+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Вітамін Е в косметиці

Вітамін Е в косметиці

Вітамін Е в косметиці — досить поширений компонент, особливо в anti-age препаратах. Переглянувши склади своєї косметики для догляду за шкірою та волоссям, ви в 99,9 % його знайдете, якщо не на перших позиціях, то десь під кінець. При цьому, що ви знаєте про вітамін Е, окрім того, що іноді його призначають лікарі та що він найчастіше є одним із компонентів мультивітамінних комплексів? Тому сьогодні ми вирішили поговорити про те, що таке вітамін Е, для чого потрібен вітамін Е в косметиці, як вітамін Е використовують у домашньому догляді, які побічні ефекти можуть бути тощо.

Що таке вітамін Е

Вітамін Е — це група жиророзчинних речовин, яка складається з чотирьох різновидів токоферолу та чотирьох токотрієнолу. 

Коли говорять про вітамін Е в косметиці, то найчастіше мають на увазі Tocopheryl Acetate й alpha-Tocopherol (натуральний і синтетичний) з їхніми потужними антиоксидантними й anti-age властивостями. Трохи рідше потужніші за антиоксидантними та протизапальними властивостями Tocotrienols (найвідоміші запатентовані форми — Premier Magrienol™, Tocobeads®, Cegesoft® GPO, Tocomin®, Tocomax™, TocoBev™). Саме через свою інтенсивну дію токотрієноли використовуються частіше в лікарських формах, наприклад під час серйозного лікування гіперпігментації.

Вітамін Е може вживатися в їжу (зокрема вітамінні препарати) і застосовуватися місцево. При цьому, якщо йдеться про стан шкіри та волосся, ефективнішим є саме місцеве застосування.

Що таке вітамін Е

Що дає вітамін Е в складі косметики

Вітамін Е — це сильний антиоксидант, який здатний проникнути глибоко в структуру шкіри та волосся. Водночас він уповільнює процеси старіння, сприяє зволоженню зсередини, захищає клітини від пошкодження вільними радикалами тощо. А ще в косметичних продуктах вітамін Е дуже часто виступає безпечним для людини консервантом.

Найчастіше як активний компонент вітамін Е використовують у кремах, сироватках, оліях та емульсіях для шкіри обличчя й тіла, а також у косметиці для волосся та шкіри голови, спрямованій на боротьбу з лупою та випадінням.

Вітамін Е для шкіри

Вітамін Е для шкіри

✔ Забезпечує захист мембран клітин проти негативного впливу вільних радикалів (при цьому значно уповільнює процеси старіння).

✔ Пом’якшує ознаки старіння: розгладжує зморшки, повертає пружність.

✔ Зменшує вираженість пігментних плям і рубців.

✔ Зменшує наслідки пошкодження шкірного покриву, спричинені UV-випромінюванням та іншими екологічними факторами.

✔ Бере участь у нормалізації функціонування сальних залоз.

✔ Знижує активність запальних процесів.

✔ Стимулює оновлення клітин і при цьому пом’якшує лущення.

✔ Покращує локальний кровообіг (у зоні нанесення).

✔ Зволожує (за рахунок підвищення здатності шкіри утримувати вологу).

✔ Сприяє усуненню подразнення та прискорює загоєння ран.

✔ Входить до складу лікарських препаратів і космецевтики для лікування гіперпігментації, екземи, псоріазу та запальних хвороб шкіри.

Вітамін Е для волосся та шкіри голови

Вітамін Е для волосся та шкіри голови

✔ Зволожує та відновлює шкіру голови.

✔ Запобігає появі лупи.

✔ Посилює бар’єрні функції епідермісу голови.

✔ Повертає та підкреслює блиск волосся.

✔ Сприяє розгладженню кератинових лусочок кутикули, чим покращує зовнішній вигляд волосся та значно полегшує процес розчісування.

✔ Стимулює ріст волосся та запобігає його надмірному випадінню.

✔ Покращує загальний стан волосся (зокрема запобігаючи утворенню посічених кінчиків і «ялинки» по довжині, сповільнюючи появу сивини).

Як правильно використовувати косметику з вітаміном Е

Як правильно використовувати певний засіб з вітаміном Е, завжди описує в інструкції до нього виробник. Тому краще поговоримо про загальні помилки, яких припускаються під час використання такої косметики. Помилки у використанні косметичних засобів з вітаміном Е можуть як мінімізувати їхню користь, так і спричинити небажані наслідки.

  • Надмірне використання косметики з вітаміном Е. Важливо не гнатися за високою концентрацією вітаміну Е, а підібрати ідеальну інтенсивність засобу під свій тип шкіри, вік і проблеми. Висока концентрація вітаміну може викликати подразнення й алергію.
  • Порушення рекомендацій від виробника щодо частотності, часу доби, типу шкіри та доз застосування косметичних засобів. 
  • Нанесення косметики на неочищену шкіру або волосся. Залишки декоративної / стайлінгової косметики або інших забруднень можуть завадити всмоктуванню препарату та зменшити його ефективність. Також контакт вітаміну Е з брудною шкірою може спровокувати появу вугрового висипу, а також посилення інших проблем.
  • Несумісність косметичного засобу з вітаміном Е з будь-яким іншим продуктом догляду. Як правило, йдеться про його послідовне нанесення з вітаміном С або ретинолом. У такій комбінації можна очікувати небажану реакцію. Тому, щоб підібрати ідеальний догляд, зверніться до експерта або вивчіть усі тонкощі самостійно.
  • Недотримання правил гігієни косметики. Потрібно використовувати будь-яку косметику (не тільки з вітаміном Е) так, щоб не допустити її забруднення бактеріями, які можуть викликати акне або інфекції.
  • Неправильний вибір косметики з вітаміном Е. Тут ідеться й про тип шкіри / волосся, і про вік, і про індивідуальні потреби. Залежно від цих параметрів, шкірі та волоссю для досягнення оптимальних результатів можуть знадобитися абсолютно різні косметичні продукти, текстури та концентрація вітаміну Е.

Сподіваємося, що наш огляд вітаміну Е в косметиці дав вам розуміння того, наскільки важливий цей недооцінений антиоксидант для шкіри та волосся людини.

Питання-Відповідь

Кому корисний вітамін Е в косметиці та чи існують протипоказання до токоферолу?

Вітамін Е відносять до універсальних компонентів косметики, які підходять для догляду за шкірою та волоссям з будь-якими особливостями та потребами. Хоча тут потрібно врахувати, що помітну користь токоферол може принести саме до 35 років — він є потужним антиоксидантом і захищає від раннього старіння. При цьому в деяких випадках можливі небажані реакції на вітамін Е — подразнення, почервоніння, висипання, набряки тощо. Як правило, це відбувається через індивідуальну непереносимість речовини, підвищену чутливість шкіри, схильність до алергічних реакцій.

Чи можна застосовувати чистий вітамін Е для обличчя?

Застосовувати вітамін Е для обличчя в чистому вигляді не забороняється (якщо це не Alpha-Tocopherol Acetate, доступний в аптечних формах), головне — дотримуватися безпечних дозувань (зокрема частоти нанесення). Що стосується чистого альфа-токоферолу ацетату, він при нанесенні на шкіру може спровокувати небажані шкірні реакції. Саме тому завжди краще використовувати косметичні засоби, що містять вітамін Е в різних концентраціях.

Якими продуктами можна доповнити догляд з вітаміном Е?

Посилити користь догляду з вітаміном Е можна, додавши в раціон олію із зародків пшениці, насіння соняшнику та соняшникову олію, шпинат, мигдаль, ліщину, броколі, арахіс та арахісову олію, оливки та оливкову олію, спаржу, авокадо, капусту калі, нут, волоські горіхи, батат тощо.

Як знайти вітамін Е в складі косметики?

У косметиці вітамін Е може бути представлений у різних формах, але найчастіше використовується Tocopheryl Acetate. Трохи рідше d-alpha-Tocopherol (натуральний вітамін Е), dl-alpha-Tocopherol (синтезований вітамін Е), Tocopheryl Succinate, Tocopheryl Nicotinate, Tocopheryl Linoleate, Tocotrienols.

Замовити товари на нашому сайті

5 / 5 - 1
5 / 5 - 1

Коментарі (1)

  1. Завжди чула, що вітамін Е добрий для шкіри, але не знала, що він має так багато корисних властивостей. Здається, що цей вітамін – справжній скарб для шкіри. Після того, як я прочитала цю статтю, вирішила спробувати продукти з вітаміном Е і подивитися, як вони підійдуть для моєї шкіри. Дякую за корисну інформацію!

Схожі статті

7 хвилин

1522

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

1830

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

2661

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси