+38 068 303-69-21, +38 050 860-09-49

Щоденно з 10:00 до 20:00

Міцелярна вода: користь та шкода

Міцелярна вода

Сьогодні складно уявити догляд за обличчям без міцелярної води. Цей продукт з’явився нещодавно, але вже встиг завоювати увагу дівчат. Проте не всі й досі розуміють, навіщо його використовувати, і як правильно це робити. Тож чим примітна міцелярна вода? Про це далі.

Що таке міцелярна вода?

Для початку варто зрозуміти, що є цим косметичним засобом. Міцелярна вода — це б’юті-продукт для зняття макіяжу та очищення обличчя від різних забруднень. В основному міцелярка виглядає як безбарвна рідина та не має запаху. Але деякі виробники все ж таки додають у цей б’юті-продукт приємну віддушку.

Міцелярний розчин колись застосовували для догляду за ніжною шкірою немовлят та лікування дерматологічних проблем. Але хімічний склад цього засобу було вдосконалено в лабораторіях, що призвело до появи нового продукту для швидкого та простого догляду за обличчям.

Тонік, лосьйон і міцелярна вода: подібність та відмінності

Основна відмінність міцелярного розчину в тому, що він м’яко і приємно лягає на шкіру, захоплюючи та видаляючи забруднення та декоративну косметику, завдяки спеціальним невидимим елементам (міцелам) у складі. Через ці речовини продукт і отримав таку назву.

Лосьйони та тоніки не здатні на таке глибоке очищення, якісно видаляючи забруднення. А ось міцелярна вода для обличчя чудово справляється із цим завданням. До того ж, більшість тоніків не наносяться на шкіру навколо очей, повіки та губи, а міцелярка багатьох виробників підходить і для цих цілей. Завдяки ніжній структурі, вона м’яко знімає макіяж з очей та губ.

Тоніки та лосьйони завжди потрібно підбирати під тип шкіри. Міцелярна вода здебільшого підходить для будь-якого шкірного покриву, зокрема для чутливого та вікового.

Міцелярний розчин — це перший етап, що готує шкіру для подальшого очищення або нанесення макіяжу. Візажисти тепер завжди протирають обличчя міцелярною водою перед мейк-апом, щоби видалити попередні частки косметики та знежирити обличчя.

Після приходу додому варто спочатку зняти декоративну косметику та забруднення з обличчя за допомогою міцелярки та тільки потім вмиватися з пінкою або гелем та проводити подальші косметичні процедури, серед яких буде тонізування та нанесення зволожуючого або іншого крему.

Отож, очищення обличчя міцелярною водою — базовий етап догляду, а використання лосьйону або тоніка — додатковий крок, що дає змогу тонізувати, живити, насичувати шкіру вітамінами та/або звужувати пори залежно від типу шкіри та призначення конкретного продукту. Водночас деякі варіанти міцелярки можуть додатково мати тонізуючий, зволожуючий або інші ефекти відповідно до складу.

У міцелярній воді зазвичай немає спирту та мила, що сушать дерму, а також парабенів і силіконів, чого не можна сказати про більшість тоніків або лосьйонів.

Склад міцелярної води

Що таке міцели?

Міцели — це основа будь-якої міцелярної води. Це спеціальні частинки, які, розчиняючись у воді, утворюють мікросфери з жиророзчинними та водорозчинними частинками. Ці мікроскопічні елементи за певної концентрації у воді створюють поверхнево-активні речовини (ПАР).

Міцелам властиві такі дії:

  • послаблювати подразнюючі засоби для очищення шкіри;
  • нейтралізувати шкідливі речовини на поверхні шкірного покриву;
  • зв’язувати та видаляти частинки шкірного сала.

Міцели мають м’яку структуру, завдяки якій обережно очищають поверхню шкіри, не залишаючи на ній слідів.

Види міцелярної води

Незважаючи на зрозумілий склад та основну властивість у вигляді очищення обличчя, міцелярна вода поділяється на два основні види:

  • універсальну;
  • для окремих типів шкіри.

Перша підходить для всіх, оптимальна для професійного застосування візажистами під час підготовки до make-up та використовується щодня як засіб для демакіяжу, видалення забруднень та вмивання. Зокрема продукт призначається і для очей/повік та губ, даючи змогу знімати з них навіть водостійку косметику.

Також міцелярна вода випускається окремо для сухої, жирної, комбінованої та чутливої ​​шкіри. Подібні засоби зазвичай містять у складі компоненти, що мають додатковий ефект, наприклад, що звужує пори та матує або зволожуючий і тонізуючий.

У продуктах для чутливої ​​шкіри немає ароматів та подразнюючих компонентів. Засіб має максимально м’яку структуру, завдяки чому вважається щадним і може використовуватися, навіть якщо є алергія на міцелярну воду. Але перед застосуванням усе одно необхідно брати до уваги реакцію на конкретний продукт, нанісши його невелику кількість на згин ліктя та поспостерігавши кілька годин, чи не з’явиться подразнення.

Види міцелярної води

Склад міцелярної води

Міцелярна вода для обличчя завжди має в основі міцели, про які ми вже розповіли вище. А ось додаткові компоненти можуть відрізнятися залежно від виробника, призначення б’юті-продукту та типу шкіри, на який розрахований конкретний засіб.

До складу міцелярної води можуть входити:

  • неіоногенні ПАР — речовини, що м’яко зв’язують частинки бруду й поту та не пошкоджують при цьому шкірний покрив. У складі можуть значитися як Coco Glucoside або Lauryl Glucoside;
  • полоксамери синтезовані — елементи, що добре взаємодіють зі шкірним жиром, внаслідок чого міцелярку не потрібно змивати. На етикетці позначаються як Poloxamer 188, 407 тощо;
  • поліетиленгліколь/ПЕГ — емульгатор, який відповідає за те, щоб очищувальна олія не розчинялася у воді. Міцелярну воду з ПЕГ не рекомендується використовувати людям із чутливою шкірою. Концентрація цієї речовини не повинна перевищувати 20 %. Після застосування таку міцелярку краще змивати.

Серед додаткових компонентів у складі міцелярної води часто можна побачити:

  • цераміди-ліпіди, що є важливим складником природного захисного бар’єру шкіри (вони бувають різного типу);
  • ніацинамід — речовина, що належить до вітамінів групи В і має заспокійливий ефект для шкірного покриву;
  • гліцерин — компонент, який утримує вологу в епідермісі (верхньому шарі шкіри), що забезпечує його пом’якшення та відсутність лущення;
  • холестерол — органічна речовина для пом’якшення та відновлення;
  • фітосфінгозин-ліпід, що перешкоджає втраті природної вологи та посилює природні захисні властивості шкірного покриву.

Міцелярна вода Elemis Smart Cleanse Micellar Water має у своєму складі багато натуральних компонентів, зокрема олію насіння шипшини та екстракти ромашки, що заспокоюють шкіру. Тому вона чудово справляється зі своїм основним завданням та покращує структуру шкірного покриву, що підтверджується позитивними відгуками на міцелярну воду.

Міцелярна вода Elemis Smart Cleanse Micellar Water

Дія міцелярної води

Міцели зв’язуються зі шкірним жиром, що накопичився на поверхні обличчя, забрудненнями та нанесеною декоративною косметикою. Вони дбайливо захоплюють їх, видаляючи зі шкіри. Декілька протирань ватним диском забезпечують м’яке, але водночас ретельне очищення. Додатковими ефектами міцелярної води може бути пом’якшення, тонізування, зволоження, заспокоєння дерми після зняття макіяжу.

Кому та коли потрібна міцелярна вода?

Міцелярну воду варто застосовувати, якщо ви хочете м’яко очистити шкіру від макіяжу, підготувавши її до вмивання та подальшого догляду. Користуватися міцеляркою можна в будь-якому віці, тільки потрібно пам’ятати про особливості цього продукту, а також враховувати свій тип шкіри, рекомендації виробника та завдання, що виконуються конкретним продуктом.

Міцелярна вода незамінна для візажистів та гримерів, людей, які щодня наносять макіяж, та тих, хто хоче очищати обличчя м’яко, але водночас ретельно. Засіб використовується в професійних цілях, у салонах краси та домашньому догляді. Міцелярна вода ідеальна в поїздках, на роботі та різних заходах, де може знадобитися швидко підправити або оновити макіяж. Наприклад, вона стане в нагоді, якщо ви нерівно намалювали стрілку або розмазали помаду. У цьому випадку достатньо нанести трохи продукту на ватну паличку або спонж і акуратно протерти потрібну область.

Як користуватися міцелярною водою?

Багато кого хвилює питання, як користуватися міцелярною водою? Застосовувати її щодня дуже просто, адже потрібно лише просочити засобом ватний диск і протерти ним обличчя масажними лініями до повного усунення слідів макіяжу та бруду. При цьому очищення відбувається легко, якісно, ​​без інтенсивного механічного впливу на шкіру та її подразнення.

Розбираючись з тим, чи потрібно змивати міцелярну воду, варто враховувати склад. Косметологи радять змивати продукти із поліетиленгліколем (ПЕГ). Тому під час покупки звертайте увагу на рекомендації щодо застосування від виробника на кожному конкретному продукті. Обов’язково враховуйте наявність алергії на міцелярну воду.

Застосування міцелярної води

Плюси та мінуси міцелярної води

Як і будь-який косметичний продукт, міцелярна вода для обличчя має низку переваг та недоліків. Серед плюсів можна виділити такі:

  • швидке та легке очищення;
  • доглядаючі властивості;
  • простий спосіб застосування;
  • універсальність;
  • можливість очищати ділянки обличчя навіть із ніжною шкірою (повіки, губи);
  • зняття макіяжу без подразнень дерми;
  • відсутність у складі барвників.

Серед мінусів міцелярної води:

  • окремі хімічні речовини здатні провокувати алергію у людей, схильних до подібних реакцій;
  • деякі види міцелярної води потрібно змивати звичайною водою, щоби видалити липкість і тонку плівку, які можуть залишатися після застосування б’юті-продукту;
  • витрата міцелярної води часто висока, оскільки нею користуються щодня по 1–2 рази на день, а для видалення стійкого макіяжу потрібна ще більша кількість міцелярки.

Але очевидно, що плюсів цього виду доглядової косметики більше. Важливо просто підібрати той продукт, який підійде вам.

Як вибрати міцелярну воду для обличчя?

Вибирати засіб потрібно з огляду на власні потреби та особливості шкіри. Віддавайте перевагу якісним продуктам, що пройшли дерматологічний контроль. Обов’язково вивчіть склад та опис, представлені виробником, почитайте відгуки на міцелярну воду та зверніть увагу на особливості засобу, зокрема на те, чи потрібно змивати міцелярну воду.

Власницям нормальної шкіри без сухості, акне та надмірного вироблення шкірного себуму цілком підійдуть продукти з ПЕГ. Така міцелярка допоможе швидко зняти макіяж і видалити накопичені за день забруднення. Головне, пам’ятати, що засоби цієї категорії потребують змивання водою.

Вибір міцелярної води

Для догляду за схильною до жирності шкірою краще звернути увагу на міцелярну воду зі складом, що містить так звану зелену хімію, тобто неіоногенні ПАР. Вони допомагають скорочувати вироблення шкірного сала та сприяють звуженню пор для більш гладкого та однорідного рельєфу обличчя. Така міцелярка не вимагає змивання, але після неї рекомендується використовувати тонік для повноцінної турботи та очищення.

При сухому та чутливому типі шкіри також варто звернути увагу на категорію «зеленої хімії». Оптимальним варіантом стане міцелярна вода на основі полоксамерів. Це делікатні речовини, які потребують змивання. А якщо міцелярка містить ще й зволожуючі компоненти, вона допоможе підтримувати природний водний баланс шкірного покриву, не допускаючи пересушування останнього. За допомогою такого засобу можна не лише знімати макіяж ввечері, а й освіжати обличчя протягом дня. Після очищення чутливу та суху шкіру варто обробити зволожуючим флюїдом або гідрогелем для додаткового зволоження та насичення киснем.

Де можна купити міцелярну воду?

Міцелярна вода — це затребуваний і популярний засіб у лінійці майже кожного косметичного бренду. Але далеко не всі з них (особливо категорії мас-маркету) здатні надати якісний ефект.

Тому варто звернути увагу на сегмент професійної косметики, наприклад, засіб від британського бренду Elemis. Міцелярна Вода Elemis Smart Cleanse Micellar Water від Elemis це очищувальний та одночасно відновлюючий засіб для зняття макіяжу та догляду за обличчям.

Міцелярна Вода Elemis Smart Cleanse Micellar Water від Elemis

Вона ідеальна для застосування щодня. Спеціальний склад не травмує дерму та має заспокійливі властивості, надаючи шкірі оксамитовий вигляд. Крім того, б’юті-продукт має тонізуючий ефект. 

Питання-Відповідь

Чому називається міцелярна вода?

Основою засобу складають спеціальні очищаючі частки — міцели. Тому б’юті-продукт має саме таку назву. Дія міцелярної води подібна до мила, але водночас вона не сушить шкіру.

Який ефект від міцелярної води?

Міцелярна вода дає змогу швидко та легко видалити макіяж та очистити шкіру. Вона чудово знімає декоративну косметику, а також пильні частинки та бруд, які накопичилися в порах протягом дня. Цей засіб оптимально підходить для підготовки до подальших процедур догляду.

Чи потрібно змивати міцелярку?

Міцелярна вода не потребує змивання. Це пов’язано з тим, що вона просто видаляє забруднення, залишаючи його на ватному диску. Але все ж таки деякі експерти рекомендують після використання міцелярки вмиватися звичайною водою або з використанням пінки або гелю для вмивання. Але чи потрібно змивати воду, краще почитати у конкретного виробника.

Чому не можна вмиватися міцелярною водою?

Не можна вмиватися міцелярною водою людям, які мають суху, чутливу та вікову шкіру. Засіб у цьому випадку здатний зруйнувати бар’єрний шар епідермісу.

Чи можна обійтися без міцелярної води в догляді?

Немає безперечної потреби у використанні міцелярної води. Але з нею щоденна турбота про шкіру обличчя буде легшою, швидшою та приємнішою. Засіб дає змогу ретельно знімати макіяж і дбайливо видаляти бруд і пил, що накопичився в порах, а також шкірний жир, що виділяється вночі та протягом дня.

Замовити товари на нашому сайті

5 / 5 - 2
5 / 5 - 2

Коментарі (8)

  1. Пользуюсь мицелляркой еще с тех времен, когда она только появилась. И довольна. Хорошо что придумали такое средство, быстро и хорошо снимаю с ее помощью макияж.

  2. Я использую мицеллярную воду не только для удаления мэйка. Она также хорошо устраняет загрязнения с поверхности кожи. Чтобы убедиться в этом, достаточно взглянуть на ватный диск после протирания им лица.

  3. Хорошо, что все разъяснили, а то непонятно было нужно ее все-таки смывать или не нужно. И оказывается, она разная бывает.

  4. Отличная подробная статья, давно было интересно узнать о мицеллярной воде больше. Спасибо за информацию! Подскажите еще как именно понять, что продукт тебе подходит?

  5. Ориентируйтесь на свой тип кожи и рекомендации производителя. Всегда читайте состав, если у вас есть аллергия на какие-либо компоненты косметических средств. Если есть возможность, возьмите пробник средства и испытайте его на внутренней поверхности локтя. В случае жжения и/или покраснения кожи подберите другой бьюти-продукт. Обладательницам чувствительной и воспаленной кожи лучше проконсультироваться с косметологом или дерматологом до начала использования мицеллярной воды.

  6. А я вот мицелляркой не пользовалась ни разу, умывалась просто пенкой. Теперь попробую обязательно, тем более теперь знаю, как правильно пользоваться мицеллярной водой.

  7. Спасибо за информацию, а то мицеллярная вода не особо понятный был продукт для меня, хотя давно о нем слышала. Подскажите еще, можно ли ее использовать для демакияжа глаз при нарощенных ресничках?

  8. Мицеллярная вода не вредит нарощенным ресницам, поэтому ее можно смело использовать для удаления теней, подводки и других средств для макияжа глаз. Главное, не тереть подвижное веко, а делать аккуратные и мягкие движения. Лучше всего промокнуть ватный диск мицеллярной водой, приложить к веку и подождать 30-60 секунд, пока косметика полностью растворится и сама впитается в диск.

Схожі статті

7 хвилин

2734

Як вибрати протисонцевий засіб для обличчя

Досі думаєте, чи потрібен вам сонцезахисний засіб, якщо ви не збираєтеся на пляжний відпочинок? У нас є аргумент, який розвіє всі сумніви з приводу такого доповнення до звичного догляду: щоденний догляд за шкірою втрачає ефективність, якщо ви не використовуєте засоби з сонцезахисними фільтрами щодня перед виходом на вулицю. А якщо у вас світла шкіра, то […]

29.04.2024

6 хвилин

3024

День матері: як привітати маму в її день, навіть якщо ви не поруч

День матері — це свято, присвячене мамам і материнству. В Україні, як і в багатьох інших країнах, цей день, починаючи з 2000-го, святкують у другу неділю травня. Цього року День матері випадає на 12 травня. Традиційно цього дня з мамами проводять час, дякують їм за все, вітають теплими словами, квітами та приємними подарунками. Однак зараз […]

29.04.2024

4 хвилин

3846

Як прибрати набряки з обличчя

Одутлість, мішки й темна шкіра навколо очей, набряклі повіки, нечіткий овал обличчя, пом’ятість, тьмяність — чого тільки не побачиш, розглядаючи своє обличчя в дзеркалі вранці. Звісно, найлегше сказати, що всі ми не молодшаємо та звинуватити в усьому нерви та неякісний сон. Однак, насправді це буде спробою піти від реальності. Набряклість обличчя, яку ви спостерігаєте щоранку, […]

28.04.2024

    Підпишіться на нашу розсилку

    Отримуйте свіжі новини про новинки у світі краси