+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Що таке фотостаріння шкіри та як з ним боротися

Що таке фотостаріння шкіри та як з ним боротися

Ніхто не заперечуватиме те, що в міру поніжитися на сонці буває дуже приємно і розслабляюче. При цьому все добре в міру. Надмірна інсоляція має негативні наслідки, що проявляються не тільки одразу — почервоніннями, печінням і болем під час дотиків, а й поступово — у вигляді передчасного старіння шкіри та більш небезпечних наслідків. Але чомусь багато хто про це забуває… Тож у цій статті ще раз нагадаємо про небезпеку сонячних опіків та розберемося в таких питаннях: що таке фотостаріння, як зменшити прояви фотостаріння, як захистити шкіру від фотостаріння та інших не менш важливих.

Що таке фотостаріння шкіри та як воно проявляється

Косметологи розрізняють два види старіння шкіри: хроно- і фотостаріння.

До хронологічного належить біологічне старіння шкірного покриву, яке зумовлене закладеною реалізацією генетичної програми.

Дерматогеліоз, або більш повсякденне поняття фотостаріння, — це структурні та біохімічні порушення в дермі та епідермісі, що спричиняють її передчасне старіння. Згідно з науковими дослідженнями, головна причина фотостаріння шкіри — надлишковий вплив сонячних променів (надлишкова інсоляція), а саме ультрафіолетового випромінювання типу А: підраховано, що з цим чинником пов’язано від 75 до 90 % зморщок і брак еластичності шкіри. Тобто реальність полягає в тому, що красива засмага через якийсь час може вийти боком.

UVA-промені впливають на клітинну ДНК шляхом утворення вільних радикалів, які викликають у клітинах шкіри окислювальний процес, який часто називають окислювальним (оксидативним стресом). При ньому залучена в процес клітина сама стає вільним радикалом і поширює реакцію по ланцюжку або зовсім руйнується. Крім того, вільні радикали вражають сполучнотканинні волокна та сполуки міжклітинного матриксу, руйнують еластин. А це призводить не тільки до фотостаріння, а й до посилення процесів хронологічного старіння шкіри.

Основні ознаки фотостаріння шкіри

Основні ознаки фотостаріння шкіри

  • Витончення шкіри.
  • Втрата пружності шкірного покриву.
  • Сухість і зневоднення (стягнутість, тьмяність, лущення тощо).
  • Ущільнення рогового шару.
  • Поява зморщок різної глибини та заломів не за віком.
  • Розширені пори.
  • Жовтуватий відтінок шкірного покриву.
  • Гіперпігментація, веснянки та/або «судинні зірочки».
  • Зміна текстури поверхні шкіри.
  • Уповільнення природних процесів регенерації.

Усі ці ознаки не проявляються за лічені дні й навіть місяці, найчастіше потрібні роки. Тому помилково вважати, що якщо у 20-30 років зі шкірою все добре, попри любов до неправильних сонячних ванн та/або частих сеансів солярію, то й у 35 років результат буде таким самим.

Ультрафіолет, який спричиняє фотостаріння шкіри обличчя та тіла, має накопичувальний ефект. Він може тривалий час тихо накопичуватися в організмі та в результаті в короткі терміни спричинити передчасне старіння та інші неприємні (зокрема небезпечні для життя) проблеми зі шкірою.

У теперішньому, безпосередньо після контакту, сонячна інсоляція може бути причиною підвищеної чутливості шкіри, провокувати розвиток запальних процесів і порушувати природну бар’єрну функцію шкіри.

Хто найбільш схильний до фотостаріння

Зовнішні прояви фотостаріння, як правило, залежать від фототипу шкіри людини, її раси, стану здоров’я, способу життя, догляду за шкірою тощо. 

Головний фактор, крім дози ультрафіолету, який визначає процес фотостаріння шкіри, — фототип — тип шкіри за кольором і ступенем чутливості до впливу ультрафіолетових (зокрема сонячних) променів.

  • I фототип — бліда шкіра з рожевим відтінком, яка завжди обгорає та практично ніколи, з жодними засобами не засмагає.
  • II фототип — світла шкіра, яка легко отримує сонячні опіки, але при створенні певних умов може й засмагнути.
  • III фототип — середньо-світла шкіра, у якої все ще зберігається висока чутливість до сонця, але вона покривається засмагою.
  • IV фототип — світло-коричнева шкіра, яка рідко обгорає та може набувати красивої засмаги помірно-коричневого кольору.
  • V фототип — середньо-коричнева шкіра, стійка до впливу сонця, практично ніколи не обгорає та добре набуває засмаги.
  • VI фототип — темно-коричнева або чорна шкіра, яка не обгорає.

Люди з I та II фототипом найуразливіші, а представники III та IV можуть досить довго перебувати на сонці, їм потрібні менші зусилля щодо захисту від впливу ультрафіолетового випромінювання. При цьому «не обгорає» — це не означає, що шкіра не схильна до негативного впливу UV. Навіть у власників дуже темної шкіри може бути поставлена онкологія.

Крім того, у зоні ризику — підвищеної чутливості до ультрафіолету — перебувають люди з нестабільним гормональним фоном (зокрема вагітні, підлітки, жінки в період менопаузи та постменопаузи).

Як боротися з фотостарінням

Як боротися з фотостарінням

Найкраща профілактика фотостаріння шкіри — навчитися любити сонце з тіні. Однак це далеко не завжди можливо, не завжди ми «сгораємо», саме при цілеспрямованому лежанні  «зірочкою» на пляжі чи перед басейном. Тож, щоб боротьба з фотостарінням не була марною тратою часу, не забувайте про шкоду ультрафіолетового випромінювання щодня, коли індекс UV > 2. У такі дні перешкоджати фотостарінню шкіри обличчя й тіла зможуть:

При цьому використовувати санскріни потрібно правильно, відповідно до інструкції від виробника. А також підбирати значення фільтра під свій фототип і чутливість шкіри не тільки до сонця, а й до складу.

Як боротися з фотостарінням

Основні помилки використання сонцезахисних засобів

  • Не оновлювати санскрін протягом дня та/або після контакту з водою.
  • Використовувати SPF-фільтр не під свій тон шкіри, її товщину, еластичність, чутливість тощо.
  • Не враховувати фактор наявності шкірних захворювань та інших проблем (зокрема схильність до акне, гіперпігментації).
  • Наносити недостатню кількість сонцезахисного засобу.
  • Не враховувати своє географічне місцеперебування (що ближче ви до екватора, то вища сонячна активність, а отже, і ризики).
  • Не змивати санскрін зі шкіри відразу ж після повернення додому.

Також ніколи не варто забувати про догляд за шкірою після. І це не тільки м’яке очищення, а й інтенсивне зволоження, а в деяких випадках і живлення. Обов’язково підтримуйте гідробаланс і ліпідний шар шкіри.

Якщо ж момент превентивних заходів упущено, то уповільнити фотостаріння можна, використовуючи світлові технології. Найпоширенішим лікуванням є фотодинамічна терапія, інтенсивне імпульсне світло (IPL) і лазерна терапія. Хоча в останньої є чимало своїх мінусів.Якщо ви все-таки дуже хочете засмагу, то завжди краще піти безпечнішим і легшим шляхом — використовувати бронзування або засоби для автозасмаги.

Питання-Відповідь

Коли починають проявлятися перші ознаки фотостаріння?

У деяких випадках фотостаріння шкіри може почати проявлятися у 20-25 років, але найчастіше це відбувається на межі 30-річного віку або після 35 років, коли починаються проблеми із синтезом колагену й еластину. Прояв шкоди від впливу UV — це тривалий процес.

Чим фотостаріння відрізняється від звичайного старіння шкіри?

Як правило, фотостаріння проявляється задовго до хронологічного старіння в зонах, на які найчастіше впливають сонячне проміння або солярій — шия, декольте, обличчя, передпліччя та кисті. Також характерною ознакою хроностаріння є обвисання (птоз) тканин під дією гравітації.

Замовити товари на нашому сайті

Rate this post
Rate this post

Коментарі (0)

Схожі статті

7 хвилин

12008

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

12256

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

13060

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси