicylic Acid), вітаміну С (INCI: Ascorbic Acid, Ascorbyl Palmitate тощо), ніацинаміду (INCI: Niacinamide), похідних вітаміну А (INCI: Retinol, Retinyl Palmitate та ін.), бензоїл пероксиду (INCI: Benzoyl Peroxide). Усі ці компоненти впливають на товщину верхнього шару шкіри — стоншують його, чим збільшують проникнення гліколевої кислоти в епідерміс, а отже, ймовірність утворення почервоніння, лущення та неприємних відчуттів (свербіння, печіння тощо).

Питання-Відповідь

Чи можна використовувати косметичні продукти з гліколевою кислотою за наявності чутливої шкіри обличчя?

Багато пишеться про те, що гліколева кислота — це універсальна речовина, яка підходить для будь-якого типу шкіри. При цьому не все так просто. Як правило, ця речовина не підходить людям з підвищеною чутливістю шкіри, хоча в низці випадків її дійсно можна застосовувати, але з ретельним добором концентрації (починаючи з найслабшої) і проведенням тесту на чутливість на невеликій ділянці шкіри. У разі неправильного підбору концентрації (а іноді й у принципі) можуть з’явитися подразнення (зокрема з дуже сильним свербінням та/або печінням), почервоніння, стійке лущення та навіть посилитися купероз.

Чи є протипоказання до застосування косметики з гліколевою кислотою?

Гліколева кислота — це речовина, яка підходить далеко не всім, навіть під час використання її в низьких концентраціях можна отримати опік і подразнення. І якщо щодо чутливої шкіри все 50/50, то є абсолютні протипоказання, які не можна обійти стороною. Серед них пошкоджена й обгоріла шкіра, акне в гострій формі, необхідність перебування на сонці, непереносимість гліколевої кислоти або інших компонентів, що входять до косметичного засобу разом з нею.

З якого віку можна використовувати косметику з гліколевою кислотою?

Косметика, в якій є невисока або середня доза гліколевої кислоти, може застосовуватися, починаючи з підліткового віку. При цьому починати застосовувати косметику із вмістом гліколю вище за 5 % (зокрема сироватки та пілінги з чистої гліколевої кислоти) рекомендується не раніше 20 років.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

4 хвилин

414

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

4 хвилин

16798

Чому пушиться волосся і як це виправити

У своїй уяві кожна жінка бачить своє волосся або ідеально гладким і глянцевим, або укладеним гарними хвилями чи акуратними завитками-пружинками. Реальність дуже часто далека від фантазій. Практично кожна на певному етапі відчувала себе «кульбабкою», а дехто навіть встиг змиритися з цим відчуттям або після незліченних спроб перебуває на порозі цього. Щоб це не було нормою, […]

11.04.2024

5 хвилин

17127

Яким має бути літній догляд за волоссям

Чим літній догляд за волоссям відрізняється від звичного? Як захистити своє волосся від зневоднення, тьмяності та жорсткості в літній сезон? Як зробити так, щоб по завершенню пляжного сезону волосся залишилося здоровим і привабливим? Це саме ті запитання, які кожен має поставити собі вже зараз. Тому сьогодні ми вирішили обговорити деякі тонкощі догляду за волоссям влітку, […]

10.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси