+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Як позбутися чорних цяток на носі?

Чорні цятки на носі

Здорова шкіра. В гонитву за нею ми вступаємо у підлітковому віці на все життя. (За винятком тих рідкісних щасливчиків, яким вона дається від природи. За статистикою, шкірні висипання є у 80% підлітків і у 20% дорослих.) І є одна проблема шкіри, яка турбує, якщо не всіх, то багатьох (незалежно від статі та віку), — чорні цятки, або по-науковому — відкриті комедони. Багато хто хоч раз намагався очистити шкіру від них мочалкою або скрабом, але не отримував очікуваного ефекту. У цій статті ми розберемося: що таке чорні цятки на носі і як позбутися чорних цяток (і не тільки на носі, тому що вони бувають і в інших зонах).

Відкриті комедони, легкий різновид вугрової висипки, комедони, чорні цяткице пробки в порах шкірного покриву, що складаються з клітин епітелію, що відмерли, себуму і забруднень. Найчастіше до цієї проблеми схильні великі пори на обличчі (особливо щоках, підборідді, крилах носа). Але комедони, досить часто, можуть зустрічатися і в інших зонах тіла: плечі, спина, груди тощо — скрізь, де є волосяні фолікули і сальні залози.

Чому і як утворюються чорні цятки на обличчі?

Чорні цятки на обличчі — на підборідді, на лобі, на носі можуть бути наслідком великої кількості факторів. І перед тим, як почати обговорювати способи їх «зачистки», все ж таки варто розібратися в причинах виникнення чорних цяток.

  • Дисбаланс гормонів. Чорні цятки можуть з’являтися у підлітковому віці, у жінок перед місячними, у певні періоди вагітності, при деяких гінекологічних захворюваннях (наприклад, СПКЯ). Найчастіше, причиною є підвищена концентрація у крові гормону андрогену чи чутливість сальних залоз до нього. У такому разі чорні цятки на обличчі проходять самостійно, з настанням старості, коли значно знижується вироблення шкірного сала і поту.
Позбавлення від чорних цяток

Крім гормональної перебудови, поява та загострення чорних цяток на носі та в інших зонах може бути пов’язана з такими факторами:

  • Помилки в особистій гігієні. Ваша шкіра схильна до утворення чорних цяток? Обов’язково потрібно правильно доглядати обличчя — очищати його від забруднень наприкінці дня, а якщо є можливість, то й упродовж. Якщо цього не робити, пори закупорюються, створюються ідеальні умови для розмноження бактерій та появи запалень.
  • Неправильне харчування. Контроль вживання жирного, солодкого та випічки — обов’язкова вимога для здорової шкіри. (Якщо не можете повністю відмовитись від таких продуктів, спробуйте просто поступово зменшувати їх споживання до мінімуму).
  • Сильне потовиділення (причини – стан здоров’я, фізичні навантаження за підвищеної температури). Шар поту закриває вихід із пори, через що її вміст накопичується всередині, поступово утворюючи чорні цятки.
  • Проблеми із травленням. Стан шкіри безпосередньо залежить від здоров’я кишечника, шлунка, печінки, жовчного міхура та підшлункової залози. Патологічні процеси в них миттєво відбиваються на шкірі, зміни у виробленні шкірного сала — лише один із симптомів.
  • Стрес. Тривала психоемоційна нестабільність іноді може призвести до підвищення вироблення шкірного жиру.
  • Косметика, що не підходить. Ні для кого не секрет, що правильно підібрати косметику досить не просто, а помилка у виборі обіцяє проблеми зі шкірою, аж до алергічних реакцій. Коли є чорні цятки на носі та в інших зонах, загальна жирність шкіри, обов’язково потрібно застосовувати косметику з позначкою «некомедогенно» та «для дерми, схильної до висипань» і відмовитися від косметики, у складі якої є мінеральні олії, ланолін, сквален і пігменти-барвники червоного кольору. Крім цього, не забувати про загальні правила використання та купівлі косметики — потрібно перевіряти термін придатності (зокрема у відкритому вигляді), країну походження. 
  • Прийом деяких ліків. Деякі препарати мають такий побічний ефект як прискорене оновлення шкіри або підвищене виробництво шкірного сала. Щоб знати про ризики утворення чорних цяток на носі та інших зонах обличчя, потрібно вивчати інструкції.
  • Пропіонові бактерії. Це — умовно-патогенна мікрофлора шкірного покриву, яка може проникати в протоки залоз, активізувати вироблення шкірного жиру, надмірне зроговіння країв пір. 
  • Надмірно активне очищення шкіри. Зловживання пілінгами, скрабами, часте умивання з милом або будь-яким іншим засобом для очищення може стати причиною збільшеного вироблення себуму через пересушування шкіри та порушення її захисного шару.
  • УФ-випромінювання. На активність сальних залоз і розмір пір також впливає ультрафіолетове випромінювання. Щоб мінімізувати його вплив на шкіру, використовуйте сонцезахисні засоби для жирного типу шкіри та ВВ-креми з SPF. (Але варто пам’ятати, що крем з SPF 50 і вище, потрібно використовувати з обережністю).
  • Гіперкератоз. Зазвичай цей стан розвивається під впливом негативних зовнішніх факторів (наслідком яких, як правило, буває інтоксикація) та через надлишок вітаміну А.

Як показує практика, бувають і такі випадки, коли неможливо визначити, чому з’являються чорні цятки на обличчі. Найчастіше їх пов’язують зі спадковістю, що впливає на чутливість до статевих гормонів і кількістю себуму, що виробляється.

Як позбутися от чорних цяток на носі?

Потрібно очистити ніс від чорних цяток? Будьте готові до того, що не завжди вам допоможуть бабусині рецепти, безрецептурні засоби від чорних цяток та навіть професійна косметика. Найчастіше, щоб вирішити проблему, усунути чорні цятки, потрібно звернутися до лікаря-косметолога.

Засоби від чорних цяток

Позбутися чорних цяток на носі допоможуть: 

  • рецептурні препарати з ретиноїдами, бензоїл пероксидом, азелаїновою кислотою, антибіотиками тощо;
  • професійна чистка;
  • дермабразія;
  • хімічний пілінг;
  • лазерний пілінг.

Щоб позбутися чорних крапок, потрібно виконувати комплекс заходів не лише з їх усунення, а й щодо профілактики.

Профілактика появи чорних цяток

  1. Якісне, поетапне щоденне очищення. Очищати шкіру треба 2 рази на день — вранці та ввечері. Крім води і мусу для вмивання або пінки для очищення шкіри обличчя, вам може знадобитися міцелярна вода для зняття макіяжу (обов’язково потрібно змивати через ПАР), гідрофільна олія, саліцилові диски з антибактеріальною дією (при чутливій шкірі потрібно застосовувати з обережністю і не кожен день), молочко, тонік, серветки для догляду за шкірою обличчя та лосьйон. Замість багаторазових рушників краще привчити себе використовувати паперові серветки.
  2. Активне очищення (регулярне відлущування та глибоке очищення). Застосовуючи засоби від чорних цяток, спрямовані на активне очищення скраб для обличчя, що відлущує, очищувальна ферментна пудра, пілінг-скатка, скраб для нормальної та жирної шкіри, пілінг-патчі з гліколевою кислотою, кислотні та ензимні пілінги (залежно від пори року), маски на основі глини тощо — потрібно обов’язково вивчити рекомендації щодо використання засобу та перевірити свою реакцію на нього.
  3. Зволоження шкіри зсередини та зовні.  Не забувайте дотримуватися питного режиму і зволожувати шкіру кремами, термальною водою, сироватками, флюїдами. Креми мають бути легкої текстури, бажано на водній основі, містити натуральні компоненти.
  4. Плановий медичний огляд. Проблеми зі шкірою (у т. ч. чорні цятки на носі) можуть бути сигналом внутрішніх проблем, тому потрібно виключити проблему зі здоров’ям як негативний фактор.
  5. Харчування.  Харчуйтеся смачною і водночас здоровою їжею.
  6. Косметологічні процедури. Не нехтуйте походами до косметолога та щомісячною чисткою обличчя. Не всі маніпуляції можна виконати самостійно вдома, на якісному рівні.
Профілактика чорних цяток

Виконуйте наші поради, і вам більше не доведеться замислюватись як прибрати чорні цятки на носі та в інших зонах обличчя.

Питання-Відповідь

Що краще не робити з чорними цятками на обличчі?

Виявляється, щоб не погіршити стан шкіри, не можна у боротьбі з чорними цятками задіювати такі звичні для нас процедури, як: видавлювання (провокує вироблення шкірного жиру), парові ванни (їх позитивний ефект не доведений, а багато, навіть навпаки, відзначили погіршення стану шкіри ), надмірне скрабування (застосовувати властивості скрабу потрібно в міру, якщо перестаратися, то ви ще більше зажирніте шкіру), протирання перекисом водню (застосовувати перекис можна тільки точково, при прищах), використання липких смужок та масок (з одного боку ці засоби досить ефективні, з іншого — чутлива шкіра може негативно відреагувати на таке втручання).

Чи можна воском прибрати чорні цятки?

Так, чорні цятки можна прибрати звичайнісіньким воском для депіляції. (Можна використовувати і бджолиний віск. Як, в принципі, будь-який інший віск, який є у вас під рукою.) Це відмінний лайфхак для домашніх умов. Для більшої ефективності у віск можна додати лимонний сік та сорбент.

Замовити товари на нашому сайті

4 / 5 - 2
4 / 5 - 2

Коментарі (4)

  1. Дуже гарна стаття! Красне дякую!

  2. Саме шукала інформацію щодо комедонів. Ваши поради що не на є доречі. Дуже все переконливо, зрозуміла де допускалася помилок, відтепер буду намагатися доглядати за шкірою більш правильно. Пишіть ще щось корисне. З нетерпінням чекаю!

  3. Доки не перейшла на професійний догляд та косметику доброї якості, було хоч головою об стіну, нічого не допомагало, хоч що роби. Тому підтримую кожне слово: якщо хочете позбавитися від чорних точок, робить все комплексно, щось одне свята не зробить.

Схожі статті

7 хвилин

12973

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

13220

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

14024

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси