+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Як визначити тип шкіри обличчя

Як визначити тип шкіри обличчя

Коко Шанель якось сказала, що жінка, яка не користується косметикою, занадто високої думки про себе. Цю її думку можна інтерпретувати по-різному. Наша редакція, наприклад, зійшлася на тому, що якщо йдеться про декоративну косметику, то зі знаменитою француженкою можна не погодитися. Оскільки декоративною косметикою цілком може дозволити собі не користуватися жінка, яка вибрала правильну косметику для догляду та впевнена в натуральній красі своєї шкіри. А щоб вибрати відповідний догляд, обов’язково потрібно знати: якою буває шкіра обличчя, які особливості та потреби у шкіри того чи іншого типу, який у вас тип шкіри, як визначити свій тип шкіри та не помилитися.

Якими бувають типи шкіри обличчя

Як правило, шкіру категоризують за її базовою особливістю — станом гідроліпідної мантії. За цим принципом вона поділяється на:

  • суху,
  • нормальну,
  • комбіновану,
  • жирну.

Додатково можуть використовуватися такі уточнювальні поняття, як зріла, чутлива, атопічна, проблемна та реактивна шкіра. 

До речі, попри те, що досить часто можна зустріти взаємозамінність понять чутливої та реактивної шкіри, насправді це не так. Чутливість характеризується непереносимістю деяких речовин (зокрема їхніх текстур) і проявляється подразненням (зокрема з больовими відчуттями та свербінням). А реактивність — небажаною реакцією шкіри на безліч чинників, зокрема певні харчові продукти, емоції, алкоголь, спеку, мороз, вітер. Реактивність найчастіше проявляється почервонінням, печінням, висипаннями, сильним свербінням.

У кожного з типів шкіри є свої особливості, які потрібно знати для вибору свого ідеального комплексу косметичних засобів.

Суха шкіра

Суха шкіра

  • Має рожево-жовтий колір і матову поверхню.
  • Тонка, з малопомітними порами.
  • Суха (можна сказати, паперова) на дотик.
  • Є осередки лущення (дуже часто біля крил носа).
  • Має проблеми з нанесенням макіяжу — він не розмазується по обличчю, але розподіляється досить нерівномірно.
  • Дуже швидко поглинає сироватку, крем тощо.
  • Схильна до ранньої появи зморщок і так званого дрібнозморшкуватого типу старіння.

Сухій або дуже сухій шкірі також може бути присвоєно «статус» атопічної. Така шкіра схильна до появи висипань і свербить, потребує інтенсивного зволоження та відновлення захисних властивостей, усунення свербежу.

Ще однією особливістю сухої шкіри є те, що нанесення косметичних засобів дуже часто супроводжується печінням. 

Нормальна шкіра

Нормальна шкіра

  • Має бежево-рожевий відтінок і рівномірний тон.
  • Чиста (без висипань і закоркованих волосяних фолікулів).
  • Еластична, гладка, з ледь помітними порами.
  • Без лущення, пігментацій і будь-яких почервонінь.
  • Має низьку чутливість (як правило, відмінно реагує на більшу частину косметичних засобів).
  • Відмінно «комунікує» з макіяжем — він не розпливається.

За певних умов нормальна шкіра може ставати сухішою та зневодненою. При цьому, щоб відновити баланс, достатньо включити в щоденний базовий догляд інтенсивніший зволожувальний засіб.

Комбінована шкіра

Комбінована шкіра

  • Нормальна на щоках, жирна в Т-зоні (на лобі, носі та підборідді).
  • Має розширені пори в зоні (зокрема навколо) носа, підборіддя та чола.
  • Схильна до лущення на щоках і утворення комедонів у Т-зоні.
  • Є виразні чорні цятки.
  • Ні ворог, ні друг макіяжу — неоднаково комфортне нанесення декоративної косметики на різні зони обличчя.
  • Має характерний блиск Т-зони.

Про комбіновану шкіру можна сказати, що вона найбільш примхлива з усіх типів шкіри. Вона дуже вимоглива до підбору домашнього догляду. Найчастіше людям з такою шкірою для отримання бажаного результату доводиться використовувати одночасно кілька засобів — для кожної зони свій.

Жирна шкіра

Жирна шкіра

  • Має жовто-сірий колір.
  • Груба, бугриста, з розширеними порами.
  • Має сильний сальний блиск (він практично миттєво з’являється, навіть після якісного очищення).
  • Схильна до появи комедонів, вугрового висипу та пігментації.
  • Практично не має дрібних зморщок.
  • Не дружить з макіяжем — він зберігається недовго та швидко «пливе».

Єдина (і на тлі інших мінусів — вельми недостатня) перевага жирної шкіри — це відносно повільне старіння. При цьому саме цей тип шкірного покриву обличчя найчастіше ототожнюють із поняттям проблемна шкіра. Хоча в класичному розумінні, проблемною вважається не тільки шкіра, схильна до зайвої сальності, горбистості, появи висипань, розширених пор, а й дуже суха, з судинними дефектами, пігментацією та іншими косметичними недоліками.

Зріла шкіра

Зріла шкіра

  • Тонка.
  • Має знижену еластичність і підвищену сухість.
  • Може мати пігментні плями.
  • Найчастіше з ознаками старіння (зокрема зморшками).

Зрілою шкірою на певному етапі може стати кожен тип шкіри. Зрілість найчастіше проявляється першими ознаками старіння — підвищена сухість, зниження пружності, поява мімічних і глибоких зморщок, пігментних плям, видимих капілярів, мішків і темних кіл під очима. Усе дуже індивідуально, але найчастіше шкіра стає зрілою через кілька років після початку значного зниження синтезу колагену, еластину та гіалуронової кислоти, тобто приблизно в 35-40 років. За певних умов (зокрема якісним доглядом) процес можна уповільнити до 50 років.

Як можна визначити тип шкіри без косметолога

Навіть без участі фахівця, можна визначити тип шкіри кількома способами. При цьому найпопулярнішим і найпростішим є тест на тип шкіри за допомогою серветки. Він містить такі етапи:

  1. Очистіть шкіру обличчя звичним для себе способом (бажано, з використанням свого засобу для вмивання).
  2. Промокніть вологу, що залишилася на обличчі, рушником.
  3. Не переходьте до наступних етапів догляду, почекайте 30-60 хвилин (це час, який потрібен, щоб сальні залози проявили себе) і накрийте обличчя матуючою серветкою, захопивши лоб, щоки та підборіддя.
  4. Оцініть результат тесту через 20 секунд.

Маркером виступають жирні сліди на серветці.

Розшифровка тесту на тип шкіри за допомогою серветки й не тільки

  • Суха шкіра не залишає будь-яких слідів на серветці. Крім того, за сухої шкіри після вмивання присутні стягнутість, поколювання, а іноді шкіра навіть червоніє. При цьому дуже важливо відрізнити суху шкіру від зневодненої — шкірний покрив, який втратив вологу через неправильний догляд, кліматичні чинники тощо.
  • За нормальної шкіри після вмивання водою відсутнє відчуття стягнутості, а після тесту з серветкою — на ній не залишається слідів жиру, окрім незначних відбитків у зоні носа, чола та підборіддя.
  • Комбінована шкіра проявиться чітким жирним відбитком у Т-зоні.
  • За жирної шкіри сліди на серветці будуть зосереджені не тільки в Т-зоні, але також і на щоках.

Провівши цей тест, ви зможете підібрати більш відповідний догляд для обличчя.

Питання-Відповідь

Чи можна визначити тип шкіри раз і назавжди?

Ні, тип шкіри може змінюватися протягом життя. Це може відбуватися під впливом зовнішніх і внутрішніх чинників (особливо гормонального фону, віку та догляду). Як правило, якщо в період статевого дозрівання люди частіше мають жирну/проблемну шкіру, у молодому та середньому віці — нормальну, комбіновану та жирну, то з віком (зазвичай після 50, але може й у 35-40 років) шкіра стає сухішою та набуває статусу зрілої.

Як визначити тип шкіри рук?

На відміну від шкіри обличчя, шкірний покрив рук буває тільки трьох типів: нормальним, сухим і чутливим. І щоб з ним визначитися, достатньо візуальних спостережень. Оцінювати стан шкіри на кистях правильно через 2 години після миття рук із милом або одразу після сну.

Як доглядати за зрілою шкірою обличчя?

Підбирати догляд за зрілою шкірою потрібно відповідно до вікової категорії. При цьому домашній догляд за зрілою шкірою обов’язково має містити anti-age компоненти та потужні антиоксиданти, які протистоять віковим змінам. Серед них гіалуронова кислота, арбутин, похідні вітаміну А, пептиди, вітамін С, бакучіол, колаген, вітамін Е, рослинні протеїни тощо.

Замовити товари на нашому сайті

5 / 5 - 1
5 / 5 - 1

Коментарі (1)

  1. Стаття супер корисна! Завдяки їй, я нарешті зрозуміла, як визначити тип шкіри обличчя. Раніше я сумнівалася, яка ж у мене шкіра все-таки – жирна чи суха. А тепер все стало на свої місця. Тепер буду точно знати, як доглядати за обличчям правильно. Дякую за такий чудовий посібник!

Схожі статті

4 хвилин

282

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

4 хвилин

16664

Чому пушиться волосся і як це виправити

У своїй уяві кожна жінка бачить своє волосся або ідеально гладким і глянцевим, або укладеним гарними хвилями чи акуратними завитками-пружинками. Реальність дуже часто далека від фантазій. Практично кожна на певному етапі відчувала себе «кульбабкою», а дехто навіть встиг змиритися з цим відчуттям або після незліченних спроб перебуває на порозі цього. Щоб це не було нормою, […]

11.04.2024

5 хвилин

16994

Яким має бути літній догляд за волоссям

Чим літній догляд за волоссям відрізняється від звичного? Як захистити своє волосся від зневоднення, тьмяності та жорсткості в літній сезон? Як зробити так, щоб по завершенню пляжного сезону волосся залишилося здоровим і привабливим? Це саме ті запитання, які кожен має поставити собі вже зараз. Тому сьогодні ми вирішили обговорити деякі тонкощі догляду за волоссям влітку, […]

10.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси