+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Сквалан у косметиці

Сквалан у косметиці

Засновниця Estée Lauder — однієї з найбільших компаній із виготовлення засобів догляду за шкірою, парфумерії та декоративної косметики — Есті Лаудер говорила, що головне для кожної жінки — це встановити режим догляду за шкірою й неухильно його дотримуватися, водночас він обов’язково має містити очищення, живлення та зволоження. Тут хотілося б додати, що догляд за шкірою та волоссям обов’язково має спиратися на якісні косметичні засоби. При цьому потрібно якось не заблукати в сучасному асортименті косметики та в діючих речовинах, які до неї входять. Одна з таких «темних конячок», яку можна часто зустріти, але боятися спробувати її дію на собі — Squalane (сквалан).

І, між іншим, робите ви це точно даремно! Сквалан у косметиці для шкіри та волосся творить справжні дива, якими й заслужив любов сотен тисяч. Саме про те, що таке сквалан, чим він відрізняється від сквалену, як діє та чим може бути корисний шкірі, — поговоримо в цій статті.

Що таке сквалан і чим він відрізняється від сквалену

Насправді, варто почати саме з другої частини питання, щоб не ходити навкруги, підбираючи формулювання. У складах косметики можна зустріти два інгредієнти — Squalane (сквалан) і Squalіne (сквален). Деякі помиляються та вважають, що це одна й та сама речовина, але це не так. Різниця в одній букві в цьому випадку має величезне значення.

Отже, сквален — це один із ліпідів, що синтезується нашими сальними залозами для зволоження та підтримки захисного бар’єру шкіри. Для косметики, добавок і ліків його почали синтезувати ще у ХХ столітті з печінки глибоководних акул. 1 тонна сквалену = життя 3000 акул. Тому, чим популярнішим ставав сквален, тим меншою ставала популяція акул. Зараз його частіше синтезують із рослинних олій бавовни, льону, оливи, аргани, рису, зародків пшениці, а також цукрової тростини. 

Попри гуманізацію виробництва, він не став мати більшу стабільність. Молекули сквалену нестабільні та втрачають корисні властивості при контакті з киснем. Саме тому з’явився сквалан.

Сквалан — це гідрогенізована стабільна форма сквалену, яку найчастіше виробляють з етичної сировини — плодів оливкових дерев, рису та цукрової тростини. Тобто, щоб отримати сквалан, сквален насичують молекулами водню. При цьому сквалан зберігає всі корисні властивості сквалену, але також має вже й свої особливості. Переваги сквалану в тому, що він не окислюється, зберігається понад два роки, має тривалішу (пролонговану) ефективність і не має запаху.

Чому сквалан підходить будь-якому типу шкіри

Така універсальність є головною «фішкою» сквалану. Оскільки сквален навіть у гідрогенізованій стабільній формі та під час синтезування з рослинної сировини повністю імітує натуральні олії шкіри. Крім того, він не є поширеним подразником чи алергеном.

При цьому варто звернути увагу на те, що наразі серед косметики дуже мало засобів з чистим скваланом. Найчастіше до складу додано інші компоненти для підвищення ефективності розв’язання конкретних проблем. Тому не кожен засіб зі скваланом призначений для всіх типів шкіри, потрібно уважно вивчати опис продукту.

Корисні властивості сквалану в складі косметики

Косметика зі скваланом чудово усуває сухість, чинить anti-age вплив, відновлює захисний бар’єр і підходить навіть для проблемної та чутливої шкіри. А все завдяки тому, що сквалан у догляді імітує природні жири людської шкіри. Водночас засоби на сквалані мають максимально легку маслянисту консистенцію, яка діє без зайвого обтяження шкіри та волосся, чого не можна сказати про багато інших олій і косметичних продуктів на масляній основі.

Вплив сквалану для шкіри

Вплив сквалану для шкіри

  • Чинить пом’якшувальну, антиоксидантну та розгладжувальну дію.
  • Посилює природний захисний бар’єр шкірного покриву (зокрема проти впливу UV-випромінювання сонця).
  • Зволожує шкіру та сприяє утриманню природної вологи.
  • Робить шкіру більш пружною.
  • Насичує клітини шкіри киснем.
  • Заспокоює подразнену шкіру й усуває почервоніння.
  • Регулює вироблення шкірного сала та не закорковує пори.
  • Вирівнює тон шкіри, зокрема усуває темні плями.
  • Загоює запальні елементи, дерматити, екземи тощо.
  • Підвищує ефективність інших активних інгредієнтів — допомагає їм проникати в глибші шари та працювати ефективніше.
Вплив сквалану для волосся

Вплив сквалану для волосся

  • Знижує ризик випадіння волосся — допомагає утримувати вологу в середині волосяних волокон і забезпечує зволоження без обтяження.
  • Підсилює природний захист волосся проти впливу високих температур, UV-випромінювання сонця та інших зовнішніх стрес-факторів.
  • Сприяє зміцненню волосся.
  • Підвищує ефективність інших активних інгредієнтів.
  • Підсилює блиск волосся, розгладжуючи лусочки кутикули.

Як використовувати косметику зі скваланом

Косметика зі скваланом

Застосування сквалану має свої особливості. Наприклад:

  • сквалан для шкіри можна наносити перед ретинолом, щоб знизити ризик подразнення шкіри похідним вітаміну А;
  • добре поєднується з ніацинамідом;
  • може застосовуватися в денному та нічному догляді (під час застосування вдень поверх сквалану обов’язково потрібно наносити засіб з SPF);
  • сквалан у чистому вигляді частіше використовують для шкіри обличчя, тіла і волосся, причому сквалан для шкіри обличчя може стати фінальним етапом догляду;
  • чистий сквалан можна додавати в креми, гелі, сироватки, лосьйони для тіла, маски для волосся та інші косметичні засоби;
  • сквалан підходить для масажу обличчя та тіла (зокрема зі скребком гуаша);
  • сквалан для волосся забезпечує живлення та відновлення волоссю та шкірі голови (особливо сухій) — для цього потрібно нанести засіб на пасма та шкіру голови (краще в чистому вигляді);
  • речовина підходить і для щоденного застосування, і як SOS-продукт для шкіри та волосся після тривалого впливу зовнішніх факторів.

Питання-Відповідь

Чи можуть бути побічні ефекти під час використання косметичних засобів зі скваланом?

Чистий сквалан вважається неалергенною й абсолютно безпечною речовиною. Водночас потрібно враховувати, що формула косметичного продукту може містити й інші компоненти, тому перед початком використання будь-якого нового засобу рекомендується проводити шкірну пробу.

Який сквалан кращий: тростинний чи оливковий?

Про ці види сквалану некоректно говорити, підрозділяючи на категорії «кращий» і «гірший». Обидва види сквалану — тростинний і оливковий — мають рівні переваги. Тростинний сквалан має легшу текстуру, миттєво вбирається в шкіру, не залишає відчуття жирності та прекрасно підійде для зволоження та живлення шкіри (особливо жирної, проблемної та комбінованої). А оливковий (і, до речі, більш поширений) більш насичений і щільний, має потужні антиоксидантні властивості та сприяє оновленню клітин. Рішення на користь одного з них доведеться ухвалювати, керуючись своїми вподобаннями та ціною, яку ви готові заплатити за косметику. Оскільки, сквалан з тростини є дорожчим продуктом, ніж з оливок.

Чи можна користуватися косметикою зі скваланом у складі щодня?

Сквалан для обличчя можна застосовувати щодня, якщо виробник засобу не радить іншого режиму, наносячи його на очищену та тонізовану шкіру (найчастіше перед зволожувальним кремом). Під час використання сквалану в денному догляді обов’язково потрібен санскрін.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

7 хвилин

11743

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

11991

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

12797

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси