+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Що робити, якщо волосся швидко жирніє

Що робити, якщо волосся швидко жирніє

Більшість людей, хоча б раз у житті, скаржилися на те, що волосся швидко жирніє, чистоти волосся вистачає ненадовго тощо. Надмірна жирність волосся — це досить поширена проблема, яка завдає дискомфорту. І вона далеко не завжди пов’язана з природною схильністю волосся та з недостатньою частотою миття волосся. Тому сьогодні ми вирішили поговорити про те: чому волосся швидко жирніє; що робити, якщо волосся швидко жирніє; як правильно доглядати за жирним волоссям; як зменшити жирність волосся та які способи є найефективнішими та найдоступнішими в домашніх умовах, без звернення до трихолога.

Чому волосся швидко жирніє

Процеси, які протікають в організмі, тісно взаємопов’язані, в нормі в них немає нічого зайвого та нелогічного. Шкірне сало виконує функції захисту волосся та шкіри голови від бактерій, створює верхній змащувальний шар і зволожує. Але коли процес «йде вліво» і сальні залози починають працювати неправильно, жирність волосся неминуче стає патологічною — волосся швидко жирніє біля коріння і/або по всій довжині.

Щоб із цим боротися правильно, потрібно точно дізнатися причину швидкого засалювання волосся. А вона може бути й зовнішньою, і внутрішньою, до того ж чинники, що її провокують, в асортименті. Підхід до усунення підвищеної жирності волосся, відповідно, також буде різним. І, до речі, якщо волосся швидко жирніє через зовнішню причину, усунути проблему жирності набагато простіше, ніж ту, яка спровокована внутрішнім дисбалансом. 

Чому волосся швидко жирніє

Ось список найпоширеніших причин:

  • Надмірно часте миття голови. Наприклад, за нормального типу волосся та шкіри голови нема потреби мити голову щодня. Такий підхід у 99,9 % призведе до руйнування захисного шару шкіри, і спрацюють захисні механізми організму — він почне виділяти себум набагато інтенсивніше (в коротші терміни та в більшій кількості). Проблема «чим частіше — тим жирніше» посилюється високим рівнем жорсткості води й агресивністю сульфатних і лужних шампунів. Підбираючи ідеальну частоту миття голови, потрібно врахувати, що рідке, тонке, пряме та розгладжене штучно волосся жирніє швидше.
  • Неправильне харчування. Народна мудрість, що людина є тим, що вона їсть, і що тіло людини — храм душі — знайома кожному, але найчастіше ми пропускаємо ці незаперечні факти повз вуха. Підвищена жирність волосся може бути наслідком наявності в раціоні консервів, солінь, копченостей, гострого, солодощів, великої кількості кави, алкоголю, наваристих м’ясних бульйонів, борошняного. Причому неправильне харчування моментально позначається на стані волосся. Особливо якщо призводить до дефіциту Zn, вітамінів А, В, E, D. 
  • Надмірне розчісування (як і будь-які часті торкання волосся). Шкірне сало виділяється зі шкіри в прикореневій зоні, і розтягується по всій довжині волосся, як правило, під час розчісування. У нормі волосся не варто розчісувати частіше чотирьох разів на добу, а два рази є ідеальним варіантом. Частими дотиками ви також переміщуєте себум з рук на волосся та шкіру голови. При цьому це вже буде не тільки природні виділення, а й залишки косметичних засобів.
  • Завивки, фарбування, сушіння волосся на гарячому режимі фена, випрямлення, тугі зачіски (зокрема хвости та коси) і всі маніпуляції з волоссям, які можуть вплинути на його структуру, рівень зволоженості та цілісності захисного бар’єра епідермісу, а також мікроциркуляцію в шкірі. Тут із варіацією проблем, оскільки тугі зачіски призводять до того, що волосся швидко жирніє біля коріння. 
  • Дисбаланс вироблення гормонів і роботи внутрішніх органів. Підвищена засаленість волосся може з’явитися за певних внутрішніх проблем організму — порушення функціонування травного тракту, нервові та психологічні розлади, збої у виробленні гормонів, інфекції. Також висока сальність волосся може передаватися у спадок (рідко) і під час приймання та скасування оральних контрацептивів (іноді). До норми (з можливістю боротьби) можна віднести зайву жирність під час вагітності та лактації, а також у пубертатний період і в разі менопаузи. 
  • Сильний стрес. Стресові ситуації провокують надлишковий синтез кортизолу, який стимулює роботу сальних залоз. 
  • Дерматологічні захворювання, що проявляються у волосистій зоні голови. Псоріаз, себорейний дерматит, ураження кліщем демодексом тощо призводять до засмальцьованості волосся та появи «лупи».
  • Підвищена вологість повітря. Тривале перебування у вологому середовищі (зокрема в сирому приміщенні) активізує сальні залози.  

Також на свіжість і засмальцьованість волосся можуть вплинути сильні перепади температур, тривале лікування антибіотиками та фізична активність. 

ЗОСЕРЕДЖЕННЯ ЗЛА — НЕПРАВИЛЬНИЙ ВИБІР ДОГЛЯДУ (ЗОКРЕМА РЕЖИМУ) І КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ

Мабуть, саме ці два пункти — лідери у виробництві зайвого себуму. Оскільки нічого універсального немає, а розбиратися ніколи або ліньки. 

Як боротися з жирним волоссям у домашніх умовах

Як боротися з жирним волоссям у домашніх умовах

Методи боротьби безпосередньо залежать від причини підвищеної жирності волосся. Наприклад, якщо йдеться про внутрішні проблеми, то зменшити жирність волосся можна тільки за допомогою повноцінного лікування. Хоча, навіть за внутрішніх проблем не завадить дотримуватися загальних рекомендацій:

  • мийте голову вранці (вночі себум виробляється активніше);
  • використовуйте для миття воду кімнатної температури (гаряча активізує сальні залози) і якісні (краще професійні) засоби, що підходять під тип шкіри та волосся, а також їхні потреби — краще вибрати засоби на основі натуральних компонентів і м’яких ПАР;
  • не мийте волосся щодня — частотність процедур має відповідати типу та структурі волосся та шкірного покриву голови (зазвичай це не частіше, ніж одна процедура на два-три дні);
  • ретельно вибирайте стайлінгові засоби (косметика з протеїнами, силіконами, ліпідними комплексами дуже обтяжує волосся);
  • правильно використовуйте кондиціонери, маски, бальзами тощо — як правило, вони наносяться до середини довжини волосся (на корені наноситься тільки косметика, яка призначена для шкірного покриву голови);
  • стежте за наявністю лупи та вчасно лікуйте її;
  • періодично (раз на тиждень-два) робіть пілінг шкіри голови — він усуває забруднення, сальні скупчення та відкриває пори;
  • акуратно розчісуйте волосся чистим гребінцем (краще до трьох-чотирьох разів на день) і позбудьтеся шкідливої звички постійно торкатися волосся руками, накручувати його на палець, чухати голову;
  • не сушіть волосся на гарячому режимі фена;
  • не зав’язуйте волосся в тугий хвіст або тугі коси;
  • використовуйте лікувальну косметику, підібрану лікарем, за наявності шкірних захворювань, що супроводжуються свербежем, лущенням тощо;
  • підберіть зачіски та аксесуари на кожну стадію забруднення волосся, які допоможуть відсунути процедуру миття;
  • підтримуйте свіжість волосся за допомогою сухого шампуню;
  • відкоригуйте раціон;
  • постарайтеся максимально виключити стрес зі свого життя.

Це те, що точно під силу кожному! Однак якщо через два тижні правильного режиму жирність волосся не прийде до норми й у вас немає можливості та/або бажання спихнути все на спадковість, продовжуйте дотримуватися правил і паралельно пройдіть медичне обстеження.

Питання-Відповідь

Чому після кератинового випрямлення волосся стало швидко жирніти?

Якщо у вас дуже швидко жирніє волосся після процедури кератинового випрямлення, причин може бути кілька. По-перше, швидше зажирнення волосся відбувається через його прямоту. Пряме волосся жирніє швидше, оскільки шкірний жир з нього легше зісковзує по довжині волосся. По-друге, підвищена жирність волосся може виникнути через неправильну техніку та/або склад, підібрані майстром, низьку якість складу, неправильний догляд після випрямлення (зокрема використання неякісної та невідповідної косметики, занадто часте миття голови).

Чому підвищена жирність волосся часто спостерігається в підлітків?

У підлітків волосся швидко жирніє з кількох причин. У підлітковому віці сходяться кілька чинників: період статевого дозрівання, порушений обмін речовин, неправильне харчування (зокрема часте вживання швидкої їжі), помилки в догляді за шкірою (зокрема невідповідні косметичні засоби), приймання гормональних препаратів (у разі деяких хвороб, характерних для підлітків).

Які косметологічні процедури допоможуть впоратися з проблемою надмірної жирності волосся?

Якщо волосся швидко жирніє, слід спробувати такі процедури, як пілінги, плазмотерапію, мікроструми, мезотерапію, біоревіталізацію тощо. При цьому професійні процедури потрібно поєднувати з якісним домашнім доглядом, який у деяких випадках краще підбирати в трихолога.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

7 хвилин

11188

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

11440

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

12247

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси