+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Які бувають типи волосся

Які бувають типи волосся

Які бувають типи волосся? Як визначити свій тип волосся? Це ті запитання, на які має знати відповіді кожна людина, що бажає мати гарне волосся. Тільки знаючи свій тип волосся та шкіри, можна забезпечити максимально ефективний і корисний догляд. Інакше користі від масок, шампунів, кондиціонерів, бальзамів, незмивних доглядів буде мало, а в деяких випадках буде ще й гірше. Оскільки кожен тип потребує певної програми із застосуванням спеціальних засобів. Дізнайтеся необхідну інформацію тут і насолоджуйтеся своїм волоссям.

Як визначити свій тип волосся

Правильно визначити свій тип волосся допоможе тест трьома паперовими серветками (першою притискають біля коріння волосся, другою проводять від коренів до середини, третьою затискають кінці). Найчастіше можна зустріти чотири основні типи волосся:

  • Жирне волосся доводиться мити раз на два-три дні, іноді й частіше. І після того, як ви проведете по пасму, прикореневій зоні та на кінчиках серветками, на всіх трьох залишаться сальні сліди. Крім того, жирний тип волосся можна визначити за сальною тьмяністю та інтенсивним випаданням від кореня. Причиною жирного волосся та шкіри голови може стати не тільки підвищена активність сальних залоз, а й неправильний догляд. Наприклад, жирність можна спровокувати надмірно частим і рясним втиранням у шкіру різних жирних і живильних засобів для шкірного покриву.
  • Сухе волосся зазвичай не забруднюється протягом тижня. На серветках не залишається сальності, але є інші сліди — з голови можуть висипатися лусочки (частинки шкіри) та/або зламані волоски. А все тому, що сухий тип волосся характеризується нестачею природної вологи, малою кількістю себума на шкірі голови, що призводить до характерних зовнішніх ознак — тьмяність, ламкість, заплутаність, посічені кінчики й обламування по довжині волосся тощо. І тут потрібно розуміти, що сухе від народження волосся — це рідкість. Як правило, сухість є набутою якістю, зневодненням. Головні винуватці — гарячий режим фена, хімічний вплив (зокрема фарбування волосся складами з високою концентрацією перекису водню), розчісування невідповідними, зношеними гребінцями.
  • Нормальне волосся вирізняється повною відсутністю будь-яких слідів на серветках і зберігає свіжість протягом кількох днів після миття голови. При цьому зберегти такий тип волосся малоймовірно, оскільки постійні стреси, стан довкілля (зокрема пил, який осідає на волоссі), харчування, стан здоров’я вносять корективи. Нормальне волосся має міцність, пружність, гарний блиск (через закриті лусочки кутикули воно добре відбиває світло від поверхні волосся), забруднюється на четвертий день.
  • Змішаний (комбінований) тип волосся є найпоширенішим, його головна відмінність — корені, що швидко жирніють, та сухі (як правило, посічені) кінчики волосся. Сліди залишаються тільки на першій серветці. Волосся змішаного типу найчастіше довге або середньої довжини: кількості природного жиру, синтезованого сальними залозами шкіри голови, не вистачає на всю довжину волосся, навіть за підвищеної активності сальних залоз.

Як бачите, визначення типу волосся — не складне завдання.

Як визначити свій тип волосся

Тепер, знаючи основні ознаки, ви зможете визначити свій тип волосся. Сумніваєтеся, що вам це вдасться правильно, тоді зверніться до фахівця. Це можуть зробити лікарі-трихологи, а також деякі перукарі. До речі, хороший фахівець не тільки допоможе визначити тип волосся, а й дасть рекомендації щодо догляду, підбере не просто косметику для волосся, а продукти, засновані на натуральних компонентах.

При цьому потрібно врахувати, що в деяких випадках, щоб правильно визначити тип волосся, потрібно аналізувати його стан не разово, а впродовж певного часу. На цей час варто перестати користуватися тонувальними продуктами та фарбами для волосся, стайлінговими засобами, інструментами для укладання та сушіння волосся, оскільки вони можуть впливати на об’єктивність тесту.

Що взяти до уваги під час вибору режиму догляду під тип волосся

У кожного типу волосся існують свої потреби, а значить і підхід до догляду.

Сухий тип волосся

Догляд за сухим волоссям

Волосся сухого типу потребує живлення. І тут важливо:

  • очищати волосся та шкіру голови, не пересушуючи (як правило, не варто це робити частіше одного разу на тиждень),
  • обов’язково використовувати додаткові засоби догляду (кондиціонери, зволожувальні та живильні маски, бальзами, натуральні олії, сироватки, незмивні догляди тощо),
  • на етапі очищення та догляду використовувати засоби для сухого волосся (бажано, без сульфатів і парабенів),
  • підібрати гребінець, що підходить під сухий тип волосся, і стежити за його чистотою та станом зубчиків (ніякого металу!),
  • не терти волосся під час і після миття руками та рушником,
  • використовувати стайлери тільки в щадному режимі з термозахистом,
  • обов’язково наносити на волосся сонцезахисні спреї (вони не тільки захищають від UV-випромінювання, а й чинять зволожувальну дію),
  • не забувати про масаж шкіри голови (він активізує мікроциркуляцію в зоні волосяних фолікулів, чим покращує зростання волосся).

Жирний тип волосся

Догляд за жирним волоссям

Волосся жирного типу найчастіше потребує нормалізації роботи сальних залоз. Тому, щоб позбутися таких проблем, як злипле волосся (не тільки біля коріння), лупи, відсутності об’єму та тонкості волосся, потрібно подбати про шкіру голови, а також про загальний стан здоров’я:

  • перевірити рівень основних гормонів і збалансувати харчування,
  • підібрати правильний догляд — на етапі очищення та додаткового догляду використовувати засоби для жирного волосся (зокрема м’який шампунь із глибоким очищувальним ефектом і для додаткового об’єму, зволожувальні бальзами, живильні маски),
  • не використовувати косметику із силіконом і мінімізуйте в догляді олії,
  • не зловживати миттям (голову можна мити не частіше ніж один раз на два дні, щоб не активізувати роботу сальних залоз),
  • використовувати для миття воду кімнатної температури,
  • наносити засоби додаткового догляду, відступаючи від коренів волосся,
  • намилювати шкіру голови краще не менше двох разів,
  • підібрати зачіски для різного ступеня забрудненості волосся,
  • застосовувати якісний сухий шампунь для освіження волосся.

Нормальний тип волосся

Догляд за нормальним волоссям

Волосся нормального типу велика рідкість. За наявності блискучих і об’ємних локонів без лупи, свербіння та відчуття стягнутості потрібно:

  • мити голову не частіше двох разів на тиждень, 
  • підтримувати ідеальний стан волосся за допомогою кондиціонерів, масок, бальзамів, незмивного догляду тощо (за інструкцією),
  • комбінувати засоби різної спрямованості (наприклад, влітку краще використовувати зволожувальні формули, взимку — живильні, восени та навесні — відновлювальні),
  • захищати від UV, солі, високих температур, холоду тощо,
  • не терти волосся під час і після миття руками та рушником,
  • підібрати гребінець під щільність і довжину волосся,
  • додаткові засоби догляду (якщо вони не призначені спеціально для шкіри голови) наносити тільки від середини довжини волосся,
  • не мити волосся гарячою водою,
  • використовувати стайлери тільки в делікатному режимі з термозахистом (зокрема ніколи не використовувати гарячий режим фена).

Змішаний тип волосся (або як його ще називають комбінований тип волосся)

Догдяд за змішаним типом волосся

Якщо у вас змішаний тип волосся, то бажано:

  • спрямувати догляд на саморегулювання, живлення та зволоження,
  • мити волосся за потреби,
  • використовувати косметику, що підходить змішаному типу волосся,
  • піддавати волосся тільки прикореневому укладанню (під час повного сушіння феном або використання стайлерів кінці стають пухнастими та починають сіктися),
  • підібрати гребінець із великими зубцями,
  • стежити за чистотою та станом зубчиків гребінця,
  • розчісувати волосся гребінцем тільки після висихання,
  • використовувати незмивні засоби для кінчиків волосся,
  • обов’язково використовувати термо- та сонцезахисні спреї для волосся,
  • підібрати зачіску з рівними краями.

Золоті базові правила догляду за волоссям

Правила догляду за волоссям

  1. Не забувайте про те, що головне завдання шампуню очищати шкіру голови, але після цього вдвічі важливіше зволожити та наситити волосся. Тому в догляді обов’язкові бальзам-ополіскувач, маска, незмивні засоби тощо. Як правило, вони підбираються за сезоном.
  2. Харчуйтеся правильно — у вашому раціоні мають бути враховані потреби організму у вітамінах, мінералах, жирних кислотах тощо. А якщо ви на дієті, то не забувайте про існування вітамінно-мінеральних комплексів. Оскільки стан волосся напряму залежить від балансу цих речовин в організмі. Також стежте, щоб у раціоні була достатня кількість білка та корисних жирів.
  3. Виберіть якісний гребінець із полімерного матеріалу. Вони є відносно універсальними та підходять під будь-яке волосся. При цьому потрібно враховувати довжину, структуру та густоту волосся.
  4. Не використовуйте тугі резинки, шпильки та не робіть складні зачіски. Особливо варто уникати начосів і термічних укладок.
  5. Доки не визначите тип свого волосся, використовуйте професійні засоби з категорії «Для всіх типів волосся та шкіри голови».
  6. Дотримуйтеся рекомендацій виробника щодо використання та термінів придатності кожного косметичного продукту.

Питання-Відповідь

Чи може тип волосся змінюватися упродовж життя?

Так, за певних умов тип волосся може змінюватися, оскільки найчастіше він залежить від активності сальних залоз шкіри голови та правильності догляду. На активність сальних залоз може вплинути харчування, вік, стан нервової системи (зокрема часті стреси), рівень гормонів, питний режим.

Чому віддавати перевагу в догляді за змішаним типом волосся: шкірі голови чи волоссю?

Під час догляду за волоссям змішаного типу можна використовувати косметику для всіх типів волосся або для комбінованого волосся. Тут все залежатиме від складу, не у всіх брендів вони збалансовані, але умовно це буде турбота 50/50. Також існує третій варіант, який можна назвати досить мудрованим. Деякі експерти радять для миття шкіри голови використовувати шампунь для жирного волосся з умовою, що він розтягуватиметься на довжину тільки після масажу голови й одразу ж змиватиметься. При цьому на саму довжину, відступаючи 7-15 см від коренів, обов’язково потрібно наносити засоби для догляду за сухим, зневодненим і пошкодженим волоссям.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

7 хвилин

11796

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

12044

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

12850

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси