+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Саліцилова кислота в косметиці

Саліцилова кислота в косметиці

Пару-трійку десятиліть косметичні засоби із саліциловою кислотою перебувають серед лідерів, особливо серед власників проблемної, жирної та комбінованої шкіри. При цьому багато хто думає, що це штучна речовина та не має нічого спільного з натуральною косметикою. Тому в цій статті було вирішено розвіяти туман загадковості навколо речовини, яку досить часто використовують у складах популярної косметики —  і як активний інгредієнт, і як консервант. Поговоримо про те, що таке саліцилова кислота, з чого її отримують, що дає саліцилова кислота в косметиці та як правильно її використовувати, щоб без несподіванок.

Що таке саліцилова кислота

Саліцилова кислота — це органічна жиророзчинна кислота (BHA — бета-гідроксикислота), яка функціонує як рослинний гормон і є популярним кератолітиком у формулах ексфоліантів, продуктів для жирної та проблемної (особливо з вугровими висипаннями) шкіри та волосся. 

Найчастіше в складах косметики саліцилову кислоту можна знайти за маркуванням Salicylic Acid і Acidum Salicylicum

Від латині «salix» — верба, з кори якої саліцилову кислоту було вперше вироблено. Зараз для косметики вона також виробляється з кори білої та чорної верби, але іноді сировиною виступає й кора берези, а також чагарників троянд (найрідкісніший компонент у косметичних продуктах) тощо.

Що таке саліцилова кислота

Також у складах її можна знайти під назвами:

  • Betaine Salicylate — м’яка похідна саліцилової кислоти, призначена для чутливої шкіри;
  • Salix Alba (Willow) Bark Extract — екстракт кори білої верби — діє набагато м’якше, ніж класична Salicylic Acid, завдяки чому може застосовуватися людьми з чутливою та куперозною шкірою;
  • Salix Nigra (Willow) Bark Extract — екстракт кори чорної верби — не викликає подразнення навіть у високих концентраціях і не сушить шкіру.

Речовина, схожа за властивостями на саліцилову кислоту й отримана з кори верби, описується ще в стародавніх текстах, зокрема грецьким лікарем Гіппократом, шумерами, корінними американцями, ассирійцями. При цьому першовідкривачем чистої саліцилової кислоти вважають італійського хіміка Рафаеля Піріа, вчений виділив і синтезував її з кори верби.

Яку дію саліцилова кислота чинить на шкіру та волосся

Дія саліцилової кислоти на волосся та шкіру залежить від її концентрації в косметичному засобі. Наприклад, невеликий вміст саліцилової кислоти в косметиці сприяє росту клітин шкірного покриву, середній рівень — відлущуванню, максимально високий — розпаду шкіри (висока концентрація саліцилової кислоти підходить для видалення бородавок).

Вплив саліцилової кислоти на шкіру

  • Ретельно очищає закорковані пори (зокрема запобігає появі комедонів і нових елементів запалень),
  • Знижує вироблення шкірного сала,
  • Розчиняє сальні пробки,
  • Стимулює оновлення та регенерацію шкірного покриву,
  • Сприяє швидкому загоєнню дрібних ран і акне,
  • Чинить антибактеріальну дію (зокрема ефективно бореться з Propionibacterium Acnes),
  • Пом’якшує огрубілу шкіру, покращуючи мікроциркуляцію шкіри,
  • Поступово усуває дрібні дефекти шкіри (зокрема постакне),
  • Руйнує десмосоми — міжклітинні зв’язки ороговілих клітин, сприяючи ексфоліації шкіри (у певній концентрації),
  • Покращує провідність шкіри, підвищуючи ефективність інших засобів,
  • Вирівнює тон і рельєф шкіри (зокрема бореться з видимими віковими змінами шкіри — пігментація, зморшки), 
  • Заспокоює подразнення та запалення,
  • Запобігає проблемі врослого волосся.

Саліцилова кислота має ліпофільну молекулу, яка дає їй змогу проникнути через сальний шар шкіри й очистити пори, а також усунути ороговілі клітини шкіри. Саме тому саліцилова кислота для обличчя є практично незамінною під час лікування акне, псоріазу, а також у боротьбі проти надмірної жирності та забрудненості пор шкіри тощо.

Яку дію саліцилова кислота чинить на шкіру та волосся

Вплив саліцилової кислоти на волосся

  • Ефективно бореться з жирністю волосся та шкіри голови,
  • Допомагає позбутися лупи,
  • Розчиняє сальні пробки,
  • Проникає глибоко в шкіру, очищає сальні залози та сприяє створенню здоровішого захисного бар’єра проти стрес-факторів.

Позитивні властивості саліцилової кислоти досить різноманітні. Тому вона зустрічається практично в будь-яких формах косметики — умивалки, тоніки, лосьйони, креми, пілінги, маски, сироватки, незмивний догляд, шампуні, бальзами та кондиціонери для волосся. Крім перерахованих вище переваг у косметичних засобах саліцилова кислота також може виступати як консервант.

Основні правила використання косметики із саліциловою кислотою

  • Саліцилову кислоту не можна застосовувати в разі алергії на саліцилати, дуже подразненої, сухої та/або гіперчутливої шкіри. За високої чутливості шкіри завжди можна протестувати не класичний варіант, а більш м’які похідні саліцилки.
  • BHA-кислоти категорично не можна поєднувати з ретиноїдами та відносно протипоказано з ніацинамідом і похідними вітаміну С (можна розділити речовини на денний і вечірній догляд). Також саліцилову кислоту не можна поєднувати в одному догляді з іншими кислотами — гліколевою, молочною, аскорбіновою, мигдальною тощо.
  • З обережністю потрібно поєднувати BHA-кислоту з глиною. Так, цей відомий лайфхак дає чудові результати, але при цьому потрібно враховувати, що вся шкіра різна, а про цей «дует» не можна сказати, що він легкий. Тому в деяких випадках поєднання глини та саліцилки може принести чимало проблем, зокрема неабияке подразнення.
  • Вводячи в догляд косметику з саліциловою кислотою, не забувайте про використання сонцезахисних засобів.
  • Влітку засоби із саліциловою кислотою найкраще використовувати перед сном, оскільки підвищується чутливість шкіри до UV.
  • Не порушуйте частоту та дозу використання засобу, рекомендовану виробником. Це допоможе знизити ризик подразнення.
  • Препарати з концентрацією саліцилової кислоти вище 10 % не можна використовувати для рутинного догляду. Це може призвести до опіку.
  • Краще не використовувати для косметичних цілей аптечні спиртові розчини саліцилової кислоти. Як правило, такий досвід може закінчитися зневодненням шкіри (стягнутістю, лущенням тощо).
Основні правила використання косметики із саліциловою кислотою

Зупиняючи свій вибір на косметичних засобах із саліциловою кислотою завжди дотримуйтесь рекомендацій виробника. Мало побачити в складі маркування Salicylic Acid, потрібно розуміти, яка концентрація кислоти та яку роль речовина виконує в засобі (основну або є одним із компонентів). Саме від цього залежить схема застосування та результат, а також те, для якого типу шкіри та для яких цілей можна застосовувати продукт.

Питання-Відповідь

Як швидко буде помітний ефект від використання косметики із саліциловою кислотою?

У тих концентраціях, у яких є саліцилова кислота в косметиці для домашнього догляду, помітного ефекту доведеться чекати два-чотири тижні, а іноді й більше. Усе залежить від початкового стану шкірного покриву.

Чи можна щодня використовувати косметичні засоби із саліциловою кислотою?

Дія саліцилової кислоти на шкіру залежить від концентрації речовини в косметичному засобі та типу шкіри. Якщо у вас жирна, комбінована або схильна до акне шкіра, саліцилову кислоту (наприклад, у вигляді тоніка) можна застосовувати в щоденному вечірньому догляді. Однак, якщо у вас чутлива шкіра, саліцилку потрібно використовувати не частіше ніж двічі на тиждень, а іноді й рідше — схему доведеться підбирати самостійно, зважаючи на реакцію.

Кому не рекомендується застосування косметики із саліциловою кислотою?

Саліцилова кислота протипоказана при алергії на саліцилати. Також класичну її форму не варто вводити в догляд за дуже подразненою, сухою та/або гіперчутливою шкірою. У цьому разі краще використовувати її м’які похідні — Betaine Salicylate, Salix Alba (Willow) Bark Extract (екстракт кори білої верби) і Salix Nigra (Willow) Bark Extract (екстракт кори чорної верби).

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

7 хвилин

11206

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

11458

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

12265

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси