+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Вітамін C для гарної шкіри

Вітамін C для гарної шкіри

Напевно немає такої людини, яка не чула про те, що вітамін С корисний для профілактики та під час лікування вірусних захворювань. При цьому, швидше за все, не кожен чув, наскільки корисний вітамін С для шкіри. Найбільшу користь для шкірного покриву він приносить не через їжу (ягоди, овочі, фрукти), а бувши присутнім у доглядових косметичних засобах. Вітамін С у складі косметики можна назвати супергероєм, сила якого доведена численними науковими дослідженнями. Тільки бореться він не зі злом, як таким, а з гіперпігментацією, запаленнями та старінням шкіри.

І тут розберімося послідовно: що таке вітамін С, як він впливає на шкіру, як знайти його в складі косметики і як використовувати не на шкоду. Саме про це і поговоримо в сьогоднішній статті.

Що таке вітамін C і чим він корисний для шкіри при місцевому застосуванні

Вітамін С — це основний водорозчинний антиоксидант у крові та тканинах. Якщо говорити про шкіру, то основна його функція — сприяти природному синтезу колагену та еластину, а також перешкоджати руйнуванню колагенових волокон. Решта дії вітаміну С на шкіру є позитивними «наслідками».

Що таке вітамін C і чим він корисний для шкіри

Отже, вітамін С при місцевому застосуванні допомагає:

  • знизити вираженість тонких ліній і зморшок;
  • уповільнити процеси старіння шкіри;
  • швидко загоїти рану (допомагає клітинам переміститися в зону пошкодження шкірного покриву);
  • освітлити шкіру (зокрема в зоні гіперпігментації) і посилити її сяйво (це відбувається внаслідок пригнічення надмірного вироблення меланіну);
  • вирівняти тон шкіри;
  • підтримати ексфоліативні властивості шкіри;
  • забезпечити насичення шкіри киснем;
  • захистити шкіру від негативного впливу UV і втрати вологи;
  • протистояти оксидативному стресу та іншим впливам ззовні;
  • зменшити ризик формування постакне (але в цьому разі потрібно виключити важкі комедогенні формули з вітаміном С на основі олій або жирних кремів, завдяки базі вони погіршать стан шкіри).

При цьому L-аскорбінова кислота є однією з найбільш нестабільних речовин. Людина є єдиним ссавцем, який не здатен синтезувати її в організмі. І тільки завдяки сучасним розробкам косметологи можуть зберігати її активність у препаратах.

Натуральний вітамін С міститься в цитрусових, паприці (перці), обліписі, плодах шипшини, чорній смородині та порічці, ожині, полуниці, білоголовій та цвітній капусті, броколі, аґрусі тощо. На жаль, хороших харчових звичок для шкіри недостатньо. Оскільки насамперед вітамін С, що надійшов в організм з їжею, розбирають життєво важливі органи, а шкіра свою частку отримує за залишковим принципом.

Натуральний вітамін С

Вітамін С для шкіри представлений у косметиці кількома формами:

  • L-аскорбінова кислота (INCI: Ascorbic Acid).
  • Аскорбіл пальмітат (INCI: Ascorbyl Palmitate).
  • Аскорбіл глюкозид (INCI: Ascorbyl Glucoside).
  • Аскорбілфосфат магнію (INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate).
  • Аскорбілфосфат натрію (INCI: Sodium Ascorbyl Phosphate).
  • Аскорбіл тетраізопальмітат (INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate).
  • 3-0-етил аскорбінова кислота (INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid).

У кожної з цих форм є свої переваги та недоліки. Тому, підбираючи засіб, необхідно враховувати їх і співвідносити з потребами та особливостями своєї шкіри. Наприклад, деякі з форм не можна застосовувати для подразненої та/або чутливої шкіри. Оскільки поряд зі своїми позитивними властивостями вони можуть викликати ще більше подразнення.

Основні правила використання косметики з вітаміном C

Вітамін С у косметиці не такий простий, як здається. Звичайно, найімовірніше, шкіра сильно не постраждає від передозування вітаміном С або неправильно підібраної його форми, все обійдеться невеликим подразненням. Але краще ж без цього? Тому перед використанням косметичних засобів з вітаміном С потрібно вивчити базові правила їх застосування.

  • Починати використовувати вітамін С для обличчя потрібно з малої концентрації, поступово збільшуючи її (аналогічно ретинолу).
  • Тим, у кого дуже чутлива шкіра, варто утриматися від великої концентрації (дуже часто граничною можливою дозою є 10 % речовини) і частого застосування косметики з вітаміном С. Також потрібно ретельніше підійти до вибору форми речовини. Інакше можна зіткнутися зі збільшенням кількості висипань і подразнень.
  • Препарати з низькою дозою та високою стабільністю можна використовувати й у вечірньому, і в денному догляді, з високою концентрацією або низькою стабільністю — тільки на ніч.
  • Стабільний вітамін С (так звану некислу форму) можна поєднувати практично з будь-якими інгредієнтами (це не стосується чутливої та/або подразненої шкіри), а кислий варіант не варто використовувати з пептидами, AHA- і BHA-кислотами, ретиноїдами, ніацинамідом, пробіотиками. Як правило, це стосується поєднання в умовах однієї процедури (вечірньої або денної).
  • Вітамін С можна використовувати влітку, але не всі його форми. Наприклад, L-аскорбінова кислота впливає на шкіру як кислота, тобто чинить відлущувальну дію, робить шкіру більш вразливою до  UV-променів.
  • Засоби, в яких використовуються нестабільні форми вітаміну С, найкраще (особливо влітку) зберігати в холодильнику.
Косметика з вітаміном C

На що варто звернути увагу під час придбання косметичних засобів із вітаміном C

Обираючи косметичні продукти з вітаміном С, потрібно врахувати:

  • концентрація речовини може бути різною (як правило, 5-30 %),
  • форму вітаміну С (з її стабільністю пов’язана не тільки ефективність, а й імовірність виникнення побічних реакцій),
  • місце знаходження вітаміну С у складі (якщо вас цікавить саме ця речовина, то вона має стояти на одній із перших позицій),
  • наявність у складі підтримувальних активних інгредієнтів (зокрема вітаміну Е (токоферолу), ферулової кислоти) — вони роблять вітамін С більш ефективним для захисту шкіри від окиснювачів і UV,
  • форму препарату (тут потрібно виходити з особливостей шкіри, включно з її типом і проблемою, яку ви хочете вирішити).

Зверніть увагу, що це тільки верхівки знань, найголовніші тези, які вам знадобляться для того, щоб обрати «‎свій» засіб з вітаміном С. При цьому ви вже будете ґрунтуватися не на складному шляху проб і помилок, а на відомих клінічно доведених фактах про речовину.

Питання-Відповідь

Чи корисний вітамін C для волосся?

Користь вітаміну С для шкіри та життєво важливих органів — це далеко не все. Вітамін С потрібний і волоссю. Він цілюще впливає на сухе та пошкоджене волосся, захищає його від UV і вільних радикалів, сприяє відновленню та живленню волосяних волокон по всій довжині, стимулює зростання та запобігає випадінню волосся, впливає на процес закриття кутикул.

Як зрозуміти, що шкірі не вистачає вітаміну C?

Зазвичай за нестачі вітаміну С шкіра виглядає тьмяною, сухою, почервонілою, нерівномірною, а ще можуть повільно гоїтися ранки. Якщо у вас різко збільшилася кількість зморшок або їхня глибина, це також може свідчити про серйозну нестачу вітаміну С в тканинах організму.

Що не можна поєднувати з косметикою з вітаміном C?

Вітамін С у догляді за шкірою абсолютно не дружить з AHA- і BHA-кислотами, бензоїлпероксидом, ретиноїдами, ніацинамідом. Як правило, йдеться про поєднання речовин в одну процедуру догляду (денну або вечірню). Оскільки, якщо взяти той самий Medik8, то рекомендований ними режим догляду CSA ґрунтується на застосуванні ретинолу (ввечері) і вітаміну С + SPF (вранці).

Яка косметика ефективніша: з ретинолом чи вітаміном C?

Тут немає правильної відповіді. Оскільки в кожної речовини є безперечні переваги. Тому косметологи часто радять комбінувати вітамін С і ретиноїди, але обов’язково не в одну процедуру. Як правило, схема передбачає застосування ретиноїдів на ніч, а вітаміну С — зранку. Разом вони забезпечують швидші результати в поліпшенні текстури, кольору та загального зовнішнього вигляду шкірного покриву обличчя.

Замовити товари на нашому сайті

5 / 5 - 1
5 / 5 - 1

Коментарі (1)

  1. Я, звісно, знала, що вітамін С для шкіри дуже корисний, але все одна дізналася багато нового з цієї статті. Вже замовила косметику з вітаміном С з каталогу Japan Shampoo, користуюся майже місяць. Стан шкіри дійсно покращився. Дякую за рекомендації!

Схожі статті

7 хвилин

131

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

452

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

1283

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси